Amerikansk forbrukertilsyn: - Dette er ikke lov og dere får 30 dager til å endre det

Kan ikke hindre uoffisielle serviceverksteder.

2. mai 2018 13:27

(PressFire.no): Det amerikanske forbruker- og konkurransetilsynet FTC gir nå seks elektronikkgiganter frist på tretti dager på å fjerne brukervilkårene sine i forhold til reparasjoner og service, rapporterer Motherboard.

Kan ikke diktere hvem som reparer

Sakens kjerne er de velkjente «Warranty Void if Removed»-klistremerkene som man ser på for eksempel spillkonsoller, hvor garantien frafaller om maskinen har vært åpnet.

Ifølge loven kan ikke produsentene ta dette forbeholdet da forbrukeren skal stå fritt til å bruke uoffisielle reparasjonssenter – eller gjøre det selv.

I brevene til produsentene heter det at ansatte fra FTC har «tatt kopier av brukervilkårene som ligger på nettet og planlegger å sjekke selskapets garantivilkår etter tretti dager», med en klar oppfordring til å endre vilkårene i henhold til loven.

Juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet Thomas Iversen.
Foto: Forbrukerrådet.

Følger med, men foreløpig kan produsenten bestemme i Norge

Juridisk seniorrådgiver i det norske Forbrukerrådet forteller til PressFire at Forbrukerrådet er opptatt av at forbrukeren skal kunne velge hvor de reparer produktene sine, men påpeker at det kun er for bil det i dag foreligger fritt verkstedvalg i Norge.

- Det betyr at produsenten ikke lovlig kan kreve originalservice og originaldeler for at garantien skal gjelde, utdyper Iversen.

- For andre produkter, som spillkonsoller, datamaskiner, mobiltelefoner og lignende, så er det fortsatt slik at produsenten kan sette som vilkår for garantien at reparasjonen må tas av produsentens utvalgte verksteder, påpeker Iversen.

Iversen synes imidlertid det er positivt at det er bevegelse på dette området i USA.

- Det er likevel viktig å påpeke at reparasjoner hos tredjepartsverksteder kun berører garantien i Norge, ikke reklamasjonsretten etter loven.

Garanti er et løfte fra produsenten, importører eller selgeren, mens reklamasjon er en lovpålagt i forbrukerkjøpsloven og sikrer kjøperen enten i to eller fem år – basert på produkt.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3