OPPDATERING 28.08.18: PressFire har fått opplyst fra Justis- og Forbrukertilsynet i Tyskland at klagen er oversendt til det tyske Verbraucherzentrale Bundesverband (BZBV).
BZBV er en paraplyorganisasjon for forbrukerrettigheter som finansieres av Justis- og Forbrukertilsynet i landet. Organisasjonen håndhever lover som omhandler forbrukerrettigheter.
Det er denne organisasjonen som nå går videre med saken, og den kan i teorien ta Nintendo til retten for brudd på forbrukerloven.
PressFire har kontaktet organisasjonen for kommentar.
Under følger den opprinnelige artikkelen fra 6. juli 2018:
(PressFire.no): Tidligere i år konkluderte Forbrukerrådet at fire spillbutikker på nett brøt norsk forbrukerlov når det kom til forhåndsbestilling av spill.
De leverte dermed en offisiell klage til Forbrukertilsynet her til lands, som er tilsynsmyndigheten i Norge når det kommer til forbrukerlov.
Dette kommer etter at rådet undersøkte syv spillplattformer i desember i fjor.
Fire klager
Valve (Steam), Sony (PlayStation Store) og Electronic Arts (Origin) ble klaget inn for mangelfull merking: De sier ikke ifra at angreretten bortfaller idet du kjøper et spill der, noe som kreves av den norske Angrerettloven §22 bokstav n og EUs Artikkel 16 i Direktiv 2011/83/EU.
Dermed er ikke angreretten bortfalt, og du skal i teorien kunne be om refundering av spill på tjenestene – men i praksis er ikke dette mulig.
Samtidig ble Nintendo klaget inn for en hakket mer forbrukerfiendtlig innstilling: De lar deg rett og slett ikke avbryte en forhåndsbestilling i det hele tatt, dersom du forhåndsbestiller via deres spillkonsoller.
Går til Tyskland og EU
I en e-post til PressFire varsler nå Forbrukertilsynet at de videresender klagen til det tyske Bundesministerum der Justiz und für Verbraucherschutz – Justis- og forbruker-departementet i landet.
Det er delen av klagen som omhandler Nintendo som følges opp med tyskerne, via EUs forbrukernettverk Consumer Protection Cooperation Network (CPC). Norge er en del av dette nettverket via EØS-avtalen.
Tilsynet forklarer at klagen bygger på et regelverk som er felles for Europa, og fordi Nintendo of Europe, som styrer den europeiske eShop-en, har forretningsadresse i Tyskland.
- Vi har vurdert og videresendt den opprinnelige klagen fra Forbrukerrådet, sammen med en redegjørelse for at vi deler Forbrukerrådets vurdering om at praksisen er i strid med forbrukerrettighetsdirektivet, sier juridisk rådgiver i Forbrukertilsynet, Anders Obrestad til PressFire.
Obrestad sier tilsynet anser Nintendos praksis med å ikke la folk avbryte sin forhåndsbestilling som en et brudd på loven.
- Praksisen med å pre-installere spill uker eller måneder før lansering kan ikke forsvare å omgå forbrukerens angrerett, står det i brevet fra Forbrukertilsynet.
- Vi ber om at dere vurderer denne forespørselen og vurderer å ta grep mot Nintendo of Europe.
- Uholdbar
Nintendo på sin side har kalt klagen for «uholdbar», og at kjøpskontrakten er fullført idet spillerne «mottar ytelse», noe de mener skjer med én gang forhåndsbestillingen er gjort – ettersom du kan laste ned spillfiler før slippdatoen.
Om Nintendo ikke imøtekommer en eventuell instruks fra tyskerne kan det dermed være EU-domstolene som må avgjøre hva som skjer med eShop.
Tilsynet sier samtidig at de ikke har tatt de andre klagene, altså de mot Valve, Electronic Arts og Sony, opp til behandling. Nintendo-klagen ble prioritert på grunn av alvorlighetsgraden og ressursbruk internt.
PressFire har bedt om videre oppfølging fra de tyske forbrukermyndighetene.