(PressFire.no): Direktør i Medietilsynet, Mari Velsand, la i dag fram en ny undersøkelse som viser barn og unges bruk av dataspill.
Undersøkelsen publiseres hvert andre år, og ble sist utgitt i 2020.
I den siste utgaven, som kan leses her, kommer det fram at unge spiller mindre dataspill enn i 2020. 76 prosent av alle mellom 9 og 18 år spiller spill – en nedgang på ti prosentpoeng.
Det er spesielt stor nedgang blant jenter som spiller. 92 prosent av guttene spiller, mot bare 59 prosent av jentene. I 2020 var dette på henholdsvis 96 og 76 prosent.
Undersøkelsen ser også på hvordan barn og unge opplever spillingen.
Mer enn syv av ti sier at dataspilling gjør dem flinkere i engelsk, mens mer enn seks av ti sier at de får kontakt med venner i dataspillene. Mer enn halvparten er enige i at man lærer mye av dataspill, og at de er en fin måte å både oppleve historier på og å få nye venner på.
Men unge sier de også har negative opplevelser. 7 prosent sier de ofte blir lei seg av stygge kommentarer de får under spilling, mens 6 prosent sier de opplever å bli utestengt av vennene sine i spill.
En NTNU-studie sitert i undersøkelsen viser at rundt halvparten av alle kvinnelige online-spillere skjuler informasjon om eget kjønn for å unngå hets og trakassering.
Mer enn seks av ti av 9-18-åringene sier de har kjøpt noe i spill med ekte penger. Det er en økning fra 58 prosent i 2020. Syv prosent sier at de har blitt lurt til å kjøpe noe for ekte penger i et spill.