(PressFire.no): Det britiske lotteritilsynet har nå oppdatert en komité fra kultur-, -media- og sport-departementet på såkalte loot boxes og loven i landet.
De slår fast at loot boxes og kortpakker til «Fifa Ultimate Team» ikke kan regnes som gambling i henhold til definisjonen i dagens lovverk.
Konstant kamp
Sjefen for gamblingkommisjonen, Brad Enright, påpekte spesifikt at utgivere som Electronic Arts er i en konstant kamp for å få kontroll på uautoriserte aktører som kjøper og selger varer i for eksempel «Fifa», det skriver BBC.
Neil McCarthus fra kommisjonen ytret imidlertid «betydelig bekymring» for barn som spiller spill med elementer av pengebruk og sjansespill.
Han slår likevel fast at det ikke er gambling i henhold til dagens definisjon som er dekket i loven – selv om de minner mye om lotteri.
Enright kunne også fortelle at de har gitt beskjed til bransjen om at de må ta mer ansvar for at det oppstår gambling og betting utenfor spillene – selv om brukervilkårene forbyr det.
Mest klager på skin betting for «CS»
Han kunne også avsløre at det er såkalt skin betting i «Counter-Strike: Global Offensive» som skaper mest klager.
Tilsynet skal videre ha vist Valve hvor det skjer såkalt skin betting, noe som skal ha resultert i nedstenging.
Likevel påpeker han at det ikke er kommisjonens jobb å overvåke nettet på vegne av spillbransjen.
- Vi mener Valve i USA bør gjøre mer, skal han ha sagt.
En norsk rapport om loot boxes konkluderte i fjor høst ganske likt som det britiske tilsynet, men kartla også flere alternativer når Norge nå skal få sin nye pengespillov.
Flere land har tatt grep
I Belgia og Nederland har de allerede konkludert med at loot boxes omfavnes av lotteriloven i landet og har derfor forbudt forretningsmodellen. Resultatet har vært endringer i visse spill, mens andre har blitt tatt av markedet i landene fullstendig.
Det hører også med til historien at Epic Games og Electronic Arts nylig forklarte seg overfor britiske parlamentrepresentanter.
Der kunne Electronic Arts mene at loot boxes, eller overraskelsesmekanikker som de kaller det, både er «etisk og gøy».
Samtidig hevdet Epic Games at de ikke tjener penger på at folk spiller «Fortnite», fordi spillet i utgangspunktet er gratis.