PlayStation Portal

Helt greit på sitt beste, men stort sett udugelig til alt.

(PressFire.no): Remote Play har vært en greie i PlayStation-familien siden PlayStation 3 og PSP, der du har kunnet koble deg til hjemmekonsollen med Sonys håndholdte dings og spilt de tjukke gode konsollspillene på en mindre skjerm.

I nyere tid har denne funksjonaliteten tatt turen over til mobiltelefonen og nettbrett via PlayStation-appen, i tillegg til at du kan laste ned et program på PC eller Mac som lar deg gjøre det samme der.

Ganske vanlige greier, i grunn – og det er en egen variant hos konkurrent Xbox som fungerer på samme måte med sammenkobling av mobil og maskin.

I disse dager er det ikke bare Remote Play som strømmer spill til dingsene dine, dog – strømming fra «skyen», altså at en server kjører spillet og sender signalet rett til deg, er blitt vanligere og vanligere.

Teknologien har kommet langt på kort tid, men fortsatt er det noen flaskehalser som fortsatt gjenstår. Som regel er disse utfordringene i forsinkelsen mellom knastetrykk og det som skjer på skjermen, i bildekvalitet og i bildeoppdatering.

Jeg nevner dette fordi de samme utfordringene gjelder også for Remote Play – den store forskjellen er at du selv må stå for «serveren».

En PS5 er påkrevd, med andre ord.


Hvor mange foreldre kommer til å tro at dette er en PSP?

Portal til spilling

Med så mange muligheter med dingser de fleste allerede har, kan en sannelig lure litt på hva Sony har røyket når de nå har lansert PlayStation Portal (ikke Portable), som gir oss enda en måte å bruke Remote Play på.

Det er litt vanskelig å skulle anmelde dette produktet og si klart og tydelig hva du får for pengene dine, for det er så mange stjerner som må legges til bak hele greia, så mange variabler som en anmeldelse ikke kan vite om du møter på eller ikke.

Det er bemerkelsesverdig i grunn: Sony kan ikke med hånda på hjertet si at alle vil få den samme opplevelsen her, fordi alt står og vakler på hvor gode wifi-signaler du har, hvordan du har koblet opp PS5-en din og hvordan layouten er hjemme hos deg – eller borte.

Og vakle gjør det. La oss spoile litt:

Etter å ha brukt Portal i et par måneder, etter å ha spilt den rundt om kring der jeg bor, etter å ha hatt den med på ferietur og etter å ha lidd meg gjennom det å spille på toget med mobiltilkobling kan jeg si at PlayStation Portal er et av de dårligste spillproduktene jeg har brukt.

Noensinne.

Det er ingen grunn til å bruke 3000 kroner (!!!) på det som er en glorifisert tablet som gjør mindre enn alle andre dingser vi allerede har som også kjører Remote Play. Vi er på grensa til e-søppel her.


Kolossen

Førsteinntrykket er en miks av «joda» og «hva i all verden?».

Den enorme dingsen kommer ut av sin rigide pakke – Sony gjør ikke noe smått for tiden, føler jeg – og er forfjamsende designet: Noen har sagd en PS5-kontroller på midten og limt fast en Android-tablet.

Det er ikke stort mer å si om hvordan den ser ut. Pen er den i hvert fall ikke, subtil som en atomeksplosjon og større enn alle andre håndholdte greier jeg har eid.

Den føles derimot svært bra i hånda – jeg har ikke noe i mot en slik diger formfaktor egentlig, jeg likte til og med å spille med Wii U-tableten. Rent ergonomisk er dette kanskje den flotteste håndholdte dingsen på markedet.

Du får med «alle» funksjoner fra PS5-kontrolleren (minus touch-flaten, som nå augmenteres på touch-skjermen i stedet) inkludert adaptiv risting og alt slikt.

Merkelig nok har ikke Sony brukt helt de samme tegningene fra PS5, så alt er krympet litt – både «håndtakene» og analogstikkene er bittelitt mindre.

