(PressFire.no): I slutten av neste måned lanseres Nintendos nye konsoll, Wii U. Den kommer i salg i Norge 30. november, mens USA tjuvstarter to uker før.
Nå undersøker Nintendo påstander om at Foxconn-fabrikken i Kina kan ha benyttet arbeidere under 16 år for å produsere spillmaskinen.
I en periode der deler av arbeidsstokken var utilgjengelig, har Foxconn-ledelsen innrømmet å ha hyret inn vikarer der noen skal ha vært så unge som 14 år.
Foxconn manglet så mange som 19 000 arbeidere i en periode hvor det var mye arbeid.
Selskapet har til sammen over 1,2 millioner arbeidere i sving på sine kinesiske fabrikker, som produserer elektronisk utstyr til en rekke selskaper verden over.
- Våre undersøkelser viser at vikarene det er snakk om, i alderen mellom 14 og 16 år, hadde jobbet ved våre fasiliteter i omtrent tre uker, innrømmer Foxconn overfor Reuters.
- Dette er ikke bare et brudd på Kinas arbeidsmiljølover, men det er også et brudd på Foxconns retningslinjer. Vi har umiddelbart iverksatt tiltak for å få vikarene det er snakk om tilbake til undervisningsinstitusjonene de tilhører, uttaler en talsperson fra fabrikken.
Den kinesiske nettsiden Sina, oversatt av Kotaku, hevder at barna ble tvunget til å jobbe om nettene og at overtid var vanlig. Trusselen om de ikke føyde seg etter dette, var potensiell utestengelse fra skoler.
Tilsynelatende kom ikke trusselen fra fabrikkledelsen, men fra lærerne. China National Radio (oversatt av Games QQ) meldte først at dette startet som en form for tvungen utplassering hos Foxconns fabrikk i Jiangsu-provisen.
Lærere skal ha truet med at disse elevene, i alderen 14 til 16 år, kunne miste sjansen til å få gyldige avgangspapirer om de ikke meldte seg til tjeneste hos Foxconn og innrettet seg etter rutinene der.
- Til tross for dette ligger det fulle ansvaret hos oss, sier Foxconn i en uttalselse.
- Vi har beklaget til alle de berørte arbeiderne.
- Nintendo kommuniserer med Foxconn og undersøker denne saken, sier en talsperson fra Nintendo til IGN.
- Vi tar ansvaret som et globalt selskap veldig alvorlig, og er forpliktet til å ha en etisk holdning når det gjelder produksjon og arbeid.
Den japanske spillgiganten sier videre at dersom de finner ut at noen av deres leverandører bryter med Nintendos retningslinjer vil det bli tatt grep.
Foxconn har vært i søkelyset før. Dette er fabrikken som produserer iPhone og iPad, men også har jobbet på oppdrag for blant andre Microsoft, Dell, HP og Sony.
I januar i år skrev vi om at 300 arbeidere ved fabrikken i Wuhan marsjerte opp på taket av en fabrikkbygning der de truet med å begå kollektivt selvmord om ikke deres krav om bedre lønn og arbeidsvilkår ble innfridd.
Tidligere i høst kom det meldinger om at så mange som 4000 arbeidere ved Foxconn-fabrikken i Taiyuan i Nord-Kina barket sammen i et masseslagsmål.
Anlegget ble midlertidig stengt mens opptrinnet etterforskes.
Mens iPhone 5 var i produksjon gikk en kinesisk journalist undercover for å dokumentere arbeidsforholdene. Resultatet kom i høst i form av en dagbok der han blant annet beskriver avstraffelsesmetoder og smertefull samlebåndsjobbing.
Problemet med at ansatte har kastet seg ut fra bygninger for å ta livet sitt, har ledelsen nå visstnok løst. Ifølge journalisten har man nå plassert lemmer foran vinduene.
Journalistens dagbok er oversatt til engelsk av M.I.C. gadget.
FOTO (hovedbilde/arkivfoto): REUTERS/Bobby Yip / NTB Scanpix