Forbrukerrådet vant anke mot Nintendo – nå kan du endelig angre på forhåndsbestillinger på Switch

Forbrukerseier etter tre år.

6. desember 2021 03:09

(PressFire.no): Det norske Forbrukerrådet, Forbrukertilsynet og deres kolleger i Tysklands forbrukerinstanser, har jobbet i tre år med å få endret Nintendos forhåndsbestillingsregler på Switch.

I sakens kjerne står forbrukerrettighetene når du forhåndsbestiller et spill på Nintendos eShop-tjeneste. Du hadde nemlig ingen måte å kansellere bestillingen din på – selv om spillet ikke var lansert enda.

Norske og tyske forbrukermyndigheter gikk til sak mot Nintendo for å endre praksisen, som de mente brøt med retten til å trekke et kjøp innen 14 dager, men det endte i tap da distriktsretten i Frankfurt (hvor Nintendo har sine europeiske kontorer) i fjor forkastet saken.

Forbrukermyndighetene anket på stedet.

Les tidligere sak: Nintendo vant forbrukerrettsaken mot Norge og Tyskland.

Saken har nå blitt behandlet i nesten et år til av Oberlandesgericht Frankfurt, den tyske statens ankerett, og dom er endelig klar:

Distriktrettens forkastelse reverseres, og Nintendo går på et knusende tap.

Nintendo beordres (Faksimile: Rettsdokumenter, oversettelse via DeepL)

«Cease and Desist»

I rettskjennelsen beordres Nintendo å slutte med praksisen å kreve at forbrukere sier i fra seg retten til å avbryte forhåndsbestillingen sin innen 14 dager.

Selskapet trues med bøter på opp til 250 000 euro per overtredelse eller fengsel i opp til seks måneder for daglig leder om dette ikke tas til følge.

Retten sier at Nintendos tolkning av loven, der selskapet mener «ytelsen» til produktet har startet i det noen laster ned deler av spillet, ikke er riktig.

– Dataen som lastes ned etter bestillingen er fullført er ikke et fungerende spill, skriver retten.

Formelt sett er avgjørelsen rettskraftig kun i Norge, men takket være implementeringen av EUs forbrukerlover og reglene der blir den også gjeldende i hele EU.

Forbrukerjurist Thomas Iversen i Forbrukerrådet er fornøyd med seieren.
(Foto: Forbrukerrådet)

Fornøyd

– Retten til å kansellere er en viktig del av forbrukerrettighetene og må ikke omgås av selskaper, sier Rosemarie Rodden hos VZBV, det tyske forbrukertilsynet som har ledet saken.

– Det er bra at Nintendo nå må gi forbrukere muligheten til å trekke seg.

VZBV peker også til samarbeidet med det norske Forbrukertilsynet og til klagen fra Forbrukerrådet som avgjørende.

– Dette har vært en lang prosess, men vi er fornøyd med resultatet, sier forbrukerjurist Thomas Iversen i Forbrukerrådet til PressFire.

– Forbrukerrådet har hele tiden ment at forhåndsbestilling ikke er det sammen som oppstart av en digital ytelse, og nå har Nintendo endelig gitt seg på det.

Dommen betyr at du fra nå av kan avbryte bestillingen av forhåndsbestille spill inntil utgivelsesdatoen og få refundert pengene dine.

– Vi skulle gjerne sett at denne konklusjonen hadde kommet tidligere, men all ære til våre tyske kolleger som har jobbet jevnt og trutt med saken, avslutter Iversen.

Nintendos instrukser.

Nintendo har allerede implementert endringer

Retten bekrefter at Nintendo har godtatt dommen, og at de allerede har implementert endringer som lar forbrukere kansellere forhåndsbestillingene sine.

sine hjemmesider finner man nå instruksjoner hvordan dette kan gjøres både fra en nettleser og direkte fra eShop-en på Switch – på sistnevnte vil man finne en liste over forhåndsbestillinger inne på.

Nintendo har derimot innført en regel om at det må være minst syv dager innen lanseringen av spillet for å kunne gjøre dette «frivillig» – altså å kunne avbryte forhåndsbestillingen på denne enkle måten.

Dette er i stil med en endring Nintendo gjorde for omtrent et år siden, men reflekterer ikke kravet fra retten om at spillet må være spillbart (altså utgitt).

Vi har sendt en forespørsel til Nintendo om hva dette betyr i praksis, men ikke fått svar innen publiseringen av denne artikkelen.

Det kan være at man må kontakte kundesupport for å avbestille om lanseringen er kortere enn syv dager unna.

Uansett er den tre år lange ferden for å sikre forbrukerrettighetene om forhåndsbestillinger hos Nintendo over.

Forbrukerrådet er derimot ikke helt ferdig med Nintendo, og er involvert i saken mot spillgiganten når det kommer til Switch-kontrollere og problemene med såkalt drifting.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3