(PressFire.no): Forskningsstasjonen til den amerikanske neurologen Adam Gazzaley er litt utenom det vanlige.
Den velutstyrte kjelleren er nok for mange en våt nerdedrøm. Her finnes i tillegg til pc-er utstyrt med samme NVIDIA-kort som brukes i supermaskinen «Titan», også et Meyer lydsystem, flere tv-skjermer koblet sammen, de virtuelle spillbrillene Oculus Rift og en Xbox.
Teknologimiksen er ikke bare for moro skyld. Det skal hjelpe Dr. Gazzaley å finne en måte å la spillere kunne reparere egne hjerneskader.
En av idéene til Dr. Gazzaley er at pasienter skal bruke elektropulsmålere som leser av hjernens aktivitet, og de skadede eller inaktive delene som behøver å repareres kommer til å bli engasjert via skreddersydde spillbaner som tar seg av nettopp funksjonen som den hjernedelen rår over.
Den nyeste idéen er at disse banene ikke bare er tilpasset til, men også utformet som, pasientens egen hjerne.
–Brukerne skal kunne reise igjennom sin hjerne i virtuell virkelighet for å lokalisere egne skader. De områdene som behøver behandling, gir spilleren mulighet til å jobbe med problemene.
– Vi tror en som har hatt en traumatisk hjerneskade kan få behandling fra dette som hittil bare har vært mulig med medisiner, sier Adam Gazzaley til avisa San Francisco Chronicles utsendte - som fikk en virtuell guidet tur gjennom hjernen.
Hele kroppen engasjeres i spillet, og blir lest via bevegelsessensoren i Xbox Kinect – noe som kanskje ikke høres veldig høyteknologisk ut, det finnes mer presise sensorer på markedet.
Valget av Kinect er derimot nettopp på grunn av at sensoren er tilgjengelig for folk flest.
Gazzaley planlegger nemlig å la brukerne bygge disse systemene hjemme. På den måten kan pasienten gå inn i sin egen skade og reparere seg selv.
– Det øyeblikket vi får bekreftet at dette fungerer, tar vi det ut til folks hjem, sier Dr. Gazzaley.
Neurologen er ikke i ukjent farvann når det kommer til å koble sammen spill og forskning. Tidligere har Dr. Gazzaley utført et studie med mål å trene opp eldre pasienter til å styrke sin konsentrasjonsevne.
Med spillet «NeuroRacer» – et bilspill som lar spillerne styre en bil med tommelen mens de følger med på veien og skiltene langs veien. Med høyre tommel skal spillerne skyte ned skilt med en viss form eller farge.
Denne øvelsen har vist seg å forbedre de eldres muligheter til å multitaske – og de effekten har vært målbart bedre opp til et halvt år etter behandlingen.
FOTO (hovedbilde): Colourbox.