(PressFire.no): Du har kanskje hørt om Facebook-spillene «FarmVille», «Mafia Wars» og «CityVille»? Spillene som er selve symbolet på spilleventyret i sosiale medier.
Med flere spill som kan skryte på seg over 80 millioner brukere og omsetning i milliarderklassen har spillet nærmest laget Eldoradotilstander i bransjen, og Zynga som står bak troner på toppen som sjangerens ukronede Kong Midas.
Men mye tyder nå på at medaljen ikke har en like skinnende bakside.
Spillgiganten lanserte i oktober oppfølgeren til et av de mest populære spillene på Facebook - «Mafia Wars». Men etter slippet i oktober og 2,5 millioner aktive spillere, har spillet stupt kraftig. I november skal 900 000 spillere allerede ha mistet interessen og sluttet å spille det.
I tillegg er det ifølge finansanalytiker Michael Pachter mindre enn 10 prosent av spillerne som faktisk kjøper noe i spillet, noe som er langt under forventingene om rundt 20 prosent.
- Dette er det samme spillet med andre oppdrag. Spillerne er allerede leie av det, og derfor slutter de. Jeg mener dette er et interessant studie i hva som kan gå galt, skal Pachter ha sagt ifølge Bloomberg.com.
Samtidig synker marginene til Zynga, noe som betyr at selv om de hadde en økning på 80 prosent i fjerde kvartal, sank fortjenesten med 54 prosent.
Giganten, som har rundt 3000 ansatte, har den siste tiden også hatt sitt å stri med når det kommer til arbeidsmiljøet. Selskapet fikk hard medfart av de ansatte da en intern undersøkelse ble utført. Blant kritikken var det svært polariserte belønningssystemet, hvor flinke personer har fått ferier og 100 000 dollar i aksjer, mens andre regelrett har fått sparken.
Visstnok er Zynga-grunnleggeren Mark Pincus besatt av tall og statistikk. Hver uke samles det inn tall som måler trafikk og brukerrespons, som blir brukt for å justere utviklerne prioriteringer.
Lou Kerner, som er analytiker hos Liquidnet, mener Zynga-sjefen driver selskapet som en investeringsbank. Det skriver New York Times.
Det dårlige ryktet Zynga har fått for sin behandling av de ansatte har også påvirket selskapets evne til å utvide. Da Zynga la inn et bud på PopCap pålydende 950 millioner dollar, takket «Bejeweled»- og «Plants vs. Zombies»-skaperne nei på grunn av erfaringer to personer hadde med den interne konkurransen i Zynga.
PopCap signerte i stedet en avtale med Electronic Arts på 750 millioner dollar og 550 millioner i bonuser basert på diverse mål. Også den finske utvikleren av «Angry Birds», Rovio, takket nei til et tilbud fra Zynga verdt 2,25 milliarder dollar.
Mark Pincus skal i fjor ha gått gjennom en lengre prosess for å bli bedre til å kommunisere med sine ansatte. En konsulent skal blant annet ha blitt leid inn for vurdere Pincus.
Zynga går snart ut på børs, og rivalen Electronic Arts forventer at mange flinke folk i selskapet vil se seg om etter andre jobber når de går på børs.
- Jeg forventer at mange spill- og teknologiselskaper vil begynne å rekruttere Zynga-talenter etter at de går på børs. Konkurrenter vil kunne argumentere med at de har mye mer tiltalende muligheter å tilby til kreative folk, sa EAs Gabrielle Toladano til New York Times.