(PressFire.no): Microsoft har hatt mye å henge fingrene i etter at de først avslørte planene for Xbox One i mai.
Selskapet staket da ut en kurs der du måtte være koblet mot internett minst én gang i døgnet, og ikke uten videre kunne låne bort spill til en venn. Kinect, kamerasensoren som følger med, måtte dessuten være påkoblet for at konsollen skal fungere.
Tidligere Xbox-sjef Don Mattrick kunngjorde en smått utrolig usving i juni, like etter E3-spillmessen var over. Da ble nettkravet og bruktspillrestriksjonene vraket.
Nå følger produktsjef Marc Whitten opp med å fortelle at Kinect-kravet Xbox One opprinnelig var rustet med, droppes.
Kinect-sensoren trenger ikke være påskrudd, heter det nå fra Microsoft. Den trenger heller ikke å være koblet i Xbox One-konsollen for at du skal kunne starte et spill - noe som opprinnelig var kravet.
Det redegjør Marc Whitten overfor IGN.
Denne snuoperasjonen er trolig motivert av at flere så med bekymring på hvordan Kinect alltid skulle være «våken» i stua, og lytte etter kommandoer, selv om Microsoft gjentatte ganger bedyret at de ikke hadde til hensikt å la kamera- og mikrofonenheten spionere eller sanke data.
- Som med nett (-situasjonen), vil konsollen fortsatt fungere selv om Kinect ikke er koblet til. Men du kan ikke nyte noen av tjenestene eller opplevelsene som spesifikt bruker sensoren, sier Marc Whitten til IGN.
Noe av funksjonaliteten han snakker om er muligheten til å gi Xbox One kommandoen «Xbox on!» for å se at konsollen skrur seg på og lar deg navigere i menyene, starte et spill, se film eller fyre opp en videosamtale med en venn uten å bruke en fjernkontroll eller spillspake.
Det finnes en mellomting: Hvis du ønsker å la Kinect være koblet til konsollen, men ikke være så årvåken som Microsoft først hadde tenkt, kan du skru av flere av tjenestene fra menyene.
Hvis du finner et spill du liker, som krever Kinect, kan du skru på kameraet igjen gjennom noen enkle kommandoer.
- Du kan skru av sensoren helt (fra menyene - journ. merk.). Når den står i denne modusen, samler den ingen informasjon. Men tjenester som krever stemme-, video- eller bevegelseskontroll vil ikke fungere, sier Whitten.
- Skal du starte Kinect-innhold, for eksempel «Kinect Sports Rivals», får du opp en beskjed der du blir spurt om du ønsker å skru sensoren på igjen.
Microsoft-kollega Albert Penello følger opp i en tråd på NeoGAF-forumet, der han forsikrer om at brukeren har full kontroll, og at innstillingene du finner i menyene ikke skal etterlate noen tvil om det.
- Det vi forsto, og som ligger bak denne endringen, er at det er noen scenarier hvor folk kanskje ikke er bekvemme. Vi ønsker at folk skal være 100 prosent komfortable, derfor tillater vi at sensoren kan plugges ut, forteller Penello.
IGN er blant dem som nå spekulerer i at det finnes ytterligere et motiv bak det å droppe Kinect-kravet. For dette kan åpne for at Microsoft matcher PlayStation 4 på pris hvis de velger å lage en ny Xbox One-pakke der Kinect ikke følger med.
Fra offisielt hold har Microsoft så langt ikke fortalt om det eksisterer planer om en Xbox One-pakke uten Kinect. Per i dag er eneste alternativ å kjøpe Microsofts nye spillmaskin med denne sensoren inkludert.
På E3-pressekonferansen i juni var Microsofts pressekonferanse tidlig på dagen. Der ble prisen spikret til 499 dollar (3990 kroner i Norge).
Sony hadde fordelen av å ha sin E3-brief noen timer senere, og overrasket med å prise PlayStation 4 til 399 dollar (cirka 3490 kroner i Norge). PlayStation Eye-kameraet selges separat, trolig et grep for å holde prisen ned fra Sonys side.
Begge konsollene lanseres før jul, også i Norge. Foreløpig er det bare Microsoft som har tidfestet lanseringen til «november». Sony har til nå bare lovet at PS4 er i butikkene «før jul».
Den store spillmessa GamesCom sparkes i gang i Tyskland neste uke. Der kan vi få flere detaljer om disse nye konsollene.
Her kan du se hvordan det gikk da PressFires utsendte fikk en demonstrasjon av nye Kinect under E3-spillmessa i Los Angeles tidligere i sommer: