(PressFire.no): I kjølvannet av «Battlefront 2»-rabalderet har debatten rast rundt såkalte «lootbox»-systemer i dataspill.
Flere land er nå i ferd med å undersøke hvorvidt praksisen faller under eksisterende lotteri- og gamblinglover.
Spesielt hardt ut har Belgia gått, hvor justisminister Koen Geens ønsker å forby det hele.
- Å blande gambling med spilling, spesielt i en ung alder, er farlig for barnets mentale helse, sa han til nyhetskanalen VTM.
Også i USA har det stormet, og kongressmedlemmer i Hawaii har kalt praksisen «spesifikt designet for å utnytte menneskelig psykologi».
De varslet samtidig at de jobbet med et lovforslag for å hindre at denne typen spill kan kjøpes av personer under 21 år – aldersgrensen for å gamble i delstaten.
Per-Willy Amundsen (FrP)
Per-Willy Amundsen (FrP)
Ber om svar fra justisministeren
Også her hjemme har det vært diskusjoner rundt spillfenomenet, men så langt har det ikke kommet en klar instruks om, eller definisjon av, hvilke lover dette faller under – om noen.
I et skriftlig spørsmål publisert på Stortinget.no ønsker Venstres Abid Raja å få klarhet i om justisminister Per-Willy Amundsen (FrP) kjenner til lootbox-problematikken, og om statsråden vil ta det opp med andre europeiske land.
- Er justisministeren bevisst utfordringen med «lootboxes» og spillvaluta, og akter statsråden å ta opp problematikken i relevante europapolitiske fora for å sikre en europeisk løsning, lyder spørsmålet fra Raja.
I sin begrunnelse for spørsmålet forklarer Raja at slike loot-kasser minner om klassiske spilleautomater, der spillere kan betale med ekte penger for tilfeldig innhold til spill – som går fra mindre kosmetiske endringer til større oppgraderinger.
Etterlyser mer kunnskap
Vi ba om en utdypelse fra stortingsrepresentanten. Han peker til tidligere uttalelser fra Lotteritilsynet, som mener det er uklart om lootboxer kan defineres som lotteri.
- Problemstillingen er nå en pågående debatt i flere europeiske land, sier Raja til PressFire. Han ønsker at ministeren skal ta opp problemstillingen med andre land for å høre hva de mener, og for å finne ut hva de eventuelt ønsker å foreta seg.
- Hvorvidt det er slike «lootboxes» i seg selv som er problemet, eller måten enkelte spillprodusenter benytter seg av dem gjenstår å se. Jeg etterlyser mer kunnskap om dette og en dialog med andre land, sier Raja.
Da saken ble påbegynt var spørsmålet direkte rettet til justis- og beredskapsminsier Per-Willy Amundsen, men spørsmålet har i etterkant blitt videresendt til Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H).