(PressFire.no): På bare fire dager har Norges E-sportforbund annonsert en avtale med det utenlandske bettingselskapet ComeOn, fått refs av Lotteritilsynet, blitt utelukket både av Norges Idrettsforbund og en rekke e-sportaktører, og så fått hele avtalen annullert.
Ting har skjedd kjapt med andre ord, og denne saken ble påbegynt før avtalen med ComeOn ble trukket søndag morgen. Saken publiseres derfor med det som forbehold.
Forbundet sier selv at de skal representere både breddetilbudet og toppen i e-sport i Norge, og dagens ledelse var med på å grunnlegge det europeiske e-sportforbundet i Brüssel i februar.
<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">Voting begins #🗳 <a href="https://twitter.com/hashtag/EsportsEurope?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw">#EsportsEurope</a><a href="https://twitter.com/hashtag/EEF?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw">#EEF</a>🇪🇺 European Esports Federation is being formed in Brussels Belgium by 16 founding members from all over the Europe. 21.02.2020 <a href="https://t.co/4g3p92YcBy">pic.twitter.com/4g3p92YcBy</a></p>— Esports Europe (@esportsineurope) <a href="https://twitter.com/esportsineurope/status/1230823141619961856?ref_src=twsrc%5Etfw">February 21, 2020</a></blockquote>
Men gjennom våre samtaler med flere aktører innenfor de etablerte e-sportene i Norge i forbindelse med tidligere saker om situasjonen ble vi gjort oppmerksomme på at mange ikke vet helt hvem forbundet har jobbet for siden de ble aktive igjen i fjor.
Flere vi snakket med uttrykker skepsis til forbundet – og mange sier til PressFire at de rett og slett ikke ser på E-sportforbundet som en representant for norsk e-sport som helhet. Arbeidet til forbundet har i stor grad fokusert på idrettslag og bredde.
Kanskje mest kritisk er Telialigaen og eierselskapet Good Game, som har gått hardt ut i mediene i etterkant av at den nye avtalen til E-sportforbundet ble kjent.
- Å kalle de et forbund er en tilsnikelse, sa administrerende direktør i Good Game, Erling Rostvåg, som eier både Gamer.no og Telialigaen, til PressFire tidligere denne uken.
De arrangerer en rekke turneringer og ligaspill i blant annet spillene «CS:GO», «League of Legends», «PUBG», «Rocket League» og «Hearthstone», og har titusenvis av registrerte brukere i turneringssystemene sine.
Rostvåg har forklart til PressFire at de måtte mase «i månedsvis» for å få et møte med forbundet, men at det ikke resulterte i noe samarbeid mellom partene.
- Virker å ha et noe snevert syn på miljøet
Men det er ikke bare Telialigaen som opererer innenfor e-sport i Norge, og når vi kikker ut mot andre deler av den etablerte e-sporten her til lands danner det seg et bilde av at E-sportforbundet enten ikke har tatt kontakt – eller ikke har særlig støtte – hos store deler av det etablerte tilbudet av e-sport.
Les også: Stor undersøkelse - slik går de forskjellige e-sportene i Norge.
Norges Fotballforbund og deres eFotball-initiativ har for eksempel ikke hatt noen kontakt med E-sportforbundet, selv om NESF har vært noe aktive med «FIFA»-kamper.
- Det svaret er ganske enkelt. Det har vært null kontakt, sier Mats Theie Bretvik i Fotballforbundet da vi spør om det har vært et samarbeid.
- Vi har holdt på med eFotball i over to år nå, og jeg er litt overrasket over at e-sportforbundet ikke engang har forsøkt å innlede en dialog med oss.
Også Vetle Hovland, leder for organisasjonen Smash Norge, sier de ikke har hatt noen kontakt med E-sportforbundet – til tross for at «Smash Bros»-spillene har over 1300 spillere som har deltatt på turneringer i Norge det siste året.
I PressFires oversikt over e-sporter i Norge er «Smash Ultimate» det tredje største i antall utøvere. Det arrangeres (vanligvis, utenfor koronatiden) ukentlige turneringer med fysisk oppmøte i en rekke norske byer i «Smash»-spillene.
- De har aldri hatt kontakt med oss. Inntrykket mitt er at de ikke nødvendigvis er representativt av e-sport, sier Hovland.
Hovland sier at avtalen mellom E-sportforbundet og et utenlandsk bettingselskap gjorde de kritiske til et eventuelt samarbeid i fremtiden.
- Jeg synes det er risky eller kanskje noe uansvarlig å skape sterke assosiasjoner mellom e-sport og betting.
