Dette er spillet som du finner inkludert i esken om du handler Kinect. Det er altså med på å forsvare prisen på 1300 kroner, og skal demonstrere teknologien som ligger foran dine føtter (og armer).
Man får mistanke om at Microsoft på et tidspunkt valgte å sløyfe å gjøre «Kinect Sports» som det utvalgte spillet som skal introdusere deg for denne sensoren, som erstatter spilling med de tradisjonelle håndkontrollerene og i stedet peiler seg inn mot å kapre kunder som til nå bare eier en Nintendo Wii.
Likhetene til «Wii Sports», som ble pakket sammen med Nintendo Wii, og «Sports Champions» (som i hvert fall føles som den naturlige følgesvennen sammen med Sonys Move-kontrollere til PS3), ville da ha vært alt for åpenbare.
Når det er sagt så er også «Kinect Adventures» sporty så det holder. Og en av hovedgrunnene til at halve PressFire-redaksjonen nå om dagen går rundt med såre, ømme muskler og blir tilbudt et sete på bussen – uansett hvor full den er.
Det er nemlig en frisk, fysisk og formsterk samling minispill du møter på her. Noen av dem er faktisk morsomme også, men det spørs om du er villig til å se gjennom fingrene at spillet også er rammet av noen stygge riper i lakken.
Les flere anmeldelser av Kinect-spill og vår dom over Xbox 360-sensoren:
«Kinect Adventures».
«Kinect Sports».
«Kinect Joy Ride».
«Dance Central».
Fysiske Kinect-eventyr
Rammen rundt spillet er i praksis uviktig, men uansett fortelles det at du er en del av et lag som har søkt etter utfordringer og eventyr siden begynnelsen på 1900-tallet. Og troféene – selve bevisene på alle de halsbrekkende utfordringene du har deltatt i – får du i form av noen statuer.
Disse får du etter å ha seiret. Vi snakker om levende statuer som du blåser liv i gjennom sprell og lyd foran kamerakontrolleren.
Du husker kanskje hvordan Kinect først ble demonstrert fra scenen på E3 i 2009 gjennom Racket Ball, ballsporten der man bruker armer og bein for å knuse esker i et frenetisk ballspill? Dette var en av de tidlige tech-demoene.
Mange av øvelsene er morsomme, tidvis svært fysiske i og med at du konstant har hele kroppen i bevegelse når «Kinect Adventures» er på sitt mest intense. Til å begynne med føles Racket Ball uvant, spesielt om dette blir ditt aller første møte med denne Xbox 360-sensoren. Instinktivt fokuserer du mest på armbruken og glemmer å sideforflytte deg for å nå ballene som suser mot deg under knehøyde.
Når du har teknikken inne, er det tidvis svært moro – og du kan få selskap av en venn i tospiller ved at denne personen enkelt og greit bare stiller seg foran kameraet. Ingen behov for menyvandring, altså, og det er jo akkurat slik Kinect-opplevelsen bør være. Intuitivt og inkluderende.
Vi kan raskt gå igjennom noen av de andre øvelsene som er pakket inn i «Kinect Adventures».
Rafting-øvelsen River Rush er et av glansnumrene. Her står du på en flåte og styrer den ned en elv som inneholder plenty snarveier og hopp. Du beveger flåten ved å bevege mot høyre eller venstre, og får den til å hoppe ved å gjøre et byks.
Vannsprut og bobler i verdensommet
River Rush er det aller beste ved spillet, for i motsetning til de øvelsene som stiller krav til presisjon, er det her snakk om større, mer tilgivende bevegelser.
Det morsomste med River Rush er å utforske snarveiene, spesielt de som befinner seg langt oppe i lufta. Hovedmålet er å sanke medaljer eller eventuelt frese ned mot mål på kortest mulig tid.
Det er mange variasjoner innenfor hver av de fem øvelsene som er representert her. Du låser opp nye vanskelighetsnivåer på veien og øvelsene dukker opp gjentatte ganger med en smule variasjon, men selve spill- og banedesignet forandrer seg ikke nevneverdig.
Reflex Ridge er en hinderløype som virkelig får blodpumpa i gang om du prøver deg på en av de høyere vanskelighetsgradene (som altså låses opp senere i spillet). Her må du i praksis dukke, hoppe, og bevege armene for å gripe tak i håndtak som gir deg ekstra fart – og du står formelig aldri i ro.
Dessverre er dette øvelsen som også sviktet aller mest når det gjelder kravet om plassering foran sensoren - og plass i stua. Selv om du ikke trenger å bevege deg mange skritt til siden, opplevde vi under vår Kinect-testing at systemet gjentatte ganger «mistet deg».
Og er dere to som står der og trimmer, er sjansen stor for at problemene tårner seg opp. Når det er sagt; har du minst tre meter foran deg – og plenty boltreplass i stua, perfekte lysforhold og alt flyter, så gjør systemet en veldig god jobb med å skille spillerne fra hverandre.
Space Pop er den klart kjedeligste grenen. Her skal du flakse med armene for å sveve opp i et kammer som tillater deg å bevege deg i tilnærmet vektløs tilstand, og målet ditt er å sanke bobler som skytes ut gjennom små kanaler. Den siste aktiviteten i «Kinect Adventures» heter 20.000 Leaks, egentlig en variant som føles mest som et EyeToy-minispill – også representert i samlingen «Start the Party» som ble sluppet til PlayStation Move-lanseringen i september.
Du står midt i et akvarium der noen ondsinnede fisker gjør sitt beste for å sprekke hull i glassburet du befinner deg i. Jobben din blir å tette lekkasjene, og til den oppgaven må du bruke både armer, ben og hode. Når hammerhaien klarer å lage fem hull samtidig og vannet fosser inn, må du kanskje ta tre skritt forover og innta en Twister-aktig positur.
Selvsagt blir du avfotografert akkurat i det mest kritiske øyeblikket, der alt du har av verdighet og stil har opphørt. Dette er en gjenganger i alle Kinect-lanseringsstitlene – og målet er selvsagt at du skal laste opp foto av deg selv og finne underholdningsverdi i å bla gjennom albumet der venner og kjente gjør «morsomme» bevegelser.
«Kinect Adventures» inneholder både høydepunkter og bomskudd, alt i én pakke, men er mest av alt representativt for den opplevelsen du faktisk kan forvente deg å finne på lanseringen av Microsofts Xbox 360-sensor. Det faktum at du her finner spill som har vært med gjennom hele utviklingen av denne teknologien – som Racket Ball-øvelsen – gjør at man mistenker at dette er så bra et Kinect-familiespill kan bli på en god stund.
Det er høydepunkter her som gjør «Kinect Adventures» til et spill mange vil ha glede av. Det at du enkelt kan invitere en venn til samarbeid ved å tre inn foran kameraet, gjør det intuitivt og greit.
Det som er hovedproblemet, er at noen av øvelsene stiller høyere krav til lysforhold og boltreplass enn for eksempel «Kinect Sports» eller «Dance Central». Du må ha en stor stue for å spille Kinect, og i særklasse krever spillet som skal være selve introduksjonen til Kinect langt flere centimeter enn mange av de andre lanseringsspillene. Spesielt om du skal spille med en venn.
PS: «Kinect Adventures» lanseres 10. november og selges sammen med Kinect-sensoren til en pakkepris på1295 kroner (veiledende pris).