(PressFire.no): Fra og med i dag begynner Microsoft å rulle ut høstoppdateringen til Xbox 360. Det vil skje i puljer frem til 26. oktober. Da skal alle ha fått.
- Omtrent tre millioner Xbox-brukere vil få oppdateringen i første omgang, basert på hvem som er de mest ivrige brukerne av Xbox LIVE, sier Erik Kleven i Microsoft Norge til PressFire.
I oppdateringen finner du noen små endringer i brukergrensesnittet, men også nye underholdningstjenester. Blant annet Xbox Music, Microsofts Wimp- og Spotify-konkurrent.
Vi fikk selv teste musikktjenesten.
Det er også nye filmtjenester på plass, blant annet: Netflix og Headweb. Fra før vet vi at Telenor-satsningen Comoyo også er på vei. Men det blir mer.
PressFire har testet betaen av denne Xbox-høstoppdateringen i noen uker. Den har, som betaer flest, gradvis tatt form og fått påfyll.
Inntoget av en nettleser, for eksempel, som gjør at du nå kan surfe på forenklet konsollvis – men uten snusk, om du har satt på foreldrefilteret. Med et slikt filter lukes Explorer bort fra Xbox-menyene.
Det nye Xbox 360-brukergrensesnittet er veldig likt det som kom i fjor, men enkelte merkbare tilskudd har gjort opplevelsen bedre og litt mer strømlinjeformet.
Én funksjon vi har satt pris på gjennom betaperioden er måten du kan «merke» favorittspillene fra ditt digitale arkiv på. Ved å feste en «nål» til disse legger de seg i en egen mappe på frontmenyen. Her kan du for eksempel plassere «Skyrim», «Minecraft» og «FIFA 13» - titler du vet du vil bruke mange flere timer med utover høsten, og har dermed en slags snarvei til favorittene.
Det å lete frem et spesifikt spill, for eksempel ukas nye Arcade-tilskudd, har dessverre ikke blitt vesentlig enklere de siste åra.
For å svare kritikken om at spill den siste tiden har måttet vike plass for andre underholdningssnarveier, har Microsoft lagd en egen dynamisk meny som ruller over skjermen, med anbefalte titler basert på dine preferanser.
Ikke ulikt Amazon-filosofien basert på tidligere kjøp: «folk som likte X, liker også Y».
En del av disse tipsene har imidlertid bommet grovt når det gjelder å finne meningsfulle tips. Basert på at jeg for en del år siden spilte «Virtua Tennis», er det slettes ikke noe automatikk i at jeg bør eksponeres for «Kinect Sports 2». Dette eksempelet er det mest treffsikre, i hvert fall under betaperioden.
I løpet av betaen har det også kommet et ekstra lag av sikkerhet. Etter mange saker om påståtte svindelforsøk med rot i konsollopplysninger de siste årene, og den store PlayStation Network-skandalen friskt i minne, har Microsoft svart med å kreve litt mer info fra deg før du kan blåse mer penger via LIVE Marketplace.
Xbox Music er utvilsomt en stor satsning. Musikkstrømmetjenesten er både et forsøk på å spise andeler fra Wimp og Spotify, men har også funksjoner vi kjenner fra iTunes.
Det betyr at du ikke bare kan strømme musikken over nett, og nyte dette på en Windows 8-pc, på mobilen eller et nettbrett – men også musikk du har lagret lokalt på en pc kan legge seg inn i ditt bibliotek.
Brukergrensesnittet føyer seg til stilen og filosofien i Windows-opplevelsen, altså «Metro»-designspråket. Det bedyres fra Microsoft-hold at det vil være over 30 millioner sanger tilgjengelig på lansering, noe som i så fall er mer enn både Wimp og Spotify kan skilte med.
- Vi i Norge har faktisk enda flere låter å velge mellom enn brukere i England eller USA. Vi har både det internasjonale låtutvalget i tillegg til en meny av musikk skreddersydd Norge og Norden, sier Erik Kleven i Microsoft Norge.
