(PressFire.no): Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) har denne uken tatt opp til diskusjon hvorvidt spill som tar for seg en krigssituasjon, bør forholde seg til Genève- og Haagkonvensjonene for humanitær folkehjelp og krigsforbrytelser. Det skriver Kotaku.
Skulle de komme frem til at disse retningslinjene faktisk bør gjelde for virtuelle ofre i spill, vil komiteen oppfordre myndigheter til å innføre regulerende lover for spill og spillprodusenter - uavhengig av om det er snakk om en fiksjonell krig eller basert på virkelige konflikter.
- Mens det arbeides iherdig for å fremme internasjonale humanitære forskrifter verden over, finnes det et publikum på omtrent 600 millioner gamere som kanskje bryter med forskriftene i en virtuell situasjon, heter det i beskrivelsen av konferansen.
Videre heter det at mens debatten om dataspills eventuelle påvirkning på individer er hetere enn noen gang, skal de for første gang diskutere sin rolle og sitt ansvar i å ta grep mot slike virtuelle brudd på forskriftene.
- Det er klart at det ikke finnes noe enkelt svar. Det som derimot finnes, er en konsensus og motivasjon om å ta grep, står det videre i skrivet.
Viktig med kreativ frihet
Grunnen til at de tar diskusjonen, skal være at spillene kan hevdes å trivialisere bruddene på humanitære lover. Spørsmålet de stiller seg, er om et eventuelt nytt lovverk kan bidra til å redusere slike «virtuelle, men veldig realistiske brudd på forskriftene».
Da Kotaku tok kontakt med komiteen tidligere denne uken, fikk de høre at det var for tidlig for dem å komme med noen kommentar på hva de har diskutert og eventuelt kommet frem til.
Komiteen skal riktignok ha understreket at dette ikke må gå på bekostning av spillutviklernes rett til kreativ frihet.