(PressFire.no): Det tar ikke lang tid før brikkene faller på plass i «The Lego Movie Videogame».
Har man spilt noen av de 15 andre filmbaserte lego-spillene fra den særs produktive utvikleren Traveller’s Tales («Lego Star Wars», «Lego Indiana Jones»), er det tydelig at mye er det samme.
Dette slektskapet er ikke nødvendigvis en negativ ting, for i likhet med de ovennevnte utgivelsene er «Lego Movie Videogame» intet mindre enn et overflødighetshorn av lekenhet og sprudlende spillglede – i små porsjoner.
Lego for alle penga
Om du ikke visste det fra før, er snart kinoaktuelle «The Lego Movie» ikke basert på noen annen filmserie eller franchise. Dette er lego for alle penga, der storparten av omgivelsene og figurene er hentet fra den danske leketøysprodusentens egne universer.
Ettersom disse universene spriker i så å si alle retninger, er det vi får servert her en salig kollasj av mye forskjellig, med besøk fra blant annet Abraham Lincoln, Batman, Ninja Turtles og Green Lantern.
Her er trollmenn og dykkere og rosa enhjørningskatter, strategisk stuet sammen i det som må være rene perleporten for alle verdens lego-besatte småfolk.
Med en såpass gedigen fruktbolle å plukke fra, er det da heller ikke rart at spillets sterkeste kort er variasjonen. Det går ikke lang tid fra man ruller hodestups gjennom en kløft i ørkenen til du plutselig befinner deg på havbunnen, eller i syretrippen Cloud Cuckoo Land - en by blant skyene.
Som seg hør og bør i et lego-spill fra Traveller’s Tales må man dessuten hele tiden bytte mellom de ulike figurene i følget for å løse diverse kontekstavhengige gåter, da hver og en av disse har egenskaper myntet på objekter i omgivelsene.
Det vil nok jevnt over bli ganske banalt for den gemene spillidiot, men senker samtidig den berømte terskelen for deltakelse fra mindre erfarne knappetrykkere. Ser du etter en mulighet til å knytte bånd med småsneipen foran TV-skjermen?
Her har du muligheten.
Spranget fra lerret
Det som nok vil være mer problematisk for de yngste, er den manglende muligheten til å velge norsk som språk (i hvert fall i den versjonen vi har testet). For undertegnede var imidlertid dette å anse som et stort pluss, da det for en gangs skyld er skuespillerne fra filmen som også har stemmelagt spillet.
Blant disse finner du kjentfolk som Will Ferrell, Will Arnett, Chris Pratt og attpåtil ringreven Morgan Freeman. Mye av deres tilstedeværelse skyldes riktignok at spillet benytter seg av mellomsekvenser klippet direkte ut av kinofilmen.
På den annen side kan denne klipp-og-lim-praksisen være mindre stas hvis man allerede har sett filmen.
Ta for eksempel «Toy Story 3: The Game», et filmspill som gikk for en langt mer snedig løsning: det fortalte en historie som tok sted mellom ulike hendelser i selve kinofilmen, snarere enn å gjengi den samme handlingen.
Trygg pakke
«Lego Movie Videogame» er likevel et spill som gjør det vanskelig å være kynisk, selv om jeg åpenbart er langt utenfor målgruppen. I små sekvenser presentert som en instruksjonsmanual rett ut av esken, må man for eksempel «bygge» en lego-konstruksjon ved å velge ut de riktige klossene.
Såre enkelt, men definitivt sjarmerende nok til å skape umiskjennelig lengsel etter barndommens glade dager, sittende på stuegulvet omringet av klosser i forskjellige farger og fasonger.
Også det visuelle bidrar til å løfte spillet opp og ut av skjermen, selv om vi på ingen måte har å gjøre med noen grafisk tungvekter (selv på PlayStation 4). Det er snarere alle de små detaljene som underbygger illusjonen – hvordan bygninger og kulisser gir inntrykk av å være satt sammen, kloss for kloss, med nærmest pinlig nøyaktighet.
Følelsen av å være en del av et levende lego-univers er med andre ord godt spikra.
Faller mellom to stoler
Tatt i betraktning at det finnes 15 andre filmbaserte lego-spill å velge mellom, er jeg likevel usikker på om «Lego Movie Videogame» er noe å foretrekke framfor de andre alternativene.
For all del, det er en sprudlende og overskuddsprega spillopplevelse med nok av kjøtt på beina, men rent spillteknisk beveger det seg stort sett langs opptråkkede stier. Aldeles pent opptråkkede stier, men likevel.
Enkelte ting skiller seg riktignok ut, som nevnt tidligere.
Takket være glimrende stemmeskuespill kommer de vittige kommentarene og skråblikkene fra figurene mer til sin rett enn noensinne, og føles helt uvurderlig i den historien som blir fortalt. Hvorvidt denne historien tilfører det lille ekstra på innholdssiden, kommer imidlertid helt an på om du har sett filmen eller ikke.
«The Lego Movie Videogame» faller derfor litt mellom to stoler. Det er definitivt ikke blant de verste filmbaserte spillene der ute, langt ifra, men vil mest sannsynlig oppleves i overmåte traust for tilhengere av Traveller’s Tales’ øvrige lego-eskapader.
Har du derimot ikke spilt noen av disse, bør saken være klar.