Horer med dårlig ånde, halvdøde heroinister, pornofikserte blinde tiggere, hyperkriminelle tenåringer og ikke minst: En alkoholisert døgenikt av en politimann ved navn Hector.
Ikke helt hverdagslige ingredienser i et eventyrspill, men desto mer en god grunn til å få med seg «Hector: Badge of Carnage».
Ny sjanse
Da spillet ble sluppet på iPhone i fjor sommer, var det ikke mange som fikk det med seg. Det tenkte åpenbart Telltale Games - kjent for blant annet «Tales of Monkey Island» og «Back to the Future»-spillene - at de måtte gjøre noe med.
Derfor er spillet nå gjort tilgjengelig også på pc, Mac og iPad, noe som kanskje kan gi historien om ukonvensjonelle Hector og hans omgivelser et aldri så lite løft.
Om du har spilt iPhone-versjonen, vil du merke at spillet stort sett er helt likt på en større skjerm, bare med litt høyere oppløsning. Styremåten, av klassisk pek-og-klikk-kategori, er like enkel som på den vesle touchskjermen: Du ser på noe med ett klikk og bruker ting med et dobbeltklikk. Om du vil bruke en ting med noe annet, markerer du den bare, for så å trykke en gang på det du vil bruke den med.
Tro mot tradisjonen må du også plukke opp en rekke gjenstander og bruke dem på mer eller mindre innlysende måter. Det er ikke gitt at du med en gang finner fram til alt du skal i skjermbildet, og enda mindre gitt at du umiddelbart finner ut hvor eller hvordan ting skal brukes, men takket være et nytt hintsystem vil du neppe sette deg altfor kraftig fast.
Som vanlig ligger mye av moroa i nettopp å finne fram til de bisarrre løsningene - som hvordan du skal få fisket opp en binders fra et nedpissa toalett, med bare en brukt kondom, en avkappet fot og en tomflaske i «lomma» - så forsøk for din egen del å ikke gå hele veien til det endelige svaret i hintsystemet. Ofte holder det med de innledende dyttene i riktig retning, som du også får der.
En Larry for vår tid
Sist vi kunne oppleve tilsvarende voksenhumor i et eventyrspill, var med de nå klassiske «Larry»-spillene fra Sierra, der vi fulgte en polyesterkledd herremann på evig jakt etter kjærligheten - på alle de feil steder.
Her snublet vi også borti mer voksen humor som involvertet samfunnets mer slibrige sider - i første spillet fikk for eksempel Larry en liflig kjønnssykdom om du glemte å bruke kondom når du gikk til sengs med en innehaver av «verdens eldste yrke».
Men i motsetning til amerikanske Larry, er Hectors noe ustø føtter solid plantet i den engelske kulturen. Utviklerne i Straandlooper kommer fra Nord-Irland, og vet åpenbart svært godt hvordan de kan trekke veksler på alt som har gått galt på De britiske øyer.
Handlingen finner sted i den fiktive byen Clappers Wreake, stedet Gud glemte. Her har alt gått så kraftig til helvete, at en fyr velger en noe alternativ måte å rydde opp på: Terrorisme. Han tar en rekke gisler, og plaffer løs på alle som forsøker å nærme seg - unntatt Hector, som av en eller annen grunn oppfattes som «en man kan snakke med».
Som undertittelen på førsteepisoden - «We Negotiate with Terrorists» - spiller på, handler spillet om at du må oppfylle terroristens krav, som har en rød tråd om bevaring av Clappers Wreake. Det er ikke hverdagslige oppgaver, og de fører med seg situasjoner like bisarre som problemstillingene og folka du møter underveis.
Spesielt det gjennomarbeidede manuset, med en evig strøm av syrlige replikker, gjør «Hector» til en spillfigur du gjerne vil bli bedre kjent med - på godt og vondt. Og det får vi heldigvis snart mulighet til, når episode to og tre kommer en gang etter sommeren. At spillet opprinnelig er et mobilspill, er også noe du kan ta med knusende ro - for det er svært sjelden at vi ser et så omfattende eventyrspill på en mobilskjerm. Dette funker, uten tvil, uansett format.
Kjøpes digitalt på telltalegames.com for 56 kroner eller på AppStore for 21 kroner (kommer snart til iPad). Med på kjøpet følger også «Puzzle Agent» (pc og Mac).