Fyll, pissing og dataspill – NRKs millionsatsing på gaming er i gang

Kommentar: Rikskanalens inntog på Twitch er flaue greier.

1. juni 2022 16:08

KOMMENTAR (PressFire.no): «NRK skal formidle kulturarven i Norge» heter det i «oppdraget» NRK har. Dataspill er en (viktigere og viktigere) del av denne kulturarven, men er også noe større for en stor del av befolkningen.

At rikskringkasteren gjennom årene har forsømt sin rolle som formidler av dataspill er ikke noe nytt, der dekningen i stor grad kommer fra ildsjeler innad som skriver enkelte artikler her eller driver et enkeltprosjekt der.

Men deres nye gamingsatsing «LL35» er en Storsatsing med stor S. Aldri før har vi sett en slik massiv spillsatsing her i Norge.

NRK kjøpte for en stund siden en enorm villa til 16 millioner kroner (!!!) og har pusset den opp for ytterligere 4-5 millioner kroner. Inne er det et helt utrolig oppsett av datamaskiner, TV-er, spillkonsoller, gaming-utstyr og nok RGB-belysning til å blidgjøre selv de mest fargeblinde av oss.

Pierre (venstre), Nicklas og Donya.

Femti kameraer følger de tre som bor i huset i det som NRK selv kaller «Gamingens svar på Big Brother». E-sportmester Donya Jabari, TikTok-profil Nicklas Tonning og Paradise Hotel-kjendis Pierre Louis Olsson skal «overvåkes» 24 timer i døgnet, der de skal leve og spille mest mulig.

(Jonas Lihaug var med de første dagene, men kontrakten hans gikk merkelig nok ut på grunn av utsettelsene av prosjektet, og NRK liker som kjent ikke å forlenge kontrakter).

Det er en litt merkelig greie sånn i utgangspunktet, men kulissene er i hvert fall satt til at det skal kunne produseres innhold som omhandler dataspill på løpende bånd her.

Og surprise ...sendingene er allerede ute!

Det er ikke veldig rart om du ikke har fått med deg at det hele faktisk er lansert, for kommunikasjonen har ikke vært tydelig fra NRK, men de siste tre ukene har altså LL35 dundret og gått i strømmekanalen sin på Twitch – og bare på Twitch.

I beta, vel og merke. NRK viser god forståelse for spillbransjen når også de lanserer i Early Access, hæ?

Your stream is in another castle.

Når skjer ting?

I disse ukene har jeg forsøkt å følge litt med på det som skjer inne i huset, noe som er gjort overraskende vanskelig av at det ikke finnes noe form for program eller indikasjon på hva som skal sendes når.

Jeg aner ikke når ting skal på lufta, hvilke spill som skal spilles, når det er andre ting som skjer eller når gjester er på besøk.

Jeg finner ingen informasjon på NRK.no, i sosiale medier eller på Twitch.

I Discord-kanalen som er opprettet er det litt prat, men heller ingen informasjon – fanen «hva skjer i LL35» har et tre uker gammelt innlegg om at LL35 er i gang og Telialigaen-tidspunkter fra i helga.

Det virker heller ikke å finnes noen opptak tilgjengelig av det som skjer i huset eller et «samleprogram» som viser høydepunkter, så om jeg ikke har fått med meg noe ved å tilfeldigvis slumpe innom, så er innholdet borte for alltid.

Flere ganger jeg har kikket innom har det vært et kamera rettet mot Oslofjorden, med forklaring om at det ikke blir stream den dagen eller at ting først starter klokka 17. Ikke akkurat 24/7, men jaja.

Målgruppen er unge spillinteresserte (eller «Gutt 18», som NRK selv har satt som mål), så jeg faller «litt» utenfor dette. Men så langt har det for det ofte vært andre ting enn spill å finne på sendingene jeg har sett.

Noen runder med «Mario», «CS:GO», «Call of Duty», «It Takes Two» og «League of Legends» har jeg fått med meg – og spillinnholdet har vært greit, om enn litt lite spennende.

Noen ting funger derimot bedre enn andre, og til tider er det direkte kjedelig å se på spillingen, med lite input fra de som spiller ut over en og annen kommentar. Rivende formidling av dataspillkulturen er det ikke, dette.

Betatest

Men for det meste har det vært andre ting som har foregått da jeg har svippet innom. Det «Big Brother»-aktige opplegget legger selvfølgelig opp til at mer enn bare gaming-innhold skal produseres, noe som jo er greit nok.

Matlagingen og chill-outen foregår enten uten at det er mye prat til kamera fra de som lager maten (i hvert fall de gangene jeg har sett på), eller at noen kommentarer leses opp.

Om flere er med på maten blir det så jeg som seer kikker på at noen folk lager mat, og så at de spiser den, før to av tre tusler til rommet sitt (som ikke har kamera) – mens én kanskje går til stua, sitter på mobilen i femten minutter og så – om jeg er heldig – bestemmer seg for å spille noe.

Som «Beta»-taggen kan hinte om, så oppleves det som ganske uferdig, hele greia – både teknisk og innholdsmessig. Voksesmertene er tydelige.

Det er kanskje litt by design at ting skal være litt «råere», men det gjør at seeropplevelsen er jevnt over ganske dårlig. Jeg sliter med å finne ut hvorfor noen skal se på dette over det andre innholdet på Twitch, i hvert fall når man må ta stikkprøver gjennom hele dagen for å kanskje slumpe til å treffe på når noe faktisk skjer som har med spilling å gjøre.

