Forskere har grodd hjerne som spiller «Pong»

Lærte å spille på fem minutter.

13. oktober 2022 16:18

(PressFire.no): Det er forskere ved Cortical Labs som mener å ha grodd en hjerne som greier å spille 1970-tallsspillet «Pong».

I det ikoniske spillet, som var det første kommersielle dataspillet utgitt, spretter en ball mellom to racketer på hver sin side.

Rundt 800 000 hjerneceller ble grodd fra stamceller og musefostre, for så å bli koblet til elektroder som ga impulser hvilken side ballen var på og hvor langt unna racketen den var.

Cellene ble «belønnet» om de greide å unngå tap – om ballen traff racketen, fikk cellene påfyll av energi via et lite elektrisk støt, mens det kostet mer energi å bomme.

Her spiller hjernecellene «Pong»:

https://www.youtube.com/watch?v=trMbucz276A

Forskerne sier at resultatet var slående: Jo flere hjerneceller som jobbet sammen, jo bedre ble resultatet. 

Hjernecellene ble også bedre over tid, med merkbar læring etter bare fem minutter, og greide å treffe ballen oftere og oftere i motsetning til kontrollgrupper hvor det ikke var «belønning» å få.

Alt dette uten å bli spesifikt «programmert» til å lære noe – i motsetning til algoritmer og programmering brukt i maskinlæring.

Håpet er at forskningen på hjerneceller som interagerer med omverdenen og løser problemer kan brukes til en bred rekke applikasjoner, inkludert forskning på Alzheimer.

Forskerne mener også at dette kan være starten på en ny prosessortype som bruker organisk materiale, og at såkalt Syntetisk Biologisk Intelligens (SBI) kan være langt mer effektivt enn dagens teknologi.

Dr. Brett Kagan ved Cortical Labs sier til BBC at forskerne skal utføre flere tester for å se hvordan cellene tar imot og prosesserer informasjon – og hvordan de reagerer til stimuli som alkohol.

Han påpeker at det ikke er snakk om at cellene har noen forståelse for hva som foregår, og at det ikke er selvbevissthet å finne. Forsk​erne jobber for å gjøre hjernene mer komplekse, og samarbeider med bioetikere for å sørge for at de ikke utvikler en hjerne som har selvbevissthet – som ville medført enorme etiske spørsmål.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3