LOS ANGELES (PressFire.no): «Shogun 2: Total War» er oppfølgeren til det nå ti år gamle «Shogun: Total War». Dette er ikke bare det første spillet i det som skulle bli en lang rekke med kvalitetspill, men også spillet som virkelig satte den britiske utvikleren The Creative Assembly på strategispillkartet.
Og i 2011 kan vi nok en gang kjempe store slag i den japanske mellomalderen når «Shogun 2: Total War» blir lansert.
Total War-spillene er unike på den måten at de blander turbasert strategi med sanntidsstrategi. Uheldigvis fikk vi ikke noen visning av den turbaserte delen på årets E3-spillmesse, men det vi fikk se var en full landbasert kamp mellom to av totalt ni samuraiklaner – og et eksempel på kystslag.
Her kan du lese flere E3 2010-nyheter.
I sanntidsstrategidelen tar du rollen som en general, og må lede dine styrker til seier med en smart strategi som bygger på hvilke soldattyper du har tilgjengelig – og ikke minst; hvordan selve slagmarken ser ut. Denne gangen er slagmarkene nemlig mye mer detaljerte og varierte, og det samme kan sies om soldatene.
Hver soldat har ulike ansikter, rustninger og våpen sammenlignet med sidemannen. Og når to fiendtlige arméer møter hverandre på slagmarken, sloss de én mot én som virkelige samuraier gjorde på den tiden. Døde soldater blir liggende, hester uten sin soldat på ryggen løper vilt, og regn er ikke lengre en kosmetisk effekt, men heller noe som påvirker slagmarken på flere nivå. Per dags dato er spillmotoren Creative Assembly bruker sterk nok til å ha over 50.000 soldater på én og samme slagmark, fortalte utvikleren.
Dette er ikke småtterier. Når slagmarkene i seg selv er langt mer varierte sammenlignet med tidligere Total War-spill, der detaljnivået var langt mer sparsommelig, vil slagmarkene til «Shogun 2» by på mange bakketopper av ulik størrelse, store skogsområder – til og med noen bygninger som kan settes fyr på med flammepiler. Dette er bare for å komme med eksempler av det jeg så utviklerne demonstrere på E3.
«Shogun 2: Total War» ser fantastisk ut, og krever en skikkelig PC om du vil spille det med alle grafiske innstillinger stilt på det beste.
Noe av det første jeg fikk høre etter at dørene til det lille visningsrommet ble lukket, var at «Shogun 2: Total War» ville være et mindre spill sammenlignet med «Empire» og «Napoleon: Total War», men til gjengjeld tilby mye mer dybde.
Som bevis på dette nevnte SEGA-representanten at «Empire» og fjorårets «Napoleon: Total War» hadde opptil 300 forskjellige soldattyper, mens «Shogun 2» bare vil ha rundt 30. Dette var ikke bare for å være historisk korrekte, men også fordi det blir lettere å sette hver soldattype inn en stein-, saks-, papir-funksjon. Og det Creative Assembly mener med det, er for eksempel at kavaleri taper mot spyd, spyd kommer til kort mot bueskyttere og bueskyttere er svakere enn kavaleri.
Jeg vet med sikkerhet at både «Napoleon» og «Empire: Total War» hadde den samme funksjonaliteten, men den kom ikke helt fram da. Jeg følte ofte at seieren gikk til det laget med flest soldater. Forhåpentligvis vil denne fremhevingen av stein, saks, papir gjøre valg og plassering av soldattyper viktigere enn soldatantallet.
Nytt med «Shogun 2: Total War» er kystkamper. Vi ble vist hvordan en kystslagmark kunne se ut og ut i fra hva jeg så ble jeg imponert.
Marinekamper ble først introdusert i «Empire: Total War», men som du vet er japanske mellomalderskip og seilskip fra den industrielle revolusjonen ganske forskjellige.
For det første er de japanske skipene drevet for det meste av årer og ikke seil. Dette betyr at skipene er mer manøvrerbare og kan lure seg inn i små kriker og kroker langs kysten. Dette er kult, for da kan du la noen skip vente på lur, i et bakholdsangrep.
«Shogun 2: Total War» ser ut som det spillet jeg forventet å se. Det er det gode, gamle Total War-fundamentet bare med langt bedre grafikk, og noen smarte tillegg og nyvinninger som jeg setter pris på.
«Shogun 2: Total War» slippes til PC en gang til neste år.
Se E3-traileren: