E-sportforbundet: – Ønsker å oppklare poenget

Debattinnlegg.

24. januar 2024 20:49
English version

Elin Yoojung Moen er president i Norges E-sportforbund.

Arbeidet Erik Fossum gjør i Norge for å få e-sport mer omtalt i store nyhetsmedier er veldig viktig, og jeg er personlig utrolig takknemlig for arbeidet han gjør.

Bakgrunn: – Vi snakker mye med Saudi-Arabia.

Jeg mistenker at noen av poengene i artikkelen blir misforstått av leserne, og jeg vil gjerne oppklare i det. Vår synsvinkel er i tråd med Norges Idrettsforbund og IOC (den Internasjonale Olympiske Komite).

Norges E-sportforbunds president Elin Yoojung Moen.

Vi har også rådført oss med det svenske e-sportforbundet siden de deltok på GEFs Global Esport Games i Riyadh (Saudi-Arabias hovedstad, red. anm.) i november 2023. På dette tidspunktet var ikke Norge medlem av GEF og deltok ikke.

Sverige tapte dessverre under kvalifiseringsrundene, og spillerne fikk ikke muligheten til å reise til Riyadh selv. I stedet dro den svenske generalsekretæren dit og deltok på generalforsamlingen der.

Sverige gjorde en intern evaluering og fant ingen nevneverdige problemer angående sikkerheten ved å sende både spillere og delegater til Riyadh. Vi har hatt en tett dialog med Sverige angående LGBTQ og sikkerheten både i forkant og etterkant av Global Esport Games.

Vår egen evaluering av saken om at vi anser det som trygt for både delegater og spillere å delta kommer fra en dialog med NIF, det svenske e-sportforbundet, og en av våre egne norske klubber som deltok i en turnering der sist sommer. Det er min feil at jeg ikke var tydelig nok rundt dette i intervjuet med Erik.

Norges E-sportforbund får på ingen måte betalt og mottar ikke noen form for kompensasjon for å samarbeide med Saudi-Arabia sitt e-sportforbund.

Landet i seg selv er et monarki under utvikling, og e-sportforbundet prøver å starte en endring i landet og blant ungdommen. Vi støtter arbeidet de gjør for å starte aktiviteter for barn og unge med formålet om å øke aksepten for inkludering og mangfold på tvers av alle kjønn.

Jeg personlig, som tilhører en minoritet i Norge og som stammer fra et land der likestilling ikke verdsettes like høyt som i de nordiske landene, syns at det er tvilsomt at vi skal lukke døren når folk tar kontakt og ber om samarbeid for å forbedre og endre på status quo.

Vi er i dialog med Amnesty International om hvordan vi kan lage en strategi for Norge og Norden på hvordan vi kan bidra internasjonalt til å holde alle landene i IESF ansvarlige for å overholde FNs menneskerettighetslover.

Jeg tror at e-sport kan gjøre det bedre enn fotball/håndball når det gjelder felles verdier.

Alle delegatene og forbundene i IESF drives av unge idealistiske gamere som vokste opp uten grenser på internett. Vi er ikke bundet av gammeldags tankegang om «vi mot dem»-måter å gjøre ting på, og vi har viljen til å gjøre endringer i e-sportssamfunnet.

Vi deler alle et felles mål om å øke anerkjennelsen av e-sport, og bygge en sunn grasrotsbevegelse i alle medlemslandene med verdier som fokuserer på likestilling, rettferdighet, inkludering og menneskerettigheter.

Alle har kanskje ikke alltid den samme muligheten til å påvirke politikere og regjeringer, men i det minste kan vi komme sammen og jobbe for å bli bedre, og være en drivkraft for å skape de endringene som sårt trengs over hele verden innenfor i vårt community som er e-sport og gaming.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3