(PressFire.no): Det siste året har det jevnlig kommet nyheter om at THQs økonomiske situasjon er svært alvorlig.
De tok selv grep ved å strømlinjeforme bedriften, sa opp 240 ansatte i februar – og vraket en del spillprosjekter som var under utvikling. I høst gikk THQ til det skritt at de solgte noen av sine største spill i en Humble Bundle-pakke, en distribusjonsmodell vanligvis forbeholdt små og uavhengige spillskapere som også gir en slant til et veldedig formål.
Det har ikke reddet den falmende giganten.
THQ har nå bedt om konkursbeskyttelse under den amerikanske «chapter 11». Dette vil si at de har kjøpt seg selv litt tid til å få på orden på eiersiden, og få inn frisk kapital.
Samtidig har Clearlake Capital Group, et investeringsfirma, planer om å kjøpe alle THQs eiendeler for 60 millioner dollar.
Som del av prosessen THQ nå har begynt på, vil aksjen til selskapet bli tatt av NASDAQ-børsen i løpet av ni dager.
THQ vil fortsette som normalt, hevder selskapet i pressemeldingen. Det betyr at alle utviklingsteamene fortsetter arbeidet med spill som «South Park: The Stick of Truth», «Metro: Last Light», «Company of Heroes 2» og det neste «Saints Row».
Det understrekes i pressemeldingen at nettopp disse spillene, alle planlagt utgitt tidlig neste år (bortsett fra «Saints Row»), gir grunn til optimisme for fremtiden.
- Vi har noen utrolige talenfulle folk her hos THQ. Vi ser fram til å bli partnere med erfarne investorer for å få en frisk start, uttaler spillsjefen Jason Rubin.
Rubin tok over etter Danny Bilson i mai i år. Jason Rubin er en av grunnleggerne bak Naughty Dog («Uncharted», «Crash Bandicoot»).
Noe av det første Rubin gjorde var å fokusere på færre titler, og gi disse spillene lengre tid i utvikling for å sørge for at resultatet blir best mulig.
I november, i forbindelse med offentliggjøringen av de seneste kvartalsresultatene til THQ, ble det kjent at Jason Rubin utsatte spill som «Metro: Last Light», «South Park: The Stick of Truth» og «Company of Heroes»-oppfølgeren.
- Dette er de første titlene jeg har hatt muligheten til å påvirke, og min erfaring tilsier at spillene trenger mer tid i utvikling for å bli klar for markedet. Jeg er overbevist om at det å lansere disse uten den ekstra tiden til polering, og i dette klimaet, ville ha ført til at spillene underleverte, sa Rubin i forrige måned.
«»I rettsdokumentene går det fram at THQ med sin nye eier fortsetter arbeidet med «Saints Row 4» (arbeidstittel), et spill som skal være ferdig i løpet av 2013.
Der står det også at Relic, som for tiden lager «Company of Heroes 2», også jobber med et nytt spill kalt «Atlas». Dette skal være ferdig i 2014.
Den tidligere «Assassin’s Creed»-produsenten Patrice Desilets jobber med et spill for THQ, og fortsetter med det. Foreløpig har ikke dette prosjektet et navn – men spillet er i høyeste grad med i fremtidsplanene, står det i rettspapirene som ble utstedt i Delaware, USA den 19. desember.
Oppfølgeren til «Homefront», som tyske Crytek lager for THQ, er også i rute. Dessuten skal Turtle Rock («Left 4 Dead») lage «Evolve», også det en tittel som er med i fremtidsplanene for THQ. Vigil Games, som tidligere i år ga ut «Darksiders II», jobber dessuten med noe helt nytt, avsløres det.
Hva enden på visa blir for THQ er fortsatt for tidlig å spå. I løpet av en måneds tid kan andre aktører komme inn i bildet - og potensielt overby Clearlake Capital Group som per i dag ligger an til å sikre seg alle eiendelene og rettighetene til THQ for 60 millioner dollar.
Jason Rubin har i etterkant av nyhetene om THQs «konkurs» gått ut med et åpent brev myntet på spillinteresserte der han forklarer hva som er situasjonen - og illustrerer hvordan de innfløkte chapter 11-reglene fungerer.
- Salget av selskapet må formaliseres gjennom en chapter 11-prosess, uttaler han.
- Det viktige å forstå er at dette ikke markerer slutten for THQ, eller spillene du elsker. Det er tvert i mot det motsatte som er tilfelle.
- Chapter 11 er et sikkerhetsnett for selskaper basert i USA. American Airlines er for øyeblikket i gang med en restrukturering under chapter 11 – likevel fløy jeg tur-retur med dette selskapet da jeg besøkte Volition for to uker siden.
- Donald Trump og hans selskaper har vært i Chapter 11-prosesser fire ganger, sier Rubin.
- På denne listen kan du også legge til andre kjente navn, som Macy’s, Eddie Bauer, the Chicago Cubs, Chrysler, Delta Airlines, General Motors, the Pittsburgh Penguins, Marvel Studios, MGM og mange flere.
- MGM søkte om Chapter 11 for to år siden, og i år har de gitt ut «Skyfall» og «Hobbiten», to av de største filmene dette året. Det er hva jeg mener når jeg sier at dette er en ny start, uttaler Jason Rubin fra THQ.