Handikap­forbundet: – Problematisk

Reagerer på nye Nintendo-regler.

31. oktober 2023 13:29

(PressFire.no): Forrige uke la Nintendo fram nye retningslinjer for hvordan turneringer som avholdes i samtlige av deres spill kan brukes.

Bakgrunn: Nintendo innfører kontroversielle regler for turneringer og e-sport.

Dette har skapt stor oppstandelse i miljøene som arrangerer turneringer – blant annet truer Nintendo med søksmål og nedstengelse dersom organiserte e-sportklubber, idrettslag eller ungdomsklubber ikke søker om lov.

Mindre turneringer kan avholdes av privatpersoner uten å søke, men da med strenge regler som omhandler antall deltakere, innhold og kommersialisering.

Andre regler sier at de som arrangerer ikke kan tjene penger, og at det ikke er tillatt med salg av mat og drikke – og skoler kan ikke åpne opp turneringer for folk utenfor skolene.


Forbyr spesiallagde kontrollere

Men i reglene finner vi også et totalforbud mot å bruke ikke-lisensierte kontrollere eller annet utstyr på noen turneringer som involverer Nintendos spill. Dette angår alt fra «Mario Kart» og «Mario Party» til «Smash Bros» og «Splatoon».

Produsenter av slike produkter kan betale for å få en offisiell lisens fra Nintendo, som gjør at Nintendo tester og går god for at de fungerer på sine konsoller.

Mange produsenter velger derimot å ikke gjøre dette, enten på grunn av kostnader knyttet til lisensieringen eller fordi produktene ikke oppfyller alle kravene Nintendo setter.

Inntil nylig har ikke konsollskaperne gjort noe for å begrense bruken av dette, og de siste tiårene har det vært helt vanlig å kunne kjøpe tredjepartsutstyr som ikke har offisiell tommel opp.

Det betyr at det ikke er lov til å bruke «arkade»-kontrollere som ikke er godkjent av Nintendo

I «Super Smash Bros.»-miljøet har det lenge vært et problem at den prefererte kontrollere, GameCube-kontrolleren, ikke er spesielt godt egnet for å spille lange økter med.

I turneringer kan spillerne nå mer enn 450 trykk på kontrollerknappene i minuttet – som går hardt ut over hendene til de som spiller, og som kan begrense personer som har utfordringer med hendene sine.

For personer som ikke har full bruk av hendene sine er det derfor vanskelig å konkurrere på et høyere nivå med de vanlige kontrollerne, mens flere toppspillere har måttet legge opp som følger av slitasje etter mange års spilling.

Svaret fra miljøet ble å utvikle egne kontrollere som ikke belaster hendene så mye – Både «SmashBox» og «B0XX» er to «arkade»-aktige kontrollere som lar spillerne hvile hendene og bruke store knapper i stedet for analogstikker.

Disse kontrollerene er det nå forbudt å bruke, ifølge Nintendo, som sier de vil stenge eller bruke rettslige midler mot turneringer som «sannsynligvis vil bryte retningslinjene».

«Smash»-spiller og turneringsansvarlig «Ridley» sier hun ganske enkelt ikke kan delta dersom reglene vil

– Jeg drar ikke på arrangementer om jeg ikke kan garantere den resterende funksjonen i hendene mine, sier hun til PressFire.

Men det blir også forbudt med andre måter å kontrollere spillene på som ikke har fått godkjennelse av Nintendo.

YouTuber Jim Ryan spiller med munnen. (Skjermdump: Rolling Through Life)

Dette rammer i stor grad spillere med funksjonsutfordringer som bruker tilrettelagt utstyr til å kunne delta på likt grunnlag som alle andre.

For eksempel vil en QuadStick FPS-kontroller gjøre at spillere som er lammet fra halsen og ned kan kontrollere spillet ved å blåse i et rør. En Microsoft Adaptive Controller, som lar brukerne koble til brytere og knapper som kan plasseres hvor de vil, kan kobles til en Switch via et adapter.