Skjermens størrelse står i stil med resten, en åtte tommer LCD-skjerm som yter 60 bilder i sekundet og 1080p-oppløsning.

Den ser generelt helt okay ut, den har et lyst og fint bilde og gode farger, om enn litt slappe svartfarger om du kommer fra en Switch OLED eller er vant til å ha OLED i stua.

Den store skjermen har skylda i at alt er Digert, og totalpakken er på størrelse med tastaturet jeg skriver denne saken på!

Skjermen danderes med et par høyttalere som holder jevnt over medioker kvalitet. Som forventet, i grunn – men batteritiden på rundt 4-5 timer burde kanskje vært litt bedre.


Etui påkrevd

Hovedoppgaven til Portal er å bruke den hjemme, men det må likevel sies: Å reise med denne uten en dedikert bæreveske eller etui er et mareritt.

Med Switch-en kan jeg i det minste nappe av joy-con-kontrollerne og så pakke inn skjermbiten i et håndkle eller noe sånt uten problemer.

Sonys nye monster tar så mye plass og føles så sårbar at jeg i mangel av et slikt etui heller gikk for å pakke den inn i originaleska da jeg dro på tur.

Ikke bare er den høyere og nesten dobbelt så bred som en Switch-skjerm, den er fire ganger så tjukk. Å ha denne raslende naken rundt i en ryggsekk gir meg angst for riper og analogknekk.

Det er derimot noen flere bra greier her: Jeg hadde PS5-en min parret med telefonappen allerede, og det å koble seg til var omtrent så sømløst som jeg kunne håpe på.

Det er riktignok noe ironisk å måtte bruke en dings som allerede kan gjøre nøyaktig det samme som Portal til å sette det hele opp.

For det er litt elefanten i skyen her: Remote Play er jo en etablert greie allerede, og Portal gjør ingenting annerledes eller tilfører noe som helst unikt ut over det Remote Play allerede kan levere – den henter det nøyaktig samme signalet og bruker de samme protokollene som alle andre dingser du har Remote Play på.

Du kan koble til en PS5-kontroller til både iPhone og Android, en kontroller du jo allerede har fordi du må eie en PS5 for å bruke Portal til å begynne med.

Det er samtidig uendelig mye lettere å bare ta med seg en PS5-kontroller på tur.

Eller du kan spille på en tablet, laptop eller Mac – fordi Remote Play også fungerer der.


Skjermen er fin, og når alt klaffer ser spillene bra ut.

Aldri bra nok

Men la oss legge hele «dette er et unødvendig produkt» litt til side. Hvordan er den i bruk?

Hva om du bare har lyst på en ny dings som lar deg spille PS5 når samboeren vil se på TV eller når du er på tur?

Det er her mange bekker små blir til stor å: Skavanker og skavankers skavanker er å finne overalt.

Portal er et produkt som aldri føles helt bra, som alltid gjør et kompromiss eller som leverer under pari på grunn av en variabel du kanskje ikke kan gjøre noe med.

Portal er i grunn ikke en spillkonsoll, men en plattform for strømming – og da er det skuffende å se at Sony har skrudd av all støtte for tjenester som Netflix, HBO, YouTube og lignende.

Det er ingen strømmetjenester å finne installert på selve Portalen (du kan heller ikke installere noe selv), og det er ikke mulig å bruke strømmeappene som er på PS5-en din.

Du vil med andre ord ikke kunne se videoinnhold på Portal i det hele tatt. Det bare støttes rett og slett ikke.

Bare å glemme å brupe apps.

Enda verre: I et eller annet forskrudd styremøte ble det bestemt at PlayStation Portal ikke skulle støtte Sonys skybaserte spilling – heller ikke fra PS5-en din. Det er en avgjørelse så forfjamsende at selve ordet mister betydning.

Jeg kan spille skyspillene i PlayStation Plus-abonnementet mitt fra Sonys app på mobilen, på laptoppen, på tableten min, på PS5-en min, på PS4-en min.

Hvorfor ikke på Sonys nye dings, som uansett er koblet på internett – og som koster 3000 kroner?

