(PressFire.no): Vi har flere ganger skrevet om spill som blir solgt for skyhøye priser på auksjoner, eller heldiggriser som finner sjeldne godbiter i garasjesalg.
Blant samlernes «hellige gral» finner vi blant annet «Nintendo World Championships», som har gått for over 100 000 kroner i auksjoner. Men da er det spillkassetten med gullfarge som teller.
Vi meldte også om mannen som fant verdens mest intakte versjon av Atari 2600-spillet «Air Raid» fra 1982 i en eske i skapet – et spill som tidligere har blitt solgt for over 180 000 kroner, bare i dårligere forfatning.
Eller hva med kvinnen fra Nord-Carolina som kjøpte en eske Nintendo-spill for rundt 45 kroner på et loppemarked, og senere fant ut at supersjeldne «Stadium Events» var inkludert. Bare 20 eksemplarer skal være ute på markedet, og er kjent for å kunne gå for opp mot 70 000 kroner.
Det er heller ikke lenge siden vi meldte om prototypen av en Commodore 65, som til slutt skal ha gått for over 140 000 kroner.
Hver gang en sånn sak dukker opp, begynner epostene fra håpefulle lesere å tikke inn her hos PressFire.
Mange kommer plutselig på at det står en eske i et skap, på loftet eller i kjelleren med noen spill i. Kan det være gull? Har det ligget en «lottogevinst» i skapet alle disse åra?
Men det er ikke gull bare fordi det er perler fra åtti- og nittitallet. Mange tror de kan sitte på sjeldne spill fordi de har «Duck Hunt» eller «Super Mario 3» liggende sammen med en sliten Nintendo-maskin på loftet. Dette er spill som ble solgt i millionvis da de kom, og ikke uvanlige.
Før man begynner å lete etter gull, er det smart med en liten runde på nettet.
Men det er ikke bare disse supersjeldne spillene som blir solgt for mye penger – det finnes også nyere spill som har gått for mye penger. Et eksempel er den første samlerutgaven av «World of Warcraft», som har gått for over 10 000 kroner om den fortsatt ligger pakket i forseglingen.
I tillegg finnes det for eksempel spesielle utgivelser i Norge og Norden som er ettertraktet blant samlere.
– Blant de spillene som er spesielt ettertraktet her i Skandinavia, er Nintendo-spillene «Mr. Gimmick», «Devil World» og «Flintstones 2: Surprise at Dinosaur Peak», sier retrospillsamleren Tom Wilhelm Ødegård til PressFire.
Ødegård forteller at regionkoden SCN er viktig for norske samlere, det er disse som ble laget for det skandinaviske markedet. I tillegg påpeker han at prisen kryper enda lengre opp om spillene er komplett med både eske og manual. Og selvfølgelig – det er helt spesielt om den er ubrukt og forseglet.
Han trekker frem «Tiny Toon Adventures 2», hvor en skandinavisk versjon fort kan gå for 1200 til 1500 kroner, mens en tysk versjon kan kjøpes for mellom 200 og 400 kroner.
Han forklarer også at det finnes en særdeles ettertraktet boks av «The Legend of Zelda: A Link to the Past» til Super Nintendo som ble produsert for det svenske markedet, mens som også kan ha dukket opp i Norge.
Den kommer i en gullfarge og med en stor bok, og ifølge Ødegård går den for svært mye penger på nettauksjoner.
Det kom også ettertraktede spesialbokser av både «Donkey Kong Country 2» og «Super Mario World 2», i tillegg til «The Legend of Zelda: Majora’s Mask» til Nintendo 64, som kun gikk ut til presse.
Er du mer opptatt av Sega-spill mener Ødegård at du bør speide etter blant annet «Panzer Dragoon Saga», «Shining Force III» og «Dragon Force» til Sega Saturn.
– Hvis man er riktig heldig kan man finne en begrenset utgave av Sega Master System-spillet «Lucky Dime Caper Starring Donald Duck», forteller Ødegård og fortsetter:
– Denne perlen er virkelig noe av det sjeldneste man kan finne til Sega Master System, og pakken inneholder spillet, en t-skjorte og kassettbånd, som han er usikker på om er et soundtrack eller et slags eventyrbånd.
Selv har Tom Wilhelm Ødegård en respektabel spillsamling med en spesiell forkjærlighet for Sega.
Verdispørsmålet er uansett komplekst, men sannheten er at ingenting er verdt mer enn det noen er villige til å betale – foruten affeksjonsverdien, naturligvis.
Det er smart å gjøre sin egen etterforskning for å sjekke priser, og det finnes flere nettsider som sporer verdi på spill. Nettsiden videogames.pricecharting.com sporer spill og hva de selges for på auksjoner. På den måten kan du ikke bare sjekke verdi, men også prisutviklingen.
God jakt, og stopp foreldrene før spillene går på dynga!