Andre bruker spesialisert utstyr som er lagd spesielt for dem selv, som ikke finnes på markedet.


Elisabeth «Arevya» Sivertsen (Foto: Privat)

– Finnes ikke lisensierte kontrollere som dekker alt

Elisabeth «Arevya» Sivertsen strømmer spill på Twitch og har vært en forkjemper for inkluderende spill og -teknologi i en årrekke. 

I en lengre tråd på Twitter skriver hun at Nintendo skuffer stort med de nye reglene.

– Jeg har aldri vært mer skuffet over Nintendo enn jeg er i dag, dette er et digert steg tilbake for tilgjengelig spilling, skriver hun i tråden, som har blitt delt flere tusen ganger.

– Så mange spillere med utfordringer, inkludert meg, bruker tredjepartstilbehør for å få til å spille.

Til PressFire forklarer Sivertsen at ikke alle utfordringer har «hyllevarer» som kan dekke alle de forskjellige utfordringene som finnes.

– Mange gamere med funksjonsnedsettelse er avhengig av å bruke kontrollere som enten er laget spesifikt til dem, eller av tredjeparts leverandører, rett og slett fordi det ikke finnes lisensierte kontrollere fra Nintendo som dekker alle de forskjellige behovene folk har per i dag.

Per i dag er det kun Horis «Flex»-kontroller som har fått lisens av Nintendo, men den dekker ikke alle nødvendigheter – og kan ikke erstatte utstyr spesiallagd for enkeltpersoner.

Å få spesiallagd spillutstyr er en dyr affære – bare basestasjonen til en «Flex»-kontroller koster 4685 kroner, før man kjøper til knapper og annet utstyr.

I 2022 fikk «Smash Bros»-proffspiller Kashan «ChillinDude» Khan slag, noe som har gjort høyrehånden hans lam. I dag strømmer han fortsatt spillet, takket være en spesialkontroller som lar han spille med én hånd.

Han, og andre som bruker annet utstyr enn Nintendos godkjente kontrollere, er i praksis bannlyst fra alle konkurranser og turneringer når de nye retningslinjene trer i kraft ved nyttår.

Kashan «Chillindude» spiller med én hånd.

Det mener Sivertsen er trist.

– Det er veldig trist om disse reglene vil gjøre klubber og organisasjoner redd for å tillate tilrettelagt utstyr, og indirekte utestenge barn og unge med funksjonsnedsettelse fra turneringer, sier Sivertesen.

– Vi fortjener å delta på lik linje med alle andre, men for at dette skal bli en realitet, må tilrettelagt utstyr være tillat.

Hun håper Nintendo vil komme med en uttalelse som kan bekrefte eller avkrefte at de med nedsatt funksjonsevne får lov til å delta med utstyret sitt.

Leder i Norges Handikapforbund, Tove Linnea Brandvik

Handikapforbundet: – Problematisk

Leder i Norges Handikapforbund, Tove Linnea Brandvik, sier Nintendos nye regler kan være diskriminerende.

Hun mener det er problematisk om noen arrangerer turneringer eller konkurranser der det ikke er lov å bruke utstyr som gir alle samme mulighet til å spille.

– Likestillings- og diskrimineringsloven gjelder på alle samfunnsområder, og blant annet sier den at alle virksomheter har plikt til universell utforming av hovedløsninger både av IKT og i fysiske forhold, sier Brandvik til PressFire.

– Jeg håper i det minste at Nintendo selv jobber bevisst og konkret med å utvikle egne løsninger som er universelt utformede, så lenge de ikke tillater utstyr utviklet av andre.

Hun oppfordrer alle som utestenges fra spillkonkurranser fordi de ikke får bruke utstyret sitt om å klage disse inn for Likestillings- og diskrimineringsnemda.

