Kulturdepartementet gir en halv million ekstra til Norsk nettverk for dataspillbedrifter

Får nå 700 000 kroner på det reviderte statsbudsjettet.

11. mai 2021 23:09

(PressFire.no): Det er i forslaget til revidert statsbudsjett at Kulturdepartementet setter av en halv million kroner ekstra til Noneda, som tidligere het Dataspillsenteret, en organisasjon som ønsker å samle norske spillselskaper.

I det ordinære statsbudsjettet i oktober var det satt av 200 000 kroner, men dette blir nå høynet til 700 000 kroner.

«Vi er en demokratisk medlemsforening som jobber for vekst og utvikling i alle deler av den norske dataspillbransjen», forklarer organisasjonen på sine hjemmesider. De driver også spillutviklerkonferansen Konsoll.

Kulturminister Abid Raja (V) har troa på norsk spillbransje.

- Jeg har stor tro på dataspillbransjen i Norge. Dette er kultur og næring i skjønn kombinasjon. Som vi har lovet, har regjeringen trappet opp satsingen på dataspillbransjen, både gjennom en økning i tilskuddene fra NFI og støtte til bransjebyggende tiltak som Noneda, sier Kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V) i en uttalelse.

Leder for Noneda, Tallak Rundholt, er fornøyd med økningen og sier i en pressemelding at de har store planer om å opprette klynger for norske spillselskaper.

- Klyngeplanene er nok det mest ambisiøse prosjektet vårt, ved siden av fagkonferansen Konsoll, som vi også har ansvar for. Om vi kan samle dataspillselskaper fra hele Norge i en Innovasjon Norge-støttet dataspillklynge, kan det bidra til mye vekst og utvikling i næringen, slik klynger har gjort for andre bransjer, sier Rundholt.

Det ble i oktober klart at Kulturdepartementet øker tilskuddene til norske spillutviklere via NFI med fem millioner kroner i 2021-budsjettet.

- Dataspillbedrifter omsetter globalt for over 150 milliarder dollar, og nabolandet vårt Sverige har allerede klart å ri denne bølgen. Dessverre henger Norge etter, men det er ikke på grunn av mangel på gode hoder, sier Raja.

- Rundt om i landet sitter det kreative historiefortellere, dyktige designere og knivskarpe programmerere. Norge har et stort potensial for dataspillutvikling, og denne næringen kan skape enorme verdier og fremtidsrettede arbeidsplasser over hele landet.

Økningen er likevel bare halvparten av det som skulle være en årlig økning på ti millioner kroner. Da regjeringen la fram sin Dataspillstrategi i slutten av 2019 var det med et løfte om å øke med 30 millioner kroner innen 2022. Så langt har dette blitt økt med 15 millioner kroner.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3