Madden NFL 13

Verdens beste show - men vi har sett det før.

(PressFire.no): «Verdens mest spektakulære TV-idrett», er det enkelte som påstår. «The best show on Earth», sier andre.

Amerikansk fotball er i hvert fall den mest populære idretten i USA, både på TV og målt i antall tilskuere. Enten det gjelder college eller den profesjonelle ligaen, NFL.

Spillsesongstart med «Madden»

For oss i Norge, som ikke har blitt langtidsmarinert i regler og de ulike spillernes kvaliteter og historier, kan det virke litt rart. Likevel har det selv her på berget blitt småhipt å følge den årlige sluttspillfinalen, Super Bowl.

Om ikke annet enn for å vise at man er en del av den kule gjengen som forstår amerikansk fotball.

Tidligere har en lakmustest for om du virkelig forstår, vært å mestre «NFL»-spillene fra EA Sports. Den årlige utgivelsen markerer gjerne startskuddet for spillhøsten, der jaget etter å toppe salgslister og havne under juletreet er steinhardt.

Sportsspill er imidlertid en sikker vinner. Her på berget dominerer «FIFA», mens «NHL» også har fått et visst innpass. Det er imidlertid en liten kjerne som sverger til «NFL» – og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor.

Gjennomført i Hollywood-stil

«Madden NFL 13» er nemlig gjennomført til fingerspissene, og allerede fra første øyeblikk vil selv de uinnvidde forstå at denne idretten er noe helt spesielt. En pompøs Hollywood-intro med Baltimore Ravens’ karakteristiske linebacker Ray Lewis setter standarden.

Baseball er ikke lenger «Americas favorite pasttime», glem det. Amerikansk fotball har blitt så stort at sporten bare konkurrerer mot seg selv, der hver spiller er like mye en skuespiller som en idrettsmann.

Hvorfor er det slik?

Kanskje det er showet rundt? De smekre heiajentene? Eller at dette faktisk er et uhyre avansert spill, nærmest sjakk, som blandes med rå fysikk og styrke?

Slik oppleves det også i spillform, som krigssjakk. Du må nærmest ha en flygeleders talent for multitasking i det offensive spillet, og muligheten for variasjon i angrepsspillet er nærmest uendelige.

Forslag på strategi

«Madden NFL 13» har faktisk kommet seg opp på et så høyt nivå at det nå handler aller mest om å gjøre det mer tilgjengelig – slik at spillet kan favne enda bredere. For oss som har fulgt sportsspillseriene fra starten er sitter jo det aller meste i fingrene, men for nye spillere kan de mange kontrollmulighetene sette en rask stopper for et eventuelt debutforsøk.

Akkurat her er «Madden NFL 13» best i klassen.

Ja, du kan selvsagt spille så avansert du vil. Gjerne på høyeste vanskelighetsgrad, og ved selv å velge strategi før hver eneste gang ballen skal settes i spill. Dette gir kanskje den aller største tilfredsstillelsen; å bevise for deg selv og eventuelle motspillere at du mestrer de mange ulike situasjonene du kommer opp i.

Likevel, det finnes alternativer. Hvis du vil ha en litt mer strømlinjeformet opplevelse er den kunstige intelligensen helt med på akkurat det. Både offensivt og defensivt kan du få forslag på strategi for å demme opp/angripe på en mest mulig fruktbar måte.

Dette er mest merkbart offensivt. Der velger du først hvilket spill dere skal kjøre, gjerne på bakgrunn av et forslag fra den kunstige intelligensen, før du iverksetter. Fargekoder for løp og knappekoder for spillere gjør det oversiktelig hva som er planen og hvordan den skal utføres. Spillerne som løper rundt markerer til og med når de er klare for å ta i mot ballen, igjen med krystallklare fargekoder.

Fortsatt smart

Dette gjøres uten at spillet blir «dummet ned» i for stor grad. Kastingen fra quarterbacken må fortsatt beregnes nøye, og man må finne de helt riktige lukene om det skal rushes med ballen. Amerikansk fotball handler om akkurat de to tingene: timing og presisjon. Akkurat det klarer «Madden NFL 13» å fange opp, nærmest til perfeksjon.

