NTNU-forskere bruker spillteknologi til å forbedre hjertebilder

– Definitivt et gjennombrudd.

9. mars 2023 15:04

(PressFire.no): Forskere ved SFI CIUS (Centre for Innovative Ultrasound Solutions) ved NTNU har gjort et gjennombrudd som gir bedre ultralydbilder av hjertet takket være bruk av spillteknologi.

Det melder forskningsavisen Gemini.

Avisen skriver at forskerne har tatt i bruk teknologi fra spillbransjen for å gjøre diagnostiseringen av hjertepasienter bedre, ved at ultralydbildene i sanntid blir gjort skarpere.

Forskjellige kropper betyr forskjellige variabler når det skal tas bilder av hjertet med ultralyd – siden lydbølgene må gjennom variable tjukkelser og plasseringer av hud, fett, muskler og ribbein.

Avhengig av pasienten vil det derfor være forskjellig skarphet på bildene som kommer tilbake. Derfor har forskerne ved SFI CIUS utviklet en algoritme kalt Adapt, som tar bilder fra ultralydmaskiner og forsøker å kompensere for disse variablene, med mål om å skape det best mulige bildet av hjertet.

Dette er to bilder tatt med samme maskin av to forskjellige pasienter, og viser forskjellen i klarhet.

Bruken av algoritmer til å gjøre bilder skarpere er ikke et nytt konsept. En test rundt år 2000 fungerte, men det har så langt ikke vært mulig å få til en slik korrigering i sanntid – og utstyret har vært for stort og dyrt.

Det er derimot spillbransjens jag etter bedre og mer realistisk grafikk som ble løsningen: Grafikkort er i dag blitt så kraftige, effektive og billige at de kan brukes til å prosessere enorme mengder data på svært kort tid.

Der den gamle testen, hvor datamaskinen var på størrelse med ultralydmaskinen selv, kunne prosessere ett til to bilder i sekundet, vil de nye maskinene med kraftige grafikkort spytte ut 150 bilder i sekundet.

– Nå går bildebehandlingen så raskt at alle sesongene av favorittserien din på Netflix suser gjennom ultralydmaskinen på 1-2 sekunder, sier direktør i SFI CIUS, Svein-Erik Måsøy, til Gemini.

Et GeForce 2 Ultra-grafikkort fra år 2000, datidens versting, kunne utføre rundt én milliard kalkuleringer i sekundet.

I dag vil en GeForce RTX 4090 svelge unna vanvittige 83 000 milliarder kalkuleringer på samme tid.

<img style="width:100%" src="https://www.pressfire.no/assets/artikler/pressfire-hjertesak.gif" />

Dermed kan leger få skarpere bilder å forholde seg til under undersøkelser av pasienter. De Adapt-prosesserte bildene ble foretrukket over de ikke-prosesserte bildene i mer enn 97 prosent av tilfellene i en studie gjort av NTNU.

Årlig utføres det mer enn 100 millioner hjerteundersøkelser – og det anslås at 10 til 15 prosent av disse gir bilder som ikke er optimale. Det kan bety at så mange som 10 til 15 millioner pasienter ikke får best mulig behandling hvert år.​

Overlege Bjørnar Grenne ved Klinikk for hjertemedisin på St. Olavs Hospital sier at den nye teknologien bidrar til bedre diagnostisering.

– Spesielt hos pasienter der det er utfordrende å få gode nok bilder ser vi en forskjell. Og det er jo nettopp i de tilfellene vi behøver en slik forbedret metode, sier Grenne til Gemini.


Toppbilde: Illustrasjonsbilde / Pexels

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3