En av mine absolutt spillfavoritter gjennom tidene er eventyrspillet «Day of the Tentacle».
En av de tingene som gjør at jeg fortsatt vender tilbake til pek-og-klikk-klassikeren, ved siden av den ypperlige humoren, er måten tidsreisene i spillet får en direkte innvirkning på hvordan du må løse gåtene i spillet. En handling som gjøres i fortiden får naturlig nok konsekvenser i framtida, en mekanisme som åpner for både fantastiske og absurde situasjoner.
Også i filmer er det stor stas når tidstukling får uante konsekvenser. Nostalgiglade tanker vender raskt tilbake til 80-tallets «Tilbake til framtiden»-filmer, der Marty McFly og Doc Browns eskapader i DeLorean-tidsmaskinen fortsatt står friskt i minne.
Hva om jeg nå forteller deg at McFly og Doc er tilbake – og det attpåtil i spillform? Og at vi ikke snakker om en halvhjertet actionaffære lik det nylige «Ghostbusters»-gjensynet, men et pek-og-klikk-eventyr der historien står i sentrum?
Nye eventyr bak rattet på en DeLorean
Ja, da har du all grunn til å være glad. For «Back to the Future»-serien fra Telltale Games – de samme utviklerne som har gitt oss «Sam & Max»- og «Tales of Monkey Island»-episodene – starter ikke bare godt. Den gir deg også en intens lyst til å spille videre.
Her er det kanskje naturlig å nevne den største ulempen ved det ferske spillet: Det er bare første episode du får spille nå, og neste kommer først i februar. De tre-fire timene du får oppleve i førsteepisoden må med andre ord nytes med dette i bakhodet – men det er et konsept vi er begynt å bli vant til fra Telltales’ side.
Handlingen i første episode finner sted bare få måneder etter slutten på «Tilbake til framtiden III». Det vil si: Begynnelsen av handlingen finner sted da.
For ganske snart dukker den klassiske DeLoreanen opp fra løse lufta, med Docs bikkje Einstein i førersetet. Marty skjønner at noe er galt, og må – etter først å ha funnet ut hvor, eller rettere sagt når Doc befinner seg i verden – reise tilbake til 1931 for å komme ham til unnsetning. Der møter han på Doc, både som gammel og ung.
Mer skal jeg ikke si om selve handlingen, den får du nesten oppleve selv.
Takket være solid hjelp fra den originale «Tilbake til framtiden»-manusforfatteren Bob Gale og kyndig stemmeskuespill fra Christopher Lloyd som Doc Brown, er det ingenting å utsette på verken vilje eller utføring.
Knallgod Fox-imitator
Ettersom Michael J. Fox sliter med Parkinsons sykdom, har Telltale hyret inn soundaliken i A.J. Locascio, som gjør en svært overbevisende jobb som Fox-etterligner. Også figurene ligner på sine opphav, i mildt karikerte versjoner. Grafikken er den beste så langt i et Telltale-spill, og styringen er helt lik den vi er vant til fra «Monkey Island»-episodene.
Ettersom dette bare er første episoden i en rekke av flere, er det begrenset hvor mange av gåtene som faktisk er knyttet opp mot selve tidsreisen – du reiser bare tilbake i tid én gang, og løser gåtene der basert på tingenes tilstand, det du måtte vite fra framtida, samt den klassiske «avisforside som endrer seg straks du endrer historiens gang»-gimmicken.
Det funker, det – og avslutningsvis får vi et glimt fra neste episode, som viser at det bare blir mer intrikat ettersom tiden går. Eller noe sånt.
Stort sett handler det om å finne gjenstander som skal brukes på rett vis, og snakke med folk for å komme videre. Ingen av oppgavene er direkte vanskelige, men det kreves innimellom litt kreativ tenkning. Om du skulle sitte fast, er det imidlertid ingen fare: Spillet har et av de mest hjelpsomme tipssystemene som er å oppdrive, som du kan velge å oppsøke når som helst om du ikke er av typen som liker å gnage på gåtene.
Selv om «Tilbake til framtiden»-spillet kanskje er hakket mer tilgjengelig enn mer hardbarka eventyrspill, er det gledelig å se at et filmselskap velger en så forholdsvis smal sjanger som eventyrspillet når de skal relansere McFly og Doc i spillform.
Hadde jeg brukt hatt, hadde jeg tatt den av mens jeg bukket dypt til ære for Universals valg av Telltale Games som spillambassadør. Her er humoren, rausheten og identiteten fra originalfilmene i god behold, noe som bare gjør det desto mer spennende å se hvordan de skal løse «Jurassic Park»-spillmatiseringen som også er på vei.
Men nå er det altså «Tilbake til framtiden» som gjelder, for alle penga – og det er ikke mye, med 150 kroner for hele sesongen direkte fra Telltales hjemmesider (eller via Steam).
Det er så jeg får lyst til å reise en svipptur til februar for å se hvordan det hele fortsetter. Noen som har en fluxkondensator til overs?
NB! Denne første episoden av i alt fem er nå lansert til PC og Mac. En PlayStation 3- og iPad-variant er ventet først på nyåret.