(PressFire.no): For et par dager siden ble det klart at Forbrukerrådet har startet arbeidet mot Nintendo for å få spillselskapet til å endre det rådet hevder er lovstridig praksis rundt forhåndsbestillinger av spill.
Forbrukerrådets rapport viste at Nintendo nekter å avbryte og refundere spill som forhåndsbestilles via eShop-butikkene på konsollene 3DS, Wii U og Switch. Dette selv om spillet enda ikke er ute.
I rapporten til Forbrukerrådet fra desember konkluderer de med at Nintendo var verst i klassen når det kom til å ikke tilby muligheten til å avbryte forhåndsbestillinger.
Så hvordan er resten av klassen?
Vi tok temperaturen på de to andre konsollmakerne for å se hvordan rutinene og vilkårene for avbryting av forhåndsbestillinger følges opp der.
Vinglende Xbox
I rapporten står det at «Xbox Store tillater avbrytelse av forhåndsbestilling fram til tjenesten er levert. Man må sende forespørsel til kundestøtte. Etter lanseringsdato kan man ikke avbryte».
Forbrukerrådet kritiserer løsningen som en «tungvint prosess», men krysser av i boksen for at det er mulig å få avbrutt forhåndsbestillingen.
Så vi prøvde å avbryte en forhåndsbestilling slik det instrueres, og i henhold til prosessen tok vi kontakt med kundestøtte hos Microsoft. Dette gjøres via tekst-chat.
Der fikk vi først beskjed om at det ikke var mulig å refundere betalingen for en forhåndsbestilling i det hele tatt dersom kortet ditt allerede var blitt trukket for beløpet. Dette skal i teorien gjøres omtrent ti dager før lansering, fikk vi vite.
Etter mye om og men fikk vi likevel høre om en slags kompromissløsning der noe muligens kunne ordnes likevel, selv om kortet var trukket. Men bare dersom vi kansellerte forhåndsbestillingen minst ti dager før lanseringsdatoen – én uke før lansering ville med andre ord være for seint.
Microsoft gjorde det klart at dette i så fall ville være en «one-time courtesy», altså at dette ikke var vanlig praksis, men heller noe de gjør for å være hyggelige. Én gang.
Dette er i så fall lovstridig, men vi syntes det hele hørtes rart ut all den tid de tydeligvis har muligheten til å gi refunderinger.
Derfor prøvde vi på nytt flere ganger over en periode på flere dager og fra flere kontoer, med mange forskjellige kundestøtte-representanter. Av alle de andre fikk vi beskjed om at det ikke var noe problem å avbestille og få refundert spillene.
Etter ytterligere utspørring fikk vi til og med informasjon om en annen løsning vi ikke visste om fra før, og som Forbrukerrådet ikke hadde i rapporten sin: En femdagers-periode etter lanseringen av spillet hvor du også kan avbryte en forhåndsbestilling – selv om du har lastet ned og spilt spillet.
Denne regelen er ikke skrevet ned noe sted på kundestøttesidene til Microsoft, og gjelder ifølge én kundebehandler kun for forhåndsbestilte spill. Altså kan du forhåndsbestille, laste det ned på lanseringsdagen, spille spillet i inntil fem dager og deretter få en refundering.
Det er usikker hvorfor vi først fikk et halv-negativt svar, så et helt annet, men én teori er at vi ble satt over til en amerikansk representant den første gangen.
Det er derfor viktig for forbrukerne å stå på sitt og påse at det er en europeisk representant de snakker med, ettersom praksisen sannsynligvis er annerledes mellom kontinentene.
Bryter PlayStation også loven?
I Forbrukerrådets rapport står det at Sony gir deg muligheten til å avbryte en forhåndsbestilling, med henvisning til nettsidene deres.
Her går det frem at du kan avbryte forhåndsbestillingen innen lanseringsdatoen og få tilbake pengene uten problemer.
I praksis gjøres dette enkelt via en knapp under ordrehistorikken din frem til spillet er ute.
Godkjent så langt altså, men om vi går litt dypere gjennom vilkårene for forhåndsbestillinger, så tar Sony forbehold om at dette ikke gjelder dersom konsollen har begynt å laste ned installasjonsfilene før lanseringen.
