Lanserer skoleversjon av prisvinnende spill om tyskerbarna

«My Child Lebensborn» kommer nå med komplett undervisningsopplegg for barne- og ungdomsskolen.

26. februar 2021 16:29

(PressFire.no): Elin Festøy fra Teknopilot har mye å være fornøyd med.

Elin Festøy i Teknopilot.

Hennes prisvinnende spill om de dårlig behandlete «tyskerbarna», «My Child Lebensborn», har akkurat passert én million solgte eksemplarer og dermed sementert plassen som et av de bestselgende norske spillene noensinne.

I spillet får spilleren møte Klaus eller Karin, som blir mobbet og utskjelt i hjembygda og på skolen, og må ta viktige valg i hverdagen for barnet – i 2019 vant spillet en BAFTA.

Nå skal Festøy og Teknopilot også lansere en egen skoleversjon av spillet for å nå ut med budskapet om hva som skjedde etter at krigen var over.

- Det har motivert meg veldig at ingen har fortalt om tyskerbarna i skolen, sier Festøy, som også har jobbet med dokumentaren «De Usynlige» om samme tema.

Skoleutgave med fokus på diskusjon

Selve spillingen er lik den eksisterende mobilversjonen, men skoleutgaven legger et lag over det hele som en lærer kan bruke til diskusjon og oversikt.

En lærer eller skole kjøper inn lisens for spillet for et satt antall elever, som så kan laste ned spillet på sin mobil, nettbrett eller chromebook-maskin.

Deretter får læreren mulighet til å sette opp en gruppe og invitere inn elevene for spilling via sin datamaskin. Statistikk om hvilke valg elevene har tatt – for eksempel hvor mange som valgte å kjøpe ryggsekk til Klaus eller Karin – dukker opp, og kan vises på storskjerm og diskuteres i plenum.

Når som helst kan læreren dytte spørsmål ut til elevene direkte på skjermene deres, og svarene kan forme ordskyer eller vises på storskjermen som post-it-lapper.

Barna kan også chatte med hverandre under spillingen via et innebygd chatterom som læreren har oversikt over.

Læreren får også materialer for å sette seg inn i temaet, og oversikt over læremål som kan dekkes av spillet og opplegget.

Klipp fra intervjuer med de faktiske tyskerbarna fra «De Usynlige» er også tilgjengelig i web-applikasjonen, i tillegg til et større undervisningsopplegg som tar deler av spillet og lager oppgaver og diskusjonstemaer rundt etikk, mobbing, empati og kultur.

Fra webløsningen lærerne får - med 70 undervisningsopplegg.

Flersidig undervisning

Ildsjelen bak undervisningsdelen er Terje Pedersen, lærer ved Rothaugen Skole i Bergen.

Han har skrudd sammen hele 70 ferdige undervisningsoppgaver, som kan sorteres på tematikk, alderstrinn og fagområder – og samtidig knyttes til det som foregår i «My Child Lebensborn». Alle kommer med kilder og oppgaver, og går ut i fra forskjellige punkter i spillet.

- Det største hellet var å ha blitt kjent med Terje. Å ha flinke mennesker å lage spill sammen med er så viktig, skryter Festøy.

- Det har vært så bra for en utvikler å få hjelp til å se ting fra undervisningsperspektivet.

En av styrkene til spillet, sier hun, er at det kan gå på kryss av skolefagene, der barna kan lære om både samfunnsfag, historie, naturfag og religion gjennom spillingen og undervisningsopplegget de har gjort klart.

Pedersen har også bistått med testing i klassene på Rothaugen, hvor spillet blant annet har blitt testet blant åttendeklassinger som alle spilte samtidig.

Tilbakemeldingene skal ha vært svært bra. Festøy viser fram korte kommentarer fra barna som har spilt spillet, der læreren har bedt de beskrive hva de følte da de spilte.

Ordskyen former store bokstaver: «Trist», «Glad» og «Vanskelig» har gått igjen, og gjør ordene større.

-  Vi har kunne stille spørsmål om følelser, også var det ikke flaut for barna å svare, fordi de fikk se at det var vanlig å føle seg trist eller glad om hverandre, forklarer Festøy.

- Det har blitt fine diskusjoner, og barna har vært ivrige. Flere har spilt spillet på fritiden i etterkant og kommet tilbake med enda flere spørsmål.

Læreren kan sende spørsmål til barnas skjermer underveis.

- Sterk motivasjon

Skoleversjonen av spillet er nå klart til lansering, men utviklingen har ikke vært uten problemer.

Spillet lanseres ikke på Apples iPhone- eller iPad-plattformer, takket være vanskeligheter med Apples retningslinjer for behandling av lisenser og undervisningsapper – samtidig som en «vanlig» versjon lå ute til salg.

Teknologi-giganten ville ikke godta en app som koblet seg til lisensløsning på nett og ikke hadde hele transaksjonsløpet i appen. Det var heller ikke mulig for skoler å kjøpe app-tilgang for elevenes private mobiler.

Spillet er derfor heller å finne på Android-plattformer og Chromebook – og kanskje kommer det en PC-versjon dersom prosjektet kommer seg i vater rent økonomisk.

- Det er vanskelig økonomisk. Man har et ønske om funksjoner og en idé om hva det vil koste, men så skjer det overskridelser eller nedskjæringer, sier Festøy.

- Men tematikken er så viktig og motivasjonen er så sterk at det føles som en forpliktelse å få dette inn i skolen. Drømmen er at vi kan dekke drift og support med inntekter fra denne versjonen, og at vi kan videreutvikle konseptet.

«My Child Lebensborn» er ute til mobile plattformer, mens skoleutgaven lanseres i dag.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3