(PressFire.no): Det blåser friskt rundt Activision Blizzard etter at arbeidstilsynet i California valgte å gå til sak mot spillgiganten etter at ettersynet blant annet viste omfattende seksuell trakassering og diskriminering.
I ettertid har også de ansatte signert et brev hvor de tar et oppgjør med og fordømmer responsen til ledelsen.
Det norske Oljefondet eier 1,1 prosent av aksjene i Activision Blizzard, noe som utgjør over 6,7 milliarder kroner i aksjeverdi. Det betyr også at de har 1,1 prosent stemmegivning i styret.
Nylig brukte de andelen sin i kontroversielle Wizz Air til å stemme mot bonusutbetalingen til sjefen i det ungarske selskapet.
I begrunnelsen ligger et posisjonsveiledende notat i Oljefondet om sin tilnærming til hvordan de som investor og aksjeeier ønsker at administrerende direktører skal kompenseres.
Kort fortalt ønsker fondet at toppsjefer betales i aksjer i stedet for insentiver basert på resultat - fordi de mener det i selskapets og aksjeeiernes interesse.
Dette lå også til grunn da de nylig i anledning generalforsamlingen til Activision Blizzard skulle stemme over bonusutbetalingen til toppsjefene sine –fondet stemte mot.
Tross Oljefondets negative stemme gikk 54 prosent av stemmene for at toppsjefen Bobby Kotick skulle belønnes med svimlende 1,4 milliarder kroner i bonus.
Kommunikasjonssjef i Oljefondet, Marthe Skaar, kan ikke kommentere om den nye saken vil påvirke deres avgjørelser om selskapet i fremtiden, men forteller til PressFire at de på generelt grunnlag forventer at selskapene tar hensyn til mangfold og inkludering som del av sin selskapsstyring.
- Selskaper bør når det er hensiktsmessig ha retningslinjer og praksis som fremmer en mangfoldig, inkluderende og trygg arbeidsplass, og rapporterer om dette.
Hun påpeker også at de har jevnlig dialog med selskapene de investerer i om hva de forventer.
Ifølge ansatte skal imidlertid utviklingen på blant annet «World of Warcraft» nærmest ha stoppet helt opp i kjølvannet av saken.
I skrivende stund er ikke aksjen nevneverdig påvirket av arbeidstilsynssaken.