(PressFire.no): Folka bak «Watch Dogs» har samlet og sortert bilder fra offentlige kameraer, informasjon om kollektivtransport, graden av kriminalitet, snittlønnen blant innbyggerne - og blandet dette med aktivitet på sosiale medier fra tre europeiske storbyer.
Du kan selv dykke ned på gateplan og «3D-spionere» i Berlin, Paris og London gjennom nettsiden WeAreData.
I «Watch Dogs» spiller du som Aiden Pearce. En mann beskrevet som en datahacker-versjon av Batman da vi fikk se spillet tidligere i år.
Han kan hacke seg inn i mobiltelefoner, datamaskiner, minibanker eller tbanenettet – i tillegg til at Pearce også kan manipulere trafikken og 10 000 overvåkningskameraer.
WeAreData-nettsiden ble lansert i dag. At Edward Snowden-saken for tiden ruller videre er helt sikkert ingen ulempe for dette spillselskapet, universet de beskriver og spørsmålene de stiller.
Paranoiaen rundt datasikkerheten, og rapportene om omfattende overvåkning, er en del av hverdagen. Det er temaet WeAreData utvilsomt forsøker å understreke.
Dette er ikke lenger bare fiksjon, er budskapet spillskaperne prøver å få fram.
- Når du tenker på det, offentlig data var én gang så beskyttet og privat.
- I dag er denne typen data ikke bare en trend, det er også fullt av nye muligheter. Som for eksempel tilbud og tjenester ment å bedre hverdagen. Dette er tilgjengelig nå, sier Thibault Dargeout, en av de tekniske konsulentene som har jobbet med WeAreData-nettsiden for Ubisoft.
- Hva blir det neste? Kontrollen over disse dataene? Det skjer vel bare i dataspill ... ikke sant, spør Dargeout i filmen du kan se nederst i denne saken.
I «Watch Dogs» er overvåknings- og datasystemet kalt Central Operating System (ctOS). Dette er verktøyet til Aiden Pearce. Systemet bruker all tilgjengelig data for å styre hele Chicago i spillet.
- Dette er ikke fiksjon lenger. Smartbyene er virkelighet. Det skjer nå, heter det på WeAreData-nettsiden.
- Dette er den første nettsiden som samler offentlig tilgjengelig data fra Paris, London og Berlin på ett sted, hevder Ubisoft.
På kartet velger du hvilken by du har lyst til å «spionere» i. Rundt krydres det med statistikk om blant annet arbeidsledigheten i det konkrete området av byen du navigerer rundt, i tillegg til at du får opp ikoner som symboliserer brukerskapt aktivitet på for eksempel Instagram, Flickr eller Twitter.
Geolokaliseringen gjør at symbolene for slik aktivitet spretter opp i riktig del av byen.
Du får også opp fakta om gjennomsnittslønn, kriminaliteten og strømforbruk i avgrensede, geografiske områder.
Når det gjelder «overvåkningen» satt i system på denne måten, er alt materialet som havner på WeAreData godkjent fra partene og personene som står bak, sier den franske spillutgiveren.
Det samme gjelder bilder og annen «privat» informasjon som krydrer hackeopplevelsen på WeAreData.
Alle som bidrar gjennom sosiale medier har sagt seg villige til å bli eksponert på denne måten, og ingen private Facebook-profiler er med.
Lurer du på om den nordgående Hammersmith-linjen er i rute? Eller, kanskje hvor mange bysykler som er tilgjengelige - akkurat nå - ved Bell Street-stativet i London?
Slik type informasjon er også matet inn på kartet.
I filmen du kan se her forteller folka bak «Watch Dogs» hva tanken bak WeAreData-nettsiden er. De har nemlig ambisjoner som strekker seg ut over å drive service overfor syklister i tre europeiske storbyer: