(PressFire.no): «Early Day Motion», eller EDM, er en form for en underskriftskampanje i det britiske parlamentssystemet. Medlemmer av parlamentet kan skrive opp en kort forklaring på alt de enn måtte ønske å ta opp, og andre medlemmer kan skrive seg opp i støtte for aksjonen.
Om nok underskrifter blir samlet i favør kampanjen, vil saken kunne eskaleres høyere opp i systemet.
Dette skjer ikke så veldig ofte, og EDM-er av mindre viktig karakter blir sjeldent diskutert i åpne former i det som tilsvarer Norges stortingsmøter, men muligheten er absolutt til stede.
Denne gangen er det Keith Vaz fra det britiske arbeiderpartiet som har uttrykt sin bekymring over dataspillet «Call of Duty: Modern Warfare 3».
Han mener spillet viser terrorhandlinger mot London lik den faktiske bombingen i 2005, og at det er stadig flere beviser på at det er en kobling mellom de som bedriver voldelig kriminalitet og voldelige spillere.
I «EDM 2427», som kampanjen heter, skriver han:
- Vi er dypt bekymret over det nylig utgitte spillet «Call of Duty Moderen Warfare 3», hvor spillerne utfører umotivert vold mot medlemmer av offentligheten. Det merkes spesielt i en opprivende scene der et undergrunnstog blir bombet av terrorister, som ligner bemerkelsesverdig på de tragiske hendelsene i 2005.
- Det er også en økende mengde bevis på at det er en sammenheng mellom gjerningsmenn av voldelig kriminalitet og de som spiller voldelige dataspill, og vi mener BBFC (British Board of Film Classification, som setter aldersgrensene på filmer og spill, journ. anm.) må ta ytterligere forhåndsregler når de bestemmer at et spill kan bli solgt.
Keith Vaz har tidligere også prøvd å få dataspill bannlyst i Storbritannia. Før «Bully» (eller «Canis Canem Edit» som det het her til lands) ble lansert, mente han spillet fremmet voldelig oppførsel mot skolebarn og ville ha spillet bort fra hyllene om ikke utvikler Rockstar forandret deler av spillet.
Han prøvde også å knytte skoleskytingen i Malmø i fjor opp mot bruken av dataspillet «Counter Strike» uten at det førte frem.
Det skal nevnes at ingen beviser for at det finnes en sammenheng mellom spill og vold blir lagt frem eller henvist til i denne Vaz' kampanje.
Bare fire ganger har mer enn 400 av de 650 medlemmene av parlamentet skrevet under på en slik kampanje, og med bare fire underskrifter da kampanjen først ble lagt frem var det ikke mange øyenbryn som ble hevet.
De siste dagene har det derimot kommet flere stemmer til, og selv om det bare er ni navn på blokka var det nok til at noen andre i parlamentet reagerte.
Motstandere av slike EDM-kampanjer kan også skrive et svar og sanke underskrifter som en motfront.
Akkurat dette har partifelle Tom Watson gjort. Han setter hardt mot hardt og tar spillet i forsvar, og har skrevet hva han mener om utspillet fra Keith Vaz.
Siste ord er neppe sagt i saken:
- Vi merker oss at BBFC har gitt spillet aldersgrense 18 år, og forklarer samtidig at ’spillet hverken bygger på eller ligner ekte terroristangrep på undergrunnsbanen’. BBFC viser også til at spillet har et utmerket brukergrensesnitt, og at spillet utfordrer både ferdighetene til spilleren og hvor godt denne samarbeider med andre, skriver Watson i sitt svar.
- Vi anbefaler BBFC å opprettholde befolkningens syn på at selv om innholdet i dataspill kan være ubehagelig eller urovekkende for noen, burde voksne selvstendig kunne velge deres egen underholdning så lenge det ikke er lovstridige problemer inn i bildet.
Elementært.