Sports Champions

Knallsterk «Wii Sports»-konkurrent.

Dette er selve flaggskipet til lanseringen av de nye Move-kontrollerne, som Sony introduserer til PlayStation 3 i midten av september. På samme måte som da Nintendo slapp løs Wii-konsollen i desember 2006, er det et knippe sportsspill med fokus på gestikulering, fekting med plastkontrollere foran TV-skjermen - og underholdning på tvers av generasjoner - som er stikkordene på lansering.

Forskjellen fra «Wii Sports», og oppfølgeren «Wii Sports Resort», er at Sonys Move-kontrollere gir deg økt treffsikkerhet og nøyaktighet sammenlignet med det du er vant med fra Nintendos konsoll.

Seks øvelser er kanskje litt i minste laget, men tilgjengjeld er de aller fleste av dem bunnsolide eksempler på teknologien som befinner seg i Move-kontrollerne.  

Bordtennis, sandvolleyball, en gladiatorduell med skjold og sverd, bueskyting, frisbee-golf og sist men ikke minst; boccia. Det er på denne måten Sony ønsker at du skal få stifte bekjentskap med den nye PlayStation 3-bevegelsen denne høsten, og det er slettes ikke et dårlig førsteinntrykk man får av Move gjennom «Sports Champions». Tvert i mot!

Les også: Anmeldelse av «Start the Party».
Les også: Slik fungerer Move-kontrollerne til PlayStation 3.

ET SPORTY SIKKERSTIKK TIL MOVE

Sony er ikke alene om å gjenta suksessoppskriften fra Nintendos Wii-lansering ved å sy sammen en rekke sporty spill i én pakke, for også Microsoft har en lignende spillsamling på gang til sin Kinect-lansering i november («Kinect Sports»). Og det er helt naturlig – bevegelse og sport er to sider av samme sak.

Men det er først nå at du får følelsen, den pene grafikken og presisjonen servert på ett fat. Move sørger nemlig for det, og HD-grafikken fra PlayStation 3 gir deg prikken over i’en.

Fokuset er selvsagt lagt på at du og en venn skal duellere i disse seks øvelsene, men det er også fint mulig å spille alene. På samme måte er det lagt opp til at du skal få utbytte av spillet uansett hvor dypt du graver i lommeboken når det gjelder Move-tilbehør.

Du behøver ikke PlayStation-navigasjonskontrolleren til dette spillet. Det du trenger er en bevegelseskontroll, den med en kuleformet dings på toppen som kan vekke assosiasjoner til en lady pleaser. Og et PlayStation Eye-kamera er påkrevd. Har du to bevegelseskontrollere kan du konkurrere med en venn, eller få en fullverdig opplevelse i sandolleyballgrenen. Men gjennom hele spillet er det lagt opp til at du enten kan spille med bare én bevegelseskontroller - eller to.

De seks grenene er spredt utover en horisontal meny som raskt er tilgjengelig om du sveiper Sonys tryllestav over skjermen. Et par-tre påkrevde kalibreringsmanøvre senere, og du befinner deg midt i kampens hete. I motsetning til PS3-spillet «ModNation Racers», har utviklerne i Zindagi Games skjønt at denne slags spill ikke trenger mye menynavigering og masse venting. Det er kjapt og nesten lastefritt, du trenger bare noen få klikk for å havne i kampens hete. Akkurat slik det bør være!

SETTER «WII SPORTS» I SKAMMEKROKEN

Hva så med øvelsene? Seks i tallet er litt lite, men det er heldigvis så mye å gjøre at du slipper å frykte for å bruke opp all Move-moroa før familien samles til juleferien. Gyver du løs på det hele i enspiller, er det cup’er å låse opp, stjerner å sanke og over 40 Trophies som er ganske lett tilgjengelige.

Også her har utviklerne skjønt tegninga. Sporty spill av denne sorten trenger denne slags små, og litt større, belønninger å strekke seg etter.

