(PressFire.no): Det var sent i fjor at det amerikanske konkurransetilsynet FTC gikk inn for å blokkere Microsofts oppkjøp av Activision Blizzard.
Det ble dermed varslet et søksmål, og de siste ukene har det vært en fram-og-tilbake i retten med vitner fra begge sider, eksperter og andre sakkyndige som har uttalt seg.
Nå har dommer Jacqueline Scott Corley bestemt seg: FTC har ikke mulighet til å blokkere kjøpet, og Microsoft kan dermed fortsette prosessen.
Dommeren skriver at FTC ikke har bevist at konkurransen i markedet svekkes dersom Microsoft kjøper Activision og underselskapene der.
– Tvert imot peker bevisene mot at forbrukere får mer tilgang til «Call of Duty» og annet Activision-innhold, skriver dommeren.
– Før oppkjøpet så må en forbruker som ønsker å spille «Call of Duty» kjøpe en PlayStation eller en Xbox. Etter oppkjøpet kan forbrukere bruke skyen for å spille på en rekke enheter, inkludert en Nintendo Switch. Det er kanskje dårlig for Sony, men bra for «Call of Duty»-spillere og fremtidige spillere.
Xbox-sjef Phil Spencer er fornøyd.
– Vi er takknemlige for at retten kjapt har dømt i vår favør, skriver han i en Twitter-melding.
– Bevisene viser at Activision Blizzard-avtalen er bra for industrien, og FTC sine påstander om bytting av konsoller, abonnementtjenester og skyløsninger reflekterer ikke spillmarkedet.
Det amerikanske konkurransetilsynet har muligheten til å anke avgjørelsen.
Det skal sies at Microsoft har en annen fartshump å komme seg over: Kjøpet er også blokkert i Storbritannia, der konkurransemyndighetene CMA har satt ned foten. En ankesak er i gang.
Men i lys av FTC-avgjørelsen varsler nå Microsofts nestsjef Brad Smith at de har kommet til en enighet med det britiske konkurransetilsynet
Han sier at Microsoft nå vurderer å endre på oppkjøpet slik at CMA blir fornøyde, og at de er kommet til en enighet om å forhandle mer.
– For å prioritere disse forslagene, så har Microsoft og Activision blitt enige med CMA om at det å sette de rettslige skrittene i Storbritannia vil være til gode for publikums interesser, og partene har forklart dette til CAT (ankeretten), skriver Smith.