Forsker brukte 31 500 kroner på «FIFA Ultimate Team»-pakker

- Måten EA løser det på burde være forbudt.

5. juni 2018 12:40

(PressFire.no): Såkalte loot boxes eller loot crates var en av de heiteste temaene i fjor, og i kjølvannet har politikere, jurister og reguleringsorganer undersøkt lovligheten rundt forretningsmodellen.

I den anledning har spillforsker og psykolog Rune Mentzoni ved Universitetet i Bergen brukt 31 500 kroner på 651 kortpakker i «FIFA Ultimate Team» - det for å samle data om mekanikkene og bidra med kunnskap inn i et ekspertråd.

Forsker, psykolog og spesialrådgiver Rune Mentzoni.

Ingen topp ni gullkort eller legends-kort

Han har katalogisert alle kortene sammen med verdi på kortet og kan konkludere med at man får igjen rundt 50 prosent av verdiene man bruker, hvor verdien er basert på «FIFA» sitt eget interne overgangssystem og såkalte FIFA Coins.

Det mest bemerkelsesverdige er kanskje imidlertid at Mentzoni ikke fikk noen av de ni gjeveste kortene i «FIFA»-stallen – typisk Cristiano Ronaldo eller Lionel Messi (kort med over 90 i rating). Han fikk heller ingen såkalte legend-kort.

Ut ifra Mentzonis innsamlede data og erfaringer kan det også se ut som det ikke er noen forskjell hvilke typer pakker du kjøper, selv om EA hevder at det er større sannsynlighet for å få bedre kort med enkelte pakker.

Funnene har han offentliggjort på blant annet Reddit, men også presentert for en rekke internasjonale reguleringsorganer for lotteri. Også det norske Lotteritilsynet har fått se dataene.

Selv mener han at måten Electronic Arts selger og markedsfører pakkene som «drøye, og burde ikke være tillat».

- De selges til kundene uten noen som helst informasjon til kundene om hva man realistisk sett kan forvente å få tilbake, og kanskje viktigst: ingen som helst informasjon om hvor liten sjansen er for å få tak i de mest attraktive kortene fra disse pakkene, mener Rune Mentzoni til PressFire.no.

Problematisk med manglende åpenhet

Innhentingen av data har han gjort på eget initiativ, men Mentzoni sitter i en ekspertgruppe (Forum for spilltrender) som er satt ned av Lotteritilsynet, på oppdrag fra Kulturdepartementet, for å undersøke spilltrender og bidra med informasjon til reguleringsorganer som regulerer gambling og lotteri.

Forskningen er imidlertid finansiert av Nasjonalt senter for spillforskning, som også får penger fra Lottertitilsynet og Helsedirektoratet.

Det er foreløpig for tidlig å si om dette kan føre til noen endringer, men ifølge Lotteritilsynet holder «FIFA» seg innenfor regelverket ved at de har strenge regler for at virtuell verdi ikke kan flyttes ut av selve spillet og til ekte valuta.

Riktignok finnes det et såkalt grått marked hvor det omsettes for FIFA Coins utenfor spillet, men det er ikke noe Electronic Arts har tilrettelagt for.

Seniorrådgiver i Lotteritilsynet, Trude Felde, påpeker likevel at det er interessante funn Mentzoni har gjort.

- Lootbokser er et svært aktuelt tema for pengespillmyndigheter over hele verden, og noen av dem har konkludert med at lootbokser i dataspill faktisk er å anse som gambling.

Hun mener likevel at det er problematisk at det ikke er åpenhet rundt innholdet i pakkene.

- Slik vi oppfattet Runes presentasjon, viser forskningen hans at det ikke er helt tilfeldig hvem som vinner de ulike kortene i «FIFA», selv om spillerne kanskje tror at det er det. Dette reiser flere forbrukerrettslige problemstillinger, som at dataspill bør inneholde tilstrekkelig informasjon om kostnader og reelle vinnersjanser.

OPPDATERING: En tidligere versjon av artikkelen hevdet at Rune Mentzoni ikke fikk noen gullkort, mens den korrekt informasjonen er at han ikke fikk noen av topp ni spillere (med over 90 i rating).

Det har ikke lyktes PressFire å få kommentar fra Electronic Arts. 

Foto: EA

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3