(PCworld.no): Qpad er en svensk produsent av spillutstyr, og har valgt å satse på relativt avansert og dyrt utstyr til spillerne, som for eksempel det fantastiske spillhodesettet QH-1339 og meget presise spillmus som for eksempel OM-75.
QPAD MK-80 Pro Gaming Keyboard sendte umiddelbart tankene omtrent 25 år tilbake i tid, til Commodore 64 og XT-pc-er med sine klikkete og høylytte tastaturer.
Mange husker nok også IBM- og Cherry-tastaturene fra 80- og 90-tallet. Det var nesten litt som å skrive på en gammeldags skrivemaskin, om enn ikke så tungt.
Uvant tilkobling
Det er ikke bare de mekaniske Cherry MX Blue-bryterne som sitter under hver tast som skiller Qpad MK-80 fra de fleste tastaturene på markedet.
Uvant er det nemlig også at Qpad MK-80 trives best når det kobles til pc-ens PS/2-port - en tilkobling vi ikke en gang kan huske når vi brukte sist.
Ved å koble til PS/2-porten vil du få noe bedre responstid og uendelig mange samtidige tastetrykk.
At Qpad skulle satse på tastaturer er ikke noen selvfølge. Selskapet startet nemlig egentlig som produsent av musematter til både spillere og kontorbruk. Den drøyeste så langt er nok Qpad Heaton, en rask og presis musematte som knapt får plass på skrivebordet.
Ekstra tilkoblinger
Tastaturet har usb-hub med to porter og to minijack-tilkoblinger. De sistnevnte kobles via pc-ens lydkort, slik at du enkelt kan koble inn hodesettet ditt rett i tastaturet. Husk bare at det er en fordel å ha et godt lydkort når du skal spille, det som sitter integrert i pc-en er nemlig i de fleste tilfeller på langt nær godt nok.
Som seg hør og bør er tastaturet utstyrt med blått baklys under hver tast.
De fleste spilltastaturer er nærmest overlesset med ekstrataster og alskens funksjonalitet. Det kan du glemme her.
Enkel og stilig design
Vi har testet mange spilltastaturer tidligere, og felles for de aller fleste av dem er at de er ganske utspjåket, om enn på en god måte. Ved første øyekast ser Qpad MK-80 nesten litt kjedelig ut. Det kan vi leve med, og det er nesten litt befriende med et tastatur uten alt det ekstra spjåket. Til vår spillbruk, som i all hovedsak dreier seg om skytespill, fungerer det ypperlig.
Til spill som krever avanserte tastekombinasjoner og gjerne forhåndsprogrammerte makroer, som for eksempel rollespill og strategispill, fremstår ikke Qpad MK-80 som et like godt valg. Til den slags bruk kreves det gjerne litt mer enn et så pass enkelt tastatur som dette faktisk er.
Da kan nok for eksempel Logitech Gaming Keyboard G510 eller Corsair Vengeance K90 være bedre valg. Førstnevnte er utstyrt med en liten LCD-skjerm som gir deg informasjon fra spillene du spiller, men er dessverre ikke utstyrt med mekaniske taster.
Qpad MK-80 er ment som et spilltastatur, noe det med sin svært god presisjonen og tydelige tilbakemeldinger egner seg godt som. De blå MX-bryterne er ikke fullt like godt egnet som MX Black eller MX Red, men med litt tilvenning går det bra.
Vi mistenker imidlertid at det tross alt relativt enkle tastaturet kan være vel så godt egnet for de som skriver mye. Med de über-behagelige MX Blue-bryterne er dette nemlig vel så mye et skrivetastatur som et spilltastatur. Noen vil nok kanskje reagere på prisen, som ligger på rundt 1 000 kroner, men det er Qpad MK-80 utvilsomt verdt.
Støynivået gjør nok MK-80 best egnet til bruk hjemme. Ulempen er at disse bryterne støyer mye, og i et åpent kontorlandskap mistenker vi at du fort kan få en del nye uvenner om du velger Qpad MK-80. Du kan lese mer om hvordan tastaturet og MX Blue-bryterne er i bruk her.