- Du kan avbryte opptil 14 dager etter å ha lagt inn forhåndsbestillingen hvis du ikke har startet nedlastingen av hoveddelen av forhåndsbestillingen (inkludert forhåndsinnlastingen før utgivelsen), skriver Sony i vilkårene.
Denne forhåndsinnlastingen de nevner kan skje uten at du selv har bedt om det; Dersom du har automatiske nedlastinger aktivert på konsollen, gjøres dette automatisk når spillfilene er tilgjengelig.
Såkalt preloading skjer vanligvis én til to uker før lansering, men det er ikke mulig å starte spillet før selve lanseringsdatoen.
(Faksimile: Sony)
Med andre ord kan du ende opp med å forhåndsbestille et par uker før lansering, og ikke ha mulighet til å avbryte forhåndsbestillingen før lanseringen fordi spillet er blitt preloadet.
Å nekte brukerne å avbryte en forhåndsbestilling på dette grunnlaget er noe Forbrukerrådet spesifikt nevner som ikke gyldig grunn. Sony kan rett og slett ikke ta dette forbeholdet.
- På noen plattformer lastes spillet ned før det blir lansert, for så å bli låst opp på lanseringsdagen. Også her gjelder angreretten, fordi spillet ikke er ferdig levert før lansering, heter det i rapporten.
I brevet Forbrukerrådet sendte til Nintendo tidligere denne uka nevnes dette igjen, der de sier at ytelsen til produktet ikke starter før lanseringsdatoen:
- Selv med tillatelse kan ikke Nintendo hindre forbrukeren i å avbryte eller trekke seg fra en kontrakt for digitalt innhold før ytelsen har startet.
Det kan dermed virke som om Sony også bryter loven ved å ikke tilby refundering og avbryting av forhåndsbestillinger dersom du skifter mening før lanseringen, men har lastet ned spillfilene.
Nintendo
For ordens skyld prøvde vi også å avbryte en forhåndsbestilling hos Nintendo, på Switch. Rett etter vi bestilte et spill på eShop, sendte vi en mail til Nintendos europeiske eShop-avdeling der vi ba om å stanse bestillingen.
Selskapet sender ut en instruksjon på hvordan du kan få refundert et kjøp, også på en forhåndsbestilling.
Problemet er at du, før du betaler for spillet, må godkjenne at du sier ifra deg retten til en refundering (dette skjer idet du haker av «Godta» for kjøpsbetingelsene).
Dermed oppfyller Nintendo kravet om å sende ut angreretts-infoen, samtidig som de – ulovlig, ifølge Forbrukerrådet – trekker angreretten din for et spill som enda ikke er ute.
Og ganske riktig: Dagen etter vi ba om å avbryte forhåndsbestillingen fikk vi blankt nei fra Nintendo, selv om spillet ikke er ute enda – og dermed ikke lastet ned eller spilt.
- Vi informerer om at retten til å avbryte (forhåndsbestillingen) ikke eksisterer her, skriver de i en epost.
Med det er «verst i klassen»-stempelet vel fortjent.
(Foto: Ole Walter Jacobsen)
Forbrukerrådet vurderer videre sak
Vi ba Forbrukerrådet om en kommentar på hvordan de oppfatter Xbox- og PlayStation-butikkene ut over det rapporten deres allerede har fastslått.
- I vår rapport undersøkte vi hva aktørene skrev om avbestilling på sine sider, vurdert opp mot angrerettloven. Vi la til grunn at når de ikke skrev noe annet, så kunne du kansellere forhåndsbestillinger, sier juridisk seniorrådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet.
Han sier videre at de ikke har gjenomført en praktisk test opp mot Xbox og PlayStation enda, men at indikasjonene på at Nintendo brøt loven var såpass tydelige at de sendte et brev til selskapet i forrige uke.
- Det er alvorlig at Sony ikke gir pengene tilbake. Microsoft godtok riktignok kravet, men det er for mye frem og tilbake. En avbestilling som dette skal være enkel for forbrukeren. PressFire sine funn om Nintendo bekrefter våre undersøkelser, påpeker juristen.
- Ut ifra informasjonen fra PressFire skal vi vurdere en henvendelse til både Microsoft og Sony.