En kjapp stikkprøve viste at de aller fleste forsøkene våre endte med treff i arkivet når det gjelder norske navn.
I USA får Xbox Music-brukere valget mellom å betale for å bli abonnent, eller bruke en gratisløsning gjennom Windows 8 med reklameavbrudd mellom sangene. Akkurat som Spotifys gratisløsning.
I Norge er det imidlertid kun betalingsmodellen som blir tilgjengelig. For 99 kroner i måneden, eller 990 kroner i året, får du full tilgang til Xbox Music – og kan strømme musikk både offline og online.
Du kan imidlertid få en gratis testperiode på 30 dager først, som en smaksprøve.
Det går også an å kjøpe musikk gjennom Xbox Music, om du vil ha denne til odel og eie. Prisnivået er tilsvarende det du kjenner fra iTunes. Musikken du har kjøpt er selvsagt din til odel og eie. Uavhengig om Xbox Music-abonnementet utløper.
Når musikken strømmer ut av høyttalerne kan du rulle menyen et par hakk mot høyre og enten få opp bakgrunnsinfo om artisten og plata du lytter til – eller få opp en liste over ytterligere album fra samme artist som er tilgjengelig.
- Hva slags informasjon som vil dukke opp, avhenger av plateselskapene. Men vi vil tilby norsk oversatt tekst og så mye informasjon som mulig til hvert enkelt album, sier Kleven til PressFire.
Den 26. oktober er en viktig dag for Microsoft. Da skal de aller fleste ha fått det nye Xbox 360-dashboardet, altså høstoppdateringen som rulles ut fra og med i dag.
Samme dato er Windows 8-operativsystemet lansert, og Microsofts nye nettbrett, Surface, kommer på markedet. En egen høstkolleksjon med Windows-mobiler kommer selvsagt også.
- Det vi har sagt er at den ene Surface-modellen skal lanseres samtidig med Windows 8. Den internasjonale lanseringen av nettbrettet skjer 26. oktober, men det er litt for tidlig for oss å si konkret hva den norske lanseringen av Surface-modellen blir, sier Oddbjør Berentsen i Microsoft til PressFire.
Det er utvilsomt en langt hissigere plan fra selskapet om å få systemene til å snakke sammen, tilby flere av de samme underholdningstjenestene og la brukergrensesnittet være representert på alle dingsene – der Windows 8 eller Xbox-en blir knytepunktet.
I de nye menyene på Xbox 360, eller Windows 8, ser du at kategorier som «Video» og «Music» nå har byttet navn til «Xbox Video» og «Xbox Music».
Zune-navnet fases ut, og i stedet vil Microsoft assosiere Xbox-navnet med sine underholdningstilbud.
- Det er en strategi, ja, der vi håper å bringe Xbox-navnet ut til Windows-brukere.
- Ligger det også i dette like mye et signal om at Xbox holder på å skifte litt kurs – at konsollen for fullt blir en multimediamaskin mer enn en spillkonsoll? Fortsatt vet vi ikke så alt for mye om Smartglass, annet enn det som ble vist på E3-spillmessen i sommer. Med Smartglass åpnes det et nytt nivå i måten du kan la en pc, Xbox 360, mobil eller nettbrett servere underholdningen i stua. Første etappe i Microsofts strategi som gjelder «å ta over» stua di starter i dag, når høstoppdateringen til Xbox 360 rulles ut. De som bruker LIVE-tjenesten på konsollen mest, får først beskjed om at denne oppdateringen er tilgjengelig. Fram til 26. oktober skal alle 360-eiere har fått nyhetene. Samtidig med høstoppdateringen, havner Xbox Music i 360-menyene. Musikktjenesten lanseres til Windows 8 samtidig med slippet av det nye operativsystemet, 26. oktober.
Vil «ta over stua di»