- Jeg bet meg litt merke i at Holand sa «Vi befinner oss på de digitale plattformene, derfor er dette selskapet er en naturlig partner. Bransjemessig er vi nært beslektet» (dette i en artikkel i VG, journ. anm.). Det virker litt korttenkt å si at vi befinner oss på digitale plattformer, når det kun er ett av aspektene i e-sportbransjen.
- Det er jo utrolig mange turneringer som blir holdt fysisk. Jeg vil si at miljøet bæres i stor del av det sosiale, og at det skaper knutepunkter mellom folk i større grad når man møtes «på ekte».
Han sier E-sportforbundet «virker å ha et noe snevert syn på miljøet».
- Jeg tror mange glemmer at selv om e-sport er et nyere begrep i seg selv, så har mange av miljøene i dag eksistert veldig lenge. Vi hadde «Smash»-turneringer i Norge allerede i 2004.
- Representerer i liten grad
PressFire har snakket med aktører innenfor mange e-sporter som drives i landet, som i stor grad svarer at de ikke har hatt noen kontakt med E-sportforbundet eller har vært avventende
Enkelte sier de kun har kjennskap til forbundet via lag eller enkeltpersoner på Twitter, mens andre uttrykker frustrasjon over at E-sportforbundet blir omtalt i massemediene som «E-sport i Norge» og at de nå skjærer alle over én kam.
I sosiale medier går flere utøvere også hardt ut mot forbundet, der de blant annet betegnes som «usynlige».
Mange mener likevel at et fungerende forbund hadde vært bra for bransjen.
En av de som ikke har hatt hastverk med å blande inn forbundet er Thomas Rønningen, som har vært en av drivkraftene bak «Rainbow Six: Siege»-miljøet i Norge, og har vært delaktig i å få en større turnering på føttene.
Han sier selv at han har god oversikt over miljøet, men har ikke hørt om noen kontakt fra forbundet siden oppstarten. Han har selv heller ikke vært særlig opptatt av å kontakte forbundet fordi han «raskt fant ut at det var mer gunstig å lene seg på erfaringene» til Good Game.
- Forsiktig avventende med andre ord, og kan ikke si at jeg angrer noe særlig på det, sier Rønningen til PressFire.
Til TV2 sier Nordavind-sjef Stein Wilmann at de ikke stiller seg bak valgene som er tatt av forbundet. Laget hans konkurrerer i «CS:GO», «Hearthstone», «FIFA», «Street Fighter» og «Trackmania», og er i stor grad innenfor «eliten» forbundet sier de skal jobbe mot.
- Synes forbundet i liten grad representerer det som kan kalles «det etablerte e-sportmiljøet», utdyper han til PressFire.
- Det ser ut til også å være en særlig mangel på kompetanse og fokus av problemstillinger som berører elitelagene i Norge. Det er fint at det er fokus på bredden i Norge, men e-sportmiljøet har likevel mange fasetter og det er viktige kampsaker å ta tak i blant toppen av e-sporten relatert til arbeidsmiljøloven, arbeidsinnvandring fra utenfor Schengen, premiepenger (løpefondet), m.m.
Wilmann sier de har blitt kontaktet én gang av forbundet i fjor, men at det ikke har vært kontakt siden.
Av de større etablerte norske datatreffarrangementene har The Gathering, som hadde nesten 900 deltakere i sine e-sportturneringer i fjor, bare hatt innledende kontakt med forbundet, og i den forstand bare for eventuell standplass under TG 2020.
I en uttalelse til PressFire sier arrangøren av The Gathering, KANDU, at E-sportforbundets samarbeid med et utenlandsk bettingselskap ville vært problematisk.
- Vi har vansker for å se at dette ikke ville hatt innvirkning på driften og arbeidet mot barn og unge, sier pressekontakt i KANDU Simon Eriksen Valvik.
KANDU mener situasjonen de har i dag med en kombinasjon av offentlig tilskudd, blant annet via Norsk Tipping og betaling fra deltakere er god, og at Norsk Tipping fremstår som en seriøs aktør som jobber mot en bra spillpolitikk.
- Utfallet i denne saken illustrerer viktigheten av de etablerte rammene rundt frivillig ungdomskultur i Norge, og hvor viktig det er med bred demokratisk forankring for å kunne inngå slike omfattende avtaler på vegne av mange medlemsforeninger.
- Vi håper og tror at Norges e-sportsforbund utvikler seg videre og blir et viktig bidrag til å øke mangfoldet innen alle former for digital kultur her i landet. The Gathering og KANDU er åpne for dialog med alle som jobber mot et slik mål.
E-sportforbundet har varslet at de vil kalle inn til et ekstraordinært årsmøte hvor medlemmene skal avgjøre blant annet hva som skjer med styret. Alle styreplasser skal være opp til valg.
(Toppbilde: Opprettelsen av det europeiske e-sportforbundet, @esportsineurope / Twitter)