kulturminister Linda Hofstad Helleland
og statssekretær Dilek Ayhan.
Foto: Martin B. Andersson / Kulturdepartementet
(PressFire.no): Kulturdepartementet og Nærings- og Fiskeridepartementet opprettet i juni 2015 et råd som skulle se på tiltak innenfor næringsutvikling innenfor en rekke kulturelle og kreative bransjer.
I sine egne ord påpeker rådet eksport, verdiskaping, privat kapital og digitale utfordringer som nøkkelområder – og spillutvikling er blitt satt opp som en egen post.
«Å utrede muligheten for internasjonal medfinansiering av norsk spillproduksjon» er navnet på innspillet fra rådet til Kulturdepartementet og kulturminister Linda Hofstad Helleland (H).
Du kan selv lese innspillet her. Vi har sakset ut delen om spill i bildet under.
Vil øke spillprisene
Rådet ønsker å se på muligheten for å legge til 0,5 til 1 prosent på prisen for spill kjøpt via nett i Norge, og å bruke disse pengene for å gi større tilskudd til norsk spillutvikling.
Dette skal inkludere spill kjøpt på Steam, PSN, Xbox Live, Windows Store og eShop – og sannsynligvis mobile butikker som App Store og Google Play.
Grunnen til at forslaget er lagt frem er fordi den eksisterende tilskuddsordningen gjennom NFI ikke er «på langt nær så effektiv som tilsvarende ordning for film», skriver rådet.
- Femdobler støtten bare med Steam
Til NRK P2s MorgenNytt opplyser rådet at et nøkternt anslag tilsier at støtten til spill øker med 140 millioner kroner ut over dagens tilskudd.
I dag mottar norske spillselskaper, som søker på prosjektbasis, rundt 20 millioner kroner i offentlig støtte årlig, men det finnes også spesialtilskudd på rundt 10 millioner, blant annet gjennom ordningen «Spill ut i verden».
Bare ved å innføre ordningen på Steam, som rådet mener har 1,6 millioner norske kunder, vil NFI-støtten femdobles, skrives det i innspillet til Kulturdepartementet. Håpet er også at den økte spillstøtten vil kunne lokke til seg investorer.
Kulturdepartementet og Nærings- og Fiskeridepartementet vil de neste månedene gå gjennom innspillene de har fått, men det er ikke blitt satt en tidsramme for når en avgjørelse skal tas.