(PressFire.no): «Næringslivet må steppe opp».
Appellen kommer fra gründer Oda Rygh, som tidligere har jobbet som både journalist, kommentator og samfunnsviter.
Hun er initiativtakeren til NU Recruitment, et nytt rekrutteringsselskap som ønsker å koble flyktninger fra Ukraina med arbeidssektoren i Norge – deriblant med norske spillutviklere.
Rygh forteller at hun ønsket å bidra der hun kunne etter at Russland angrep Ukraina, men at hun følte hun kunne hjelpe til mer enn bare økonomisk.
– Jeg startet med å sende penger for å støtte flyktninger, og jeg støttet for eksempel Kyiv Independent, forteller Rygh.
– Men det ble jo bare en dråpe i havet.
Da hun så flyktningestrømmen fra Ukraina til Norge etter Russlands angrep i fjor, skiftet fokuset til å forsøke å hjelpe her hjemme, og hun innså at det var et behov for å skaffe arbeid til de mange som kom – og kommer.
– Det kom 20 000 i fjor, og det er antatt at 20 000 flere vil komme i år. Av disse er relativt mange høyt utdannet, forklarer Rygh.
Ønsker at spillbransjen tar inn flyktninger
– Da krigen brøt ut så var den ukrainske IT-sektoren allerede stor og på vei opp, og spillbransjen er en del av denne IT-sektoren, forteller Rygh.
I Ukraina har spill som var under utvikling da krigen brøt ut, som «Sherlock Holmes» og «Stalker 2», blitt utsatt på grunn av krigen. Mange utviklere har måttet rømme landet, og flere har kommet til Norge.
– Dataspillutvikling er en stor del av den ukrainske IT-sektoren, sier Rygh, som irriterer seg over at spillbransjen ofte utelates når det snakkes om IT-satsinger her til lands.
– Vi har begynt å samle personer i denne målgruppen og har fått ganske mange allerede, folk med erfaring fra gaming-sektoren og folk som har ambisjoner om å jobbe i den. De finnes absolutt.
– Mange av de har IT-bakgrunn eller erfaring som kan brukes. Altså ikke nødvendigvis bare spilldesignere, men IT-erfaring som er relevant for spillbransjen på andre måter.
Hun ramser opp grafisk kunnskap, serverarbeid, webutvikling, kvalitetssjekking, kundesupport og lederroller som erfaring mange kommer til landet med, og som kan være relevant for norske spillutviklere.
Stor kvinneandel
Rygh forteller at det er en stor kvinneandel blant de som kommer til Norge på grunn av krigen, og at mange av disse besitter kompetanse som mangler her til lands.
Det er derimot vanskelig for flykningene å orientere seg når de først kommer hit.
– Når du kommer hit, kanskje med barn og kanskje mannen din er i krig, så blir du nødt til å orientere deg i Norge alene. Å lære språk og forsøke å finne ut av ting er en svært utfordrende posisjon å være i, både psykisk og sosialt.
Hun sier videre at det jobbes hardt for å unngå sosial dumping eller annen utnyttelse fra arbeidsgivere. Målet er at de ukrainske flyktningene skal få seg mer enn bare små strøjobber for å tjene til livets opphold.
Derfor er mye av arbeidet å informere om rettighetene de har og tilbudene som finnes – og å finne norske selskaper som driver redelig.
– Vi skal ikke drive rovdrift på folk. Vi har snakket med fagorganisasjonene, vi har snakket med folk som har jobbet for flyktinger, fordi vi vet at det er risiko, vi vet at det er en sårbar gruppe.
– Nå skal jeg sitere min mor: «Penger er viktig». Har du en stabil inntekt, så har du bedre forutsetninger for å håndtere stress og helseproblemer. Så folk må få ekte jobber. Folk må få gode jobber med gode arbeidsvilkår.
– Vi vil ikke fremstå som redningsmenn som ikke kan noe, som sender folk ut til dårlige steder.
Hun forteller at mange sliter med å finne seg jobb samtidig som alt det praktiske skal løses, og enda verre er det at mange av disse jobbene «omsettes» bak lukkede dører.
– Norge er, som vi vet, svært nettverksbasert. Veldig mange jobber blir besatt gjennom nettverk, og store deler av jobbene som finnes i Norge blir aldri utlyst offentlig.
– Vi vet at mange sektorer, spesielt innenfor IT, etterspør arbeidskraft, men også her går mye via nettverk. Det er et paradoks.
Spillfolk på laget
Med seg på laget har hun blant andre Tor Bernhard Slaathaug, generalsekretær i Stiftelsen Rettferd, og Startup Migrants, som har jobbet med entreprenørskap og innvandrere lenge.
Slaathaug er nylig kjent fra arbeidet med å etablere spillselskapet Gamepires Norge, et prosjekt som ble skrinlagt da Jagex kjøpte Gamepires for litt siden.
Pengene han fikk fra arbeidet der går rett inn i arbeidet med å hjelpe ukrainere i Norge med å finne jobb, forteller han til PressFire.
På partnersiden finner man også Startup Migrants, som har jobbet med entreprenørskap og innvandrere lenge – i tillegg til nøkkelpersoner som har jobbet med det samme.
– Vi starter ikke helt fra scratch. Vi har kjennskap til folk og tar kontakt med disse miljøene, vi har lang erfaring med å jobbe med flyktninger og arbeidsmarkedet. Og vi har alle et sosialt engasjement.
Rygh jobber nå med å kartlegge og å samle CV-er fra flyktninger i en database. Hun reiser også rundt for å snakke med næringslivet, blant annet de som driver med spill.
De har snakket med noen norske spillselskaper, og responsen har så langt vært positiv.
– Vi har en del kandidater, og vi jobber for at disse kandidatene skal matches med de rette stedene, forteller hun.
Det hun har opplevd er at mange norske selskaper ikke vet at ukrainske flyktninger kommer til Norge med umiddelbare arbeidstillatelser, som gjør at de kan gå i arbeid med én gang.
– Nå må næringslivet trå til, og Norge må trå til, for det vil komme flere. Vi vet ikke hvor lenge denne krigen vil vare. Mange har allerede vært her i ett år. Og de har arbeidstillatelse, motivasjon, utdanning og kompetanse.
For ordens skyld: Oda Rygh har tidligere levert artikler til PressFire.no