Det gjelder ikke bare offensivt. Når du skal forsvare må du lese motstanderen og hele tiden ligge i forkant for å unngå poeng i mot, avhengig av hvilken posisjon du fokuserer på hver gang det skal forsvares. Både offensivt og defensivt er «Madden NFL 13» variert, uforutsigbart og givende – akkurat slik et sportsspill skal være.

Det største problemet er egentlig hvordan spillet kannibaliserer seg selv. I årets utgaver har «FIFA»- og «NHL»-spillene vist imponerende videreutvikling, men «Madden NFL 13» står på stedet hvil. Selv om det muligens er det beste spillet i serien, er forskjellene fra i fjor sentrert rundt mindre detaljer. EA Sports vil gjøre det mer tilgjengelig, men enkelte vil muligens hevde at det samtidig bør bli mer avansert og differensiert. En større variasjon i spillopplevelse fra lag til lag, bundet opp mot ferdigheter og spillertyper, hadde slett ikke vært å forakte.

Rent teknisk har denne serien blitt pusset på i tiår, og da er det ikke rart at forventningene er skyhøye. Det aller meste sitter som et skudd, både når det gjelder banespillet og modusene rundt.

Fysikkoverdose

Likevel er ikke «Madden NFL 13» helt problemfritt. Animasjonene har blitt flere, men mange av dem fremstår fortsatt som unødvendig keitete. Fysikken har også fått et løft med spillmotoren Impact Engine, men spørsmålet er om EA Sports kanskje peiser på med for mye motorikk og for mange parametere.

Fysikken gir nemlig en del rare utslag på banen, noe som kan bidra til å bryte illusjonen om at du er med på noe stort – og heller gi komiske innslag. Fysikken er ikke bare varierende for spillerne, ballfysikken er også noe ustabil – og den blir avslørt som en hybrid mellom ren fysikk og skripting i enkelte tilfeller.

Et eksempel er hvordan ballen plutselig begynner å snurre motsatt vei av det den gjorde like før en spiller skal ta den i mot. Det er jo ren magi!

Uinteressant med Kinect

Utvikleren har også forsøkt seg på litt Kinect-støtte på Xbox 360 når du spiller online, men den er dessverre relativt uinteressant. Her er det snakk om stemmestyring av spillere. Det vil si at du kan rope ut kommandoer på erkeamerikansk, for slik å kontrollere det som skjer like før ballen er i spill.

Det kan være morsomt i noen minutter, men når du merker at responsen er så som så, er Kinect-støtten mer irriterende enn noe annet. Nei, takke meg til den gode, gamle håndkontrollen.

En av de mest positive, utenomsportslige nyvinningene i «FIFA 13» var brukergrensesnittet. Veien fra meny til kamp er rask og enkel i fotballspillet, og du tenker nærmest ikke over at du må navigere deg ut og inn mellom slagene. Her er «Madden NFL 13» merkbart svakere. Lastetidene er lengre, menyene mindre responsive og de blir en kime til småirritasjon hos en utålmodig spiller som meg.

Det meste jeg har å sette fingeren på er imidlertid detaljer, og summen av dem veier ikke veldig tungt på negativ side av karaktervektskålen. Den største kritikken er nok at serien virker å stagnere. «Madden NFL 13» er bare marginalt bedre enn forgjengerne, i hvert fall om vi utelukkende ser på banespillet.

Så da blir det et spørsmål om du vil betale for et lett oppusset spill, med oppdaterte spillerstaller, en forbedret karrieremodus og en rekke nye smådetaljer i banespillet. Forstå meg rett, «Madden NFL 13» er et sportsspill i toppklassen – problemet er at der brødrene «FIFA» og «NHL» tar syvmilssteg, lister «NFL» seg stille og beskjedent fremover. Det kler slett ikke verdens mest spektakulære TV-sport. 

Oppsummering
Positivt
Avansert banespill, større tilgjengelighet, visuelt bunnsolid.
Negativt
For lite nytt, ujevn fysikk, lagene for like.
Del gjerne:
Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3