Det ble lansert helt sjukt mange spill i fjor

Vi ser på totalen.

9. januar 2024 11:05

(PressFire.no): At spillbransjen har vokst til å bli en gigant er ikke en hemmelighet. Aldri før har så mange spilt spill som nå, og aldri før har det blitt gitt ut så mange spill.

Men hvor mange spill er det snakk om?

Det var SteamDB, nettsiden som holder oversikt over antallet spill som kommer ut på Steam-plattformen, som først kunne fortelle at 2023 ble et rekordår.

Hele 14 535 spill kom ut på Steam i fjor.

Steam-vekst.

Men Steam er bare én av flere, så vi bestemte oss derfor for å ta en kikk på alle plattformene vi kunne finne tall fra.

Ved å tråle og telle opp i forskjellige databaser, nettbutikker og API-er har vi funnet hele 31 176 spillutgivelser spredt ut over alle de forskjellige spillplattformene.

Merk: Dette er antallet enkeltutgivelser, altså inngår spill som kom ut til flere plattformer mer enn én gang. Vi teller derimot ikke med ekspansjonspakker, DLC-innhold eller gjenutgivelser på samme plattform her.

En høyst uoffisiell telling av lanseringer på alle plattformer gir oss følgende tall for spill som kom ut i 2023:

Konsoll totalt: 8551

121 spill kom ut bare til PS5, mens 36 spill kom ut kun til Xbox Series S/X. Kongen av eksklusivitet er derimot Nintendo: Hele 1482 spill ble lansert kun på Switch.

Og om vi ser på de tre store spillbutikkene på PC (som ikke er drevet av spillselskaper som bare gir ut sine egne spill) så finner vi disse tallene:

PC totalt: 16 431

Det kom ut en haug spill til plattformer som verken er den vanlige PC-plattformen eller spillkonsoller, inkludert spill til mobile enheter, arkader, nettlesere og andre plattformer.

Disse teller 1718 ifølge tallene vi har funnet.

1017 spill kom ut med støtte for Mac i 2023, mens 754 spill ble gjort tilgjengelig spesifikt for Linux – selv om det nå mulig å kjøre spill via «wrappere» som Proton.


Unike spill?

Men hvor mange forskjellig spill er egentlig dette?

De 14 535 spillene på Steam er i hvert fall forskjellige, og den andre store databasen over spill, Internet Games Database (IGDB, drevet av Amazon), har katalogisert minst 11 500 unike spill i 2023.

IGDB teller ikke med Steam-spill av eksplisitt seksuell karakter (som det ble lansert 1383 av på Steam), og det virker som om databasen ikke tar med en rekke veldig små Steam-lanseringer.

En grovtelling viser likevel at 6478 av spillene på IGDB ikke er å finne på Steam, og ved å legge sammen får vi da en pekepinn på hvor mange spill som faktisk kom ut.

Med Steam-tallene som et absolutt minimum kommer vi dermed til en plass mellom 14 535 og 21 013 spill.

Den store elefanten i rommet her er likevel mobilplattformene. Vi har rett og slett ikke gode tall på hvor mange spill som kom ut på verken iOS eller Android i fjor, men det er nok ytterligere tusenvis av spill. Om ikke titusenvis.

IGDB tracker dessverre ikke alle mobil-utgivelsene, men har likevel loggført 597 spill til Android og 398 til iOS som kom ut i fjor.


La oss ta en nærmere titt

For de store VR-plattformene ser vi at 116 spill ble utgitt til Meta Quest, 12 til PSVR 1 og 147 kom ut på PSVR 2.

En av 2022s nye plattformer (som ble større i 2023) var den lille håndholdte konsollen PlayDate – den gule dingsen med en sveiv som vi har skrevet om tidligere – og den fikk hele 112 spill i fjor.

Cuuuute!

Men om vi gløtter enda litt nærmere på tallene ser vi at det slett ikke bare er moderne maskiner som fikk spill i 2023. Spillutvikling for eldre plattformer har blitt mer og mer populært, og det er en bråte slike som kom ut i fjor:

Game Boy Color fikk for eksempel hele 18 utgivelser i fjor, mens storebror Game Boy fikk 15. GameBoy Advance måtte derimot nøye seg med «bare» 10 nye utgivelser.

Det ble gitt ut åtte nye Commodore 64-spill, tre nye DOS-spill, tre nye DreamCast-spill, seks nye spill til Vectrex og fire nye Colecovision-spill – blant mange andre plattformer.

Selv Virtual Boy fikk et nytt spill: «Virtual WarZone».

https://www.youtube.com/watch?v=cDUkpSSduAc

Totalt ble det 182 utgivelser på konsoller som kom ut før Nintendo DS og PSP – som for øvrig fikk henholdsvis fire og tre nye spill i 2023.

Den visuelle novellen «Amanatsu» kom forresten ut på …DVD-spillere i Japan. Fordi hvorfor ikke.

Spillet med lengst tittel vi fant er «Mon-Yu: Defeat Monsters And Gain Strong Weapons And Armor. You May Be Defeated, But Don’t Give Up. Become Stronger. I Believe There Will Be A Day When The Heroes Defeat The Devil King» på Steam.

Det ruller av tunga!

«Hopman» av Inufuto (som har et catchy soundtrack) er nok spillet som kom ut på flest plattformer i fjor: Det lille plattformspillet ble lansert til MSX, NEC PC-6000 Series, PC-8800 Series, Sharp X1, Sharp MZ-2200, ZX Spectrum, Amstrad CPC, FM-7, BBC Microcomputer System, Apple II, Commodore VIC-20, Atari 8-bit, Atari 5200, ColecoVision, SG-1000, Commodore C64/128/MAX, Commodore 16, Sega Master System/Mark III, TurboGrafx-16/PC Engine, PC-9800 Series, Sinclair ZX81, Sega Game Gear, Pokémon mini, WonderSwan Color og Epoch Super Cassette Vision.

Det er 25 versjoner av spillet, det! Og en av dem til den bittelille Nintendo-konsollen Pokémon mini!

Dette er en vaskeekte konsoll!

Og det var ikke det eneste: Lommemonstermaskinen hadde tre utgivelser i 2023!

Så rundt 31 000 spillutgivelser – 15-21 000 unike – fordelt på mer enn 85 plattformer.

For femten år siden skreiv jeg en bloggpost på Dagbladet Spill om at det begynte å bli mange spill å holde styr på, da det kom ut «vanvittige» 92 spill i juli 2009.

Så langt i 2024 har det kommet ut 260 spill. Bare på Steam.

Spillbransjen ser ikke ut til å bremse enda, for å si det forsiktig.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3