Verdens største spillsamling leter etter et nytt hjem

Har du plass i garasjen?

8. april 2014 12:05

Det danske Spilmuseet har brukt  de siste tolv årene på å samle verdens største spillsamling. I hvert fall rent fysisk. 

Mer enn 10 000 spill, flere tusen eksotiske spillmaskiner og drøyt 500 spillkonsoller er bare noen av klenodiene som fyller over 5000 kvadratmeter et sted i Ikast kommune.

– Det finnes utvilsomt samlinger med flere spill, men det er også en gedigen forskjell på å ha et Playstation 3-spill i hylla og en After Burner Super Deluxe-arkademaskin på 400 kilo, skriver formynder Rune Keller i en epost til Pressfire.

Nå leter han og de andre etter et nytt hjem til museet. Og det kan like godt bli Norge.

Tolv års dugnad

– Tolv år er lenge, og vi har tatt flere turer i uka med lastebilen for å hente nye spill. Det hele begynte da vi innså at de fleste gamle spill rett og slett kastes, forklarer Keller.

– Vi er helt egenfinansiert og har stort sett aldri tjent noe på museet all den tid det har vært gratis. Det har åpenbart vært vanskelig å få endene til å møtes.

Sammen en gjeng andre hobbyentusiaster har han lagt ned utallige dugnadstimer gjennom årene for å samle spillhistorie i museet. Med særlig trykk på å samle rariteter.

– Særlig fornøyde er vi med en nesten komplett samling Sega Super Deluxe-spill fra slutten av åttitallet. Dette var det råeste du kunne få tak i. Hver maskin var et teknisk vidunder uten hensyn til pris. Dessverre er nesten alle tapt i dag, på grunn av størrelsen og det kompliserte vedlikeholdet, sukker spillhistorikeren.

Skuffa av staten

Ifølge et innlegg Keller har lagt igjen hos Spiludvikling.dk skal den danske staten ha øremerket penger til konservering av videospill helt siden 1998, men forsømt ansvaret sitt.

– Gjennom årene har anerkjennelsen og interessen for videospill økt, og politikerne lovet masse, men ingenting skjedde. Politikerne glemte fort løftene sine når de satt med makta og de gamle pådriverne døde eller pensjonerte seg, hevder Keller.

– Spill har vært en viktig del av livet til de fleste som er født de siste 30 årene, helt på høyde med film og musikk. Vi vil simpelthen at spill skal få den samme behandlingen som dem. De fleste europeiske land har et filmmuseum. Videospill burde ha det samme.

Nå vil de gjøre Spilmuseet til en gratis utstilling med internasjonal appell, og søker støtte i andre land enn Danmark. Statlig eller ei. Det skal være uaktuelt å selge eller splitte den opp for andre formål enn et museum.

– Den viktigste jobben er reparasjoner og vedlikehold, siden så mye kunnskap har blitt tapt over de siste tiårene. Derfor er det vanskelig å se for seg en perfekt løsning som vi ikke er en del av selv, innrømmer Keller.

Tidsfrist

Sjefene har satt en frist til første juni i år for overtakelse av Spilmuseet. Hvis ingenting har skjedd innen da, skal samlingen reduseres til ren privat syssel med begrenset tilgang.

De mener likevel at den massive spillkolleksjonen har potensial til å bli en massiv severdighet. Og danskene har ingen problemer med en eventuell norsk overtakelse.

– Vi dansker har en tendens til å føle at vi er bedre enn Norge og Sverige på de fleste områder, selv om vi egentlig innser at det motsatte er tilfellet. Om [Norge tar over samlingen], understreker det egentlig bare det poenget, skriver Keller.

Uansett hvem som tar over, er Rune Keller i hvert fall krystallklar på at det er uaktuelt med inngangspenger. Han vil at flest mulig skal få oppleve samlingen.

– Selv om det viktigste er å ivareta spillene, er det ingen vits i å konservere videospill om ingen får spille dem.

Alle bildene i denne saken tilhører det danske Spilmuseet og er brukt med deres tillatelse.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3