KOMMENTAR: Hva er det med E-sportforbundet og dårlige avgjørelser?

Kontrovers-magneter.

12. august 2021 19:01

KOMMENTAR (PressFire.no): Hva er det med E-sportforbundet? Greier de å gjøre noe som helst som ikke er kontroversielt?

I mai i fjor smalt bombene i et utrolig tempo. Først inngikk forbundet en avtale med bettingselskapet ComeOn som gjorde at Idrettsforbundet brøt kontakten, alle idrettslag måtte bryte kontakten og forhold med både potensielle sponsorer og klubber surnet.

Lotteritilsynet ga refs fordi selve pressekonferansen var ulovlig (den inneholdt reklame for bettingselskapet) før hele avtalen imploderte og ble kansellert knappe timene etter den ble annonsert.

Senere på året inngikk forbundet en avtale med Forsvarets cyber-avdeling der E-sportforbundet skal legge til rette for at Forsvaret skal kunne rekruttere deltakere på forbundets arrangementer.

Fra avtalen mellom NESF og Cyberforsvaret.

Gambling og militær er ikke den beste optikken for et nystartet forbund som jobber med barn og unge, akkurat.

Så da det nå viser seg at de velger å legge kvalifiseringen til «VM i e-sport» til Smiths venners storstue Oslofjorden Convention Center er en slags håpløs trio av dårlige valg komplett.

Det er ikke noen annen måte å kverne dette på: Smiths venner (nå kalt Brunstad Christian Church) er en homofobisk trosretning, som mener homofile par er syndere og skal brenne i helvete.

(Faksimile: AktivKristendom.no / BCC)

At de mener dette er ikke akkurat en nyhet, og de er langt på nær den eneste religiøse gjengen som mener enkelte synder mer enn andre.

Men i møte med slike grupperinger bør foreninger som ønsker å stå for gode holdninger stikke fingrene i jorda og tenke seg om et par ganger.

At E-sportforbundet ikke innså hva de gjorde før de la kvalifiseringen til arenaen kan unnskyldes, men at de så legger armene i kryss og ikke hører på medlemmene sine, før disse i full offentlighet kritiserer turneringen og forbundet, er for dårlig.

- Vi vil understreke at Oslofjord Convention Center er lokasjon, ikke arrangør av VM kvalifiseringen, skriver NESF-president Thomas Breen.

Har du hørt noe sånt? Qatar er bare «lokasjon», de også. Kritikken mot VM-turneringen FIFA arrangerer der er like berettiget.

Håndballforbundet var gjennom akkurat samme runddans etter de la flere turneringer til Oslofjord.

Når man leser innleggene som presidentene i henholdsvis E-sportforbundet og Håndballforbundet ga etter kritikken, kunne ikke forskjellen vært større.

Håndballforbundets president varslet nulltoleranse for diskriminering og uttalte svart på hvitt at Smiths venner har et menneskesyn som står i strid med deres verdier.

NESF sitt svar (klikk for større).

– Den omtalen og behandlingen av homofili som Smiths Venner har nedfelt i sitt verdisyn, synes vi er svært ugrei, skreiv president Kåre Geir Lio i Norsk Håndballforbund.

– Jeg anbefaler folk som vil delta i denne debatten, om å sette seg inn i hva Smiths Venner faktisk sier om homofili. Det er viktig å stå opp og si tydelig fra mot dette menneskesynet, slik flere av våre medlemmer har gjort.

NESF hopper bukk rundt hele greia, og har tydeligvis ikke særlig nulltoleranse å skilte med, istedet skriver Breen at de skal framme sine egne verdier under turneringen – og misser hele poenget med kritikken.

Et av argumentene til håndballspillerne var at de ikke ønsket å økonomisk støtte et trossamfunn som mener deres liv er synd, og som bruker pengene på å spre denne retorikken.

NESF sitt valg viser at de ikke har noe imot å kjøre finansiell backing av en homofobisk religiøs gruppe. Det må være utrolig frustrerende for en homofil e-sportutøver å høre.

I stedet skriver de at de ønsker alle velkommen til å delta, og at de ønsker å påvirke fra innsiden ved å fortsette å samarbeide med land og organisasjoner som har det de sier er «en heller tvilsom måte å følge menneskerettighetene på».

Det er greit nok, om enn tannløst, men det er også nøyaktig det samme som Håndballforbundet sa i samme sak.

At alle er velkommen i E-sportforbundet er fint, men det er noe helt annet enn å støtte de som ikke ønsker homofile velkommen, og at andre er verre enn Smiths venner har egentlig ikke noe med saken å gjøre.

Man skal da ikke la være å ta standpunkter der det er mulig fordi andre er kjipere?

Håndballforbundet satte likevel ned foten for retorikken Smiths venner fører og tok et krystallklart valg, så man trenger åpenbart ikke velge mellom disse tingene uansett.

All honnør til lagene som nå stiller seg mot E-sportforbundets avgjørelse og trekker seg eller nekter å bli med i turneringen til tross for potensialet for en saftig premieslant om de vinner.

De har vist et samhold sterkere enn noe av det forbundet har greid å stelle i stand de siste par årene.

Samtidig sendes det kaktus til et E-sportforbund som atter en gang greier å skape kontroverser.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3