(PressFire.no): Det kan virke som om alt er mulig i «Minecraft», bare man har nok tid og overskudd. Skarpe spillere har i hvert fall lagd alt fra funksjonelle datamaskiner til massive fantasiverdener.
Byggespillet ble kjapt et av tidenes mest populære dataspill, og en tumleplass for skapere i alle aldre. Nå ser man at også det offentlige i større grad har funnet seg til rette i klosseverden.
Geodatastyrelsen, det danske kartverket, har gjenskapt hele Danmark i «Minecraft» med enestående presisjon ved å bruke offisielle kartdata skriver DR.dk.
Simon Kokkendorf og Thorbjørn Nielsen fra Geodatastyrelsen har hentet ut all informasjonen de har lagret om landet og matet den i et dataprogram, som automatisk overfører dem til brikker.
I motsetning til de fleste lignende overføringer av ekte områder, som da hele verden ble tolket i fjor, er Lego-landet gjenskapt med en utrolig treffsikkerhet.
Ved hjelp av de offisielle kartdataene har de blant annet skildret alle bygningene og fasadene som preger storbyene i Danmark. Alt skal være i full skala.
Til sammen består hele prosjektet av mer enn 4000 milliarder klosser. Til sammen tar de over en terabyte ren lagringsplass. Det burde tilsvare noen tonn Lego.
Om du vil oppleve overføringen i sin helhet, må du logge deg på en av de seks offisielle serverne som den danske staten har stilt til disposisjon.
Der stiller de sine egne krav for folk som vil oppleve rødpølsenes arnested. Mobbing er selvsagt ikke lov. Det er det heller ikke å frese rundt med dynamitt og ødelegge omgivelsene.
Ifølge DR.dk skal prosjektet blant annet brukes i skolen.
– Man kan også bruke det i matematikk, der elevene for eksempel kan bli bedt om å bygge en lekeplass ved skolen med et begrenset antall klosser, foreslår lærer Karin Lyngby Kristensen til den danske avisen.
Om man vil boltre seg i en litt mindre versjon, finnes det også nedlastbare kart på ti kvadratkilometer som man kan bruke på sin egen server.
«Minecraft» brukes stadig oftere i skoleundervisning, også her i Norge. Ved Ringstabekk skole i Bærum får de til og med karakterer i spillet.
For svenske Lukas, som har asperger syndrom, kunne byggespillet derimot være et godt supplement til skolen. Han lærte å lese og skrive der.
Tidligere denne uka skrev vi også om FNs bosettingsprogram, som har brukt «Minecraft» for å bedre planlegge slummer i Kenya sammen med lokalbefolkningen.
Lenge lå det an til at denne typen arbeid kunne få et stort løft i det svenske spillet ved hjelp av de avanserte 3D-brillene Oculus Rift, men den versjonen er foreløpig lagt på is fordi skaperen av spillet er skeptisk til Facebook-oppkjøpet av Rift.