Jeg følger flere små Twitch-streamere som holder jevnt over langt høyere kvalitet på sine egne sendinger, som underholder i større grad og som følger et strammere sendeskjema enn det NRK har her. Og som respekterer tiden til meg som seer på en helt annen måte.

Det sagt: Litt surrete start er ikke det verste i verden, og det kan jo helt klart bli noe her etter hvert – om NRK bruker testperioden godt.

For jeg håper jo på litt mer ordnede former i fremtiden, at mer innhold som dekker mer av den bredere dataspillkulturen kommer inn.

Besøk av gjester fra spillbransjen, med spillbakgrunn og med interessante historier å fortelle burde være selvsagt – dypdykk i indiespill, test av produkter og kommende spill, retrostoff osv. må også komme. Det er mye å ta av når man zoomer litt ut på spill, uten at det trenger å bare være streaming av spilling eller e-sportspill.

Jeg håper NRK innser at dataspill som kultur ikke stopper ved at noen sitter i en sofa og spiller.

Gaming på NRK.

Fyll til ungdommen

Men innvendingene mine om spillinnholdet er dessverre det minste problemet jeg har etter disse ukene med titting.

Det er verre at statskanalens spillsatsing med hyppigere frekvens er blitt rene fyllesendinger. Det virker som at alkoholen skal flyte temmelig fritt i det nye gaming-huset.

På lørdag ble Telialigaen-sendingen (der NRK ikke maktet å sette riktig spillinformasjon eller skru på lagring av VODs) fulgt opp med at fem personer satt i en sofa og så Champions League-finalen mens de drakk seg fulle.

Litt av en gaming-satsing, dette. Og flott innhold rettet mot unge fra allmenkringkasteren!

Det toppet seg på mandag kveld da Pierre fikk besøk fra noen tidligere Ex on the Beach-deltakere, som skulle spilles brettspill sammen. Øl ble drukket i store mengder, og rølpehistorier om hvor mange jenter de hadde pult fløt minst like lett som alkoholen.

I det jeg skrev notatene til denne kommentaren satt gjengen og drakk ren vodka rett fra flaska samtidig som Pierre fortalte om planene han hadde for å ligge med alle jentene på Paradise Hotel da han var der – og pokalen han fikk da han greide å «runde huset».

Kameraene følger gjengen ut på terrassen der det styrtes øl for å se hvem som greier å snurre ølflasken rundt (og dermed drikke kjappere).

– Til og med jeg vet at «Overwatch» er det største taperspillet, kan en av kompisene til Pierre fortelle da det blir klart at en i chatten spiller Overwatch. En annen i chatten ber inderlig om vi ikke kan få litt «Mario Kart»-spilling.

I stedet får vi raping, fising og pissing med mikrofonen skrudd på. Jeg må ha hørt Pierre gå på toalettet ti ganger i løpet av det som var en kavalkade av «guttastemning».

Det er helt sikkert noen som synes sånt er gøy (Twitch er fylt med slike streams), men …dette er gaming-satsingen til NRK. NRK!

Det er et kvalitetsnivå her som jeg aldri ville trodd at krinken ville gått god for.

Ikke akkurat gaming

På et tidspunkt måtte mer drikke kjøpes, og en av vennene – som hadde sittet og drukket – tilbød seg å kjøre, noe som ble hysjet på av de andre.

– Sånt sier vi ikke på TV.

De dro like fullt av gårde og handlet inn mer, men det vites jo selvfølgelig ikke hvem som kjørte eller ikke. En dårlig look er det uansett.

Etter hvert ble gjengen sittende å se på klipp fra Paradise Hotel og Ex on the Beach på YouTube, og jeg begynte å lure på om NRK synes gaming er så kjedelig at de må blande det med Paradise Hotel.

Flere historier om hvem som ble nedlagt, raping, fising og pissing – og så ble kvelden rundet av med Beer Pong og Nicklas som spydde etter å ha shottet.

Beer Pong jo nesten gaming, eller?

<center><iframe src="https://clips.twitch.tv/embed?clip=ReliableResoluteBaconHassanChop-Tj-24eb6cw0-dncA&parent=www.pressfire.no" frameborder="0" allowfullscreen="true" scrolling="no" height="400" width="100%"></iframe></center>

Men seriøst, NRK. Er det dette som skal treffe en ung målgruppe på Twitch? Statsfinansiert fyll for å nå Gutt 18? Hvilket bilde av gaming-kulturen er det dere forsøker å tegne her?

De gangene jeg har svippet innom etter dette har heldigvis Donya og Nicklas spilt litt «CS:GO» og «Valorant», og jeg har fått en slags normalitet i livet igjen.

Det burde likevel gå en alarm for de bak prosjektet når flere i chatten uttrykker overraskelse over at det faktisk spilles dataspill i dataspillsatsingen deres.

For øvrig: YouTube-kikkingen til deltakerne kommer med lange reklamer bakt inn, noe som jo er problematisk i NRK-flater, der det ikke er lov med reklame.

Det har LL35-folket også innsett, for prosjektleder TheOddy kunne fortelle at statskanalen er i ferd med å «installere Adblock» på alle datamaskiner i huset.

Det er jo hyggelig å høre for oss som direkte rammes økonomisk av annonseblokkering at NRK skal omgå reklamer for å vise andre folks innhold i sine flater.

Kult.

Så dommen etter noen uker er at dette er temmelig labre greier, NRK. Dere kan sikkert trøste dere med at jeg ikke er i målgruppen, og at det er i «beta».

Men jeg håper likevel at man tenker over hva dette skal være fremover, at vi får mer innhold det er verd å se på (sett fra en spillinteresserts øyne).

Og at statskanalen dropper fuckings fylle-streams på skattebetalernes regning, hva?

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3