– Vi funksjonshemmede har rett til å delta i samfunnet på lik linje med alle andre og holde på med de aktivitetene som vi interesserer oss for, og funksjonshemmede er selvsagt like opptatt av dataspill som alle andre, forteller Brandvik.

– Faktisk opplever mange funksjonshemmede at noen dataspill gir dem mulighet til å være mer likestilt med andre, fordi spillets verden er fritt for det virkelige samfunnets barrierer.

– Desto mer problematisk er det at noen arrangerer konkurranser der det ikke er lov å bruke utstyr som gir alle samme mulighet til å spille.


– Dessverre vanlig

Styremedlem i Handikappede Barns Foreldreforening, Håvard Ravn Ottesen, sier Nintendo ekskluderer ved å ikke tillate utstyr som ikke er lisensiert.

– Flere av våre medlemmer bruker tilpasset gamingutstyr for å kunne delta likestilt i spill som andre, sier Ottesen.

– For oss er det viktig at teknologi ikke lar seg stoppe av barrierer og at en ser muligheter i stedet for begrensinger. Vi er derfor opptatt av mest mulig adaptiv gaming inn i de ordinære spillmiljøene. Våre barn fortjener like mye å spille som andre barn.

Styremedlem i Handikappede Barns Foreldreforening, Håvard Ravn Ottesen

Ottesen er ikke imponert over de nye reglene Nintendo innfører, og sier disse er ekskluderende.

– Regelverket synes å være låst til Nintendos egne løsninger, som ikke anerkjenner at tekniske løsninger skal kunne fungere uavhengig av produsent. Det er ekskluderende for vår gruppe, da mange funksjonshemmede gamere trenger tilpasset utstyr.

Han har likevel tro på at Nintendo ikke har gjort dette med vilje, men at retningslinjene har blitt skrevet uten at de har tenkt på konsekvensene.

– Jeg kan ikke se for meg at det er Nintendos intensjon å stenge funksjonshemmede ute fra å spille. Om jeg tar feil, er det diskriminerende, sier Ottesen.

Ottesen forklarer at det har blitt en bedring i tilgangen til såkalt adaptivt utstyr de siste årene, men at det fortsatt er lav kunnskap om bruken – og at det er vanskelig å få hjelp.

– Da Xbox kom med sin adaptive kontroller måtte du bestille denne på nett, for den fantes ikke i den lokale elektrosjappa. Våre ungdommer opplever ofte at, når de møter personer i «apparatet» rundt, ergoterapauter og andre, så er teknologikunnskapen lav. De møtes med et søknadsskjema.

– Er det i det hele tatt lov å utestenge spillere fra turneringer i Norge på dette grunnlaget?

– Det er dessverre vanlig, ikke bare innen e-sport, men også innen ordinær idrett, hvor utøvere med ulike funksjonsnedsettelser blir dyttet over i paraklasser og ikke deltar likeverdig.

– For oss er det likeverdig deltakelse som betyr noe. Våre barn fortjener like mye å spille og delta som andre barn.


Vil ikke utestenge

I Norge deltar rundt 1300 personer hvert år på «Smash»-turneringer landet over.

Til PressFire sier styreleder i Smash Norge, Martin Nilsen, at det ikke er aktuelt å utestenge noen på bakgrunn av regler fra Nintendo.

– Det går i mot våre verdier å skulle bruke retningslinjer rundt kontrollere til å utestenge enkeltpersoner.

Han sier at Smash Norge er en frivillig organisasjon som har som hovedfokus å bygge et inkluderende miljø der alle skal være velkommen.

– For mange av deltakerne er turneringene våre en viktig sosial møteplass, og da blir det ekstra vanskelig å nekte noen å delta bare på grunn av at de bruker en spesialtilpasset kontroller. Vi kommer til å stritte imot til fram til Nintendo truer oss med konsekvenser vi ikke evner å håndtere.

Nintendo har ikke svart på henvendelser fra PressFire.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3