EU har omsider våknet – og det kan få store følger for spillbransjen

Kremtet utviklerne må ta på alvor.

26. mars 2025 22:09

KOMMENTAR (PressFire.no): Rett før helga kom nyheten om at EU-kommisjonen sammen med en haug med Forbrukerråd og -tilsyn har bestemt seg for å takle problematikken rundt kjøping av virtuell valuta i spill – og mer til.

I spill i dag er det ofte vanlig at du ikke får kjøpt ting direkte.

Istedet kjøper du noe annet, for eksempel GULLMYNTER eller DIAMANTER eller RUBINER, gjerne 5000 av dem for en hundrings, også koster det X antall av disse for en gjenstand.

Noen ganger er det flere slike valutaer i samme spill. Noen tjener du ved å spille, andre må kjøpes, og noen begge dele. Slik elter spillutviklerne vekk den faktiske kostnaden ved ting de selger, slik lurer de spillerne til å betale mer.

Spesielt yngre spillere og andre sårbare.

Hvor mange kroner er 1720 Minecoins?!?!

Å vri hodet sitt rundt EU-kommisjoner og en papirmølle som får Lambi til å gråte er ikke det letteste i verden, så hva betyr egentlig alt dette for bransjen og deg og meg?

Svaret er at dette kan bety ganske mye, og det hele bunner ut i at det har vært alt for dårlig oppsyn fram til nå. At EU nå tar tak i det som helt ærlig er en av flere skampletter på spillbransjen er utelukkende en bra ting.

EU lanserer altså en veileder som anbefaler spillbransjen å følge punktene, men med tydelige henvisninger til eksisterende lover og en klar beskjed om at virtuelle penger faktisk er penger, det også.

Men mellom linjene er det noe annet som foregår:

Det EU-kommisjonen gjør er å kremte høyt i rommet for å gjøre spillbransjen oppmerksomme på at joda, det har vært litt for ville vesten, og at joda, kommisjonen innser at de har vært litt for døsig med å følge opp regelverket.

For det har egentlig aldri vært lov å drive med mye av det spillbransjen har holdt på med, spesielt når det kommer til å systematisk pushe varer på barn og andre sårbare.

Reglene er klare: 

For spill som åpenbart ikke bare er for voksne så er det ikke lov å be om at de kjøper ting. Det er ikke lov å ha knapper med «Oppgrader her» eller «Kjøp nå» som går til butikken. Det er ganske enkelt ikke lov til å reklamere mot barn i spill.

I tillegg er det ikke lov å single ut de som viser en villighet til å bruke mest, såkalte «hvaler», og det er heller ikke lov til å gjemme unna hvor mye ting faktisk koster bak denne valuta-suppa.

Det er på høy tid.

Jeg skreiv en hel kommentar om mengden med skjult reklame spill inneholder i dag, som ofte er rettet direkte mot barn – reklame i spill med lav aldersmerking som ofte er for voksenprodukter.

Om EU-kommisjonen mener alvor, er det mange typer skjult reklame å ta tak i, og svært mange spill som «rammes» av den nye veilederen.


FIFA er et av spillene som pusher kjøp hardt, med egen «valuta».


Antallet spill som har tøyet grensene de siste årene er astronomisk, og vi kan jo håpe at EU skremmer selskapene til å roe ned rovdriften.

En enkel tur inn i «Roblox» viser hvor groteskt det hele er, med et pengejag rettet mot barn jeg aldri før har sett. Samtidig flommer spillene over av «raska på, du må kjøpe NÅ!»-tilbud for å starte FOMO-en hos spillerne.

Kremtet fra EU er et varsko for spillutviklerne om at de nå bør skjerpe seg temmelig raskt, eller få oppleve konsekvensene av det på lommeboka.

Et svensk spillstudio er samtidig singlet ut og får den utrivelige æren av å bli løftet opp av EU-kommisjonen for å vise at de er villige til å faktisk gjøre noe ut over å kremte også.

Star Stable Entertainment (SSE) lager spillet «Star Stable Online», et nettbasert hestespill fra 2011 som over årene har blitt stappet fullt med betalt innhold – primært markedsført mot barn.


«Star Stable Online»


SSE må nå stå skolerett for EU-kommisjonen, som har avduket en rekke brudd på EU-lover i spillet, inkludert direkte kjøpsoppfordringer til barn, tidsbegrensede tilbud, mangelfull informasjon

De får også refs for å drive skjult reklame ved å hyre inn influensere som ikke opplyser om at de har fått betalt for å lage innhold med spillet.

SSE har én måned på seg til å forklare hva de har tenkt å gjøre for å rette opp i dette, og EU har en historikk på å ta seg godt betalt om noen ikke fikser ting.

Jeg tipper et annet svensk studio følger fryktelig godt med. «Minecraft» er nemlig spesifikt nevnt i rapporten Forbrukerrådet leverte i fjor.

I det hele bør mange spillutviklere verden over skjelve litt i buksa av dette.

At EU-kommisjonen både legger ut en veileder og begynner å pirke i spesifikke selskapers drift er ikke tilfeldig. Det gir klare signaler om at de har skrudd på søkelyset.

Og det er mange selskaper som absolutt ikke tåler å komme ut av skyggen.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3