Veien går fra bronsjecup, via sølv og opp til gull. Når du har knust de ti konkurrentene som hver cup består av, venter en slags bosskamp før du får åpnet den aller gjeveste turneringen; mestercupen. I tillegg har du en egen minispillvariant til hver gren og mengder av innhold som låses opp i takt med dine prestasjoner.

Det er også mestertakter over hvordan læringskurven er spredt gjennom dine første turneringer. Det blir aldri for klamt, med lange, utmattende opplæringssekvenser. I stedet er opplæringen spredt utover på en naturlig måte som gjør at du for eksempel slipper å pugge hvordan du skal skru korte baller over nettet i bordtennis før du kommer deg opp på et visst nivå.

Mye i «Sports Champions» minner om «Wii Sports», som helt klart har vært malen Sony har sett på. Men alt i «Sports Champions» overgår Wii-spillet. Ikke bare teknologien, grafikken og presisjonen. Jeg kan nesten ikke se for meg at jeg kommer til å ta frem «Wii Sports» etter dette uten å fnise forlegent. Så stor er forskjellen, til og med etter at Nintendo lanserte tilleggsutstyret Wii MotionPlus i fjor sommer, som skulle bedre nøyaktigheten og akkompagnere slippet av «Wii Sports Resort».

FRISBEE I DET GRØNNE

Bordtennis er et naturlig utgangspunkt, en gren som stod ut fra nettopp «Wii Sports Resort» og som på mange måter viste at Nintendo hadde noe substans i løftene om 1:1 presisjon. Vel, helt frem til nå i hvert fall. Den lysende kulen på bevegelseskontrolleren gjør at kameraet hele tiden vet hvor du sikter og fekter. Inne i kontrolleren befinner det seg avansert teknologi som gjør at du ser hver minste bevegelse du foretar deg på skjermen.

Bordtennis blir derfor fort glansnummeret til Move, for det å se et speilbilde av bevegelsene på skjermen er nytt. Og Nintendo mistet plutselig retten til å si at MotionPlus har noe som helst med 1:1 gjengigvelse å gjøre…

Boccia er en morsom sport, sammen med frisbee-golf de to mest oppslukende grenene som jeg ikke ga meg med før jeg hadde låst opp alle turneringene. Boccia handler om at du først kaster en liten kule (en såkalt gris), og så dreier det seg om å komme nærmest mulig. Selvfølgelig har du en motstander å tenke på, menneskestyrt eller ikke, og poeng får du kun om du er den som ligger nærmest grisen etter fire kast per deltager. En morsom blanding av bowling og curling som fungerer utmerket med Move!

Mitt forhold til frisbeegolf før dette var dårlig. Riktignok har jeg sett noen av de merkelige konstruksjonene i parker rundt omkring, men i praksis er dette en fantastisk kombinasjon av taktikkeri og fintfølende håndledd i bevegelse – krydret med den samme spenningen som vi kjenner fra Tiger Woods-spillserien, og et krav om en viss årvåkenhet i forhold til metrologiske fenomener.

Fra innledende skepsis er jeg omvendt etter å ha spilt «Sports Champions» med Move i et par uker. Det kan være like mye over potensialet som ligger i Move-teknologien som selve spillet, men det er åpenbart at disse to elementene harmonerer særdeles godt sammen. «Sports Champions» er dessuten det spillet, av de vi har testet så langt, som utnytter Move-teknologien klart best.

Oppbygningen av enspillerdelen er nærmest perfekt, med plenty å strekke seg etter selv når du har brukt flere kvelder på de ulike idrettsgrenene – og i en heftig duell mot en venn kan det jo ikke gå galt. Med mindre du har glemt å feste sikkerhetsstroppen på bevegelseskontrolleren…

PS: «Sports Champions» lanseres samtidig med PlayStation Move-kontrollerne, 15. september.

Oppsummering
Positivt
Negativt
Del gjerne:
Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3