om «GTA», i en BBC-film.
(Foto: TLA, Wenn.com/Scanpix).
(PressFire.no): Vi har tidligere skrevet om BBCs filmproduksjon som vil ta for seg dramatikken rundt et av verdens største spillfenomener, «Grand Theft Auto».
Innspillingen begynte i april og «Harry Potter»-stjernen Daniel Radcliffe har den ene hovedrollen. Han portretterer Rockstar-sjefen Sam Hauser.
Handlingen er basert på David Kushner-boken «Jacked: An Outlaw Story of Grand Theft Auto» og er lagt til perioden hvor advokaten Jack Thompson var ute på et korstog mot spillbransjen, og da spesielt «Grand Theft Auto III».
Bill Paxton har rollen som Thompson i filmatiseringen.
kontroversielle «GTA»-motstanderen
Jack Thompson.
(Foto: Scanpix).
kontroversielle «GTA»-motstanderen
Jack Thompson.
(Foto: Scanpix).
Går rettens vei for å stoppe filmen
Men Take-Two, som eier Rockstar Games, er ikke videre fornøyd med filmatiseringen og varsler nå et søksmål mot den britiske statskanalen.
Det bekrefter de i en uttalelse til IGN.
– Take-Two Interactive har gått til sak mot BBC for krenkelse av merkevaren med basis i filmen som går under navnet «Game Changer», siden den er relatert til Rockstar Games’ «Grand Theft Auto»-serie.
Videre påpekes det at Rockstar Games ikke har vært involvert i filmen, selv om merkevaren brukes.
– Vårt mål er å sikre at våre merkevarer ikke misbrukes av BBC i jakten på en uoffisiell gjengivelse av det som angivelig skal være hendelser knyttet til Rockstar Games.
– Vi har flere ganger prøvd å løse dette sammen med BBC, men har ikke kommet til enighet.
– Det er vårt ansvar å beskytte merkevarene våre og dessverre var det denne gangen nødvendig å gå rettens vei, heter det videre.
Hot Coffee, skapte trøbbel
for Rockstar.
Et ekstraordinært kapittel
Produsenten beskriver selv filmen som «en fortelling om et ekstraordinært kapittel i historien om det ikoniske spillet, og avslører den enorme innflytelsen det har på vårt kulturelle landskap.»
BBC har foreløpig ikke kommentert søksmålet.
Det anslås at Rockstar har tapt over seksti millioner dollar på alt oppstyret i kjølvannet av det omstridte «Hot Coffee»-sexminispillet, liggende gjemt i «Grand Theft Auto: San Andreas». Jack Thompson, en tidligere advokat og aktivist, stilte inn alle kanonene sine mot «GTA».
Thompson hevdet blant annet at «GTA IV» var «det groveste angrepet mot vårt lands ungdom siden polio», og sammenliknet Take-Two-sjefen Stauss Zelnick med et medlem av Hitler-jügend – i et brev adressert til moren hans.
Du kan lese mer om den utrolige «GTA»-historien og Jack Thompsons korstog mot Rockstar i denne gjennomgangen.
Dobbeltmoral i rettssalen?
Det siste spillet i «GTA»-serien, «GTA V», har satt omsetningsrekorder på rekke og rad. Det er blant annet tidenes mest innbringende underholdningsprodukt, ifølge Guinness World Records.
Etter lanseringen av «Grand Theft Auto V» i 2013, fikk Lindsay Lohan advokatene sine til å se på likheten til en av figurene du møter i dette spillet.
I juli i fjor tok Lohan affære og saksøkte Rockstar Games.
Hun mener spillskaperne har kopiert hennes utseende, likhet og stil. Dette vil hun ha kompensasjon for, og går derfor rettens vei.
En av spillfigurene i «Grand Theft Auto V» er kalt Lacey Jonas. Rockstar kommenterte det opprinnelige søksmålet fra Lohan som «fjollete», og avviste blankt hennes påstander.
I en annen sak, der spillskapere portretterte en historisk skikkelse, fikk utgiveren medhold av retten. I «Call of Duty: Black Ops II» ble Panamas tidligere diktator gjengitt.
Retten i Los Angeles avviste dette søksmålet fra Manuel Noriega i oktober i fjor. «Call of Duty»-utgiveren Activision feiret ved å kalle avgjørelsen en seier for ytringsfriheten.
I USA og andre land er det sett på som en grunnleggende frihet å kunne fremstille historiske skikkelser og handlinger, i bøker, film eller i spill, uten å ha bånd på seg eller be om tillatelse først.