Det er kun spilling som tillates, og da kun via Remote Play, og kun via en ruter. Du kan ikke koble Portal direkte til PS5-en din, men må gå via hjemmenettverket ditt.

Problemet med å lene seg sånn på Remote Play er at Remote Play alltid har vært noe som bare har fungert tålelig okay når alt klaffer helt perfekt.

Sony har aldri greid å gjøre den tjenesten bra.

Du kan påvirke hvor god opplevelsen er til en viss grad, men Sony sier ikke noe om dette i den slappe manualen som følger med – dette til tross for at du må være obs på ruter-plasseringer, distanse, vegger og alt slikt for å få et best mulig resultat.

Nåde være deg dersom du også har PS5-en din koblet opp med wifi – som allerede er en «worst case» når det kommer til strømming av spill – for da blir det dobbelt opp med wifi-signaler.

Sony leverer en siste hardware-fiasko i at Portal bare støtter den eldre Wifi 5-standarden. Ikke Wifi 6, som spesifikt er lagd for å kappe ned på forsinkelser i signaler.

Den tre år gamle PlayStation 5 støtter Wifi 6 helt fint.

Det er til å få drypp av.


Platt design.

Helt okay, noen ganger

Om du derimot har PS5-en koblet til med kabel blir det en noe bedre opplevelse jevnt over – men fortsatt virker taket å være «helt ok».

Det skulle jo være bra nok, om det ikke var for at du aldri kommer til å ha en «helt ok» opplevelse hele tiden.

Når alt er satt opp optimalt så får du en helt okay opplevelse: Forsinkelsen sammenlignet mot en TV er ikke voldsom, men heller ikke kjempebra (jeg målte den til mellom 70 og 110 millisekunder treigere på Portal – i tråd med, eller litt dårligere enn, det jeg får på mobilen), bildekvaliteten er som å se på en YouTube-video med midt på treet bitrate, og jevnt over er ting OK.

Det er likevel milevis fra den fullstendig knirkefrie spillingen på Wii U, som på en eller annen måte greide å sende et krystallklart bilde til kontrolleren med knappe ett millisekund forsinkelse.

For tolv år siden.

Via wifi.

Likevel: Jeg spilte gjennom de første timene av «Resident Evil 4 Remake» uten de største problemene fra sofaen, i umiddelbar nærhet til ruteren min. Jeg fikk til å stable brikker i «Tetris Effect» selv om bildet var grøtete. Jeg greide å kjøre bil i «GT» og å hoppe på plattformer i «Astro».

Forsinkelsen mellom knappetrykk og aksjon er merkbar, men levbar (og folk reagerer veldig ulikt på det).

Det er litt som med strømming av spill fra xCloud og PSN, eller slik det var med Stadia – det er en liten forsinkelse som er helt levbar i en rekke spill, men kanskje for høy for enkelte andre. Jeg har snakket i det brede og lange om akkurat dette i mine tester her og her.

Men selv i nær perfekte omgivelser faller det ut «frames» på Portal, som gjør at bildet hakker mer enn det gjør på TV-en, og lyden spraker litt på måfå her og der. Opplevelsen er ikke imponerende på noen som helst måte.

Jeg skal heller ikke fryktelig mange meter unna Wifi-ruteren før signalet mister en prikk eller to hjemme i kåken, og da faller korthuset sammen temmelig raskt.

Uten et bortimot perfekt signal bryter bildet sammen, flere frames mangler og forsinkelsen blir verre. Det blir nesten uspillbart med én gang.

I tillegg er wifi noen ganger veldig wifi, og plutselig skjer det et eller annet – en variabel som dyttes i en eller annen kosmisk retning – som gjør at et sekund eller to faller helt ut.

Jeg har en forholdsvis kapabel trådløsruter, men dette skjer ofte nok til at det blir et problem i mange spill. Det gjør for eksempel fryktelig vondt å spille Gran Turismo og bildet fryser i et halvt sekund midt i en sving, eller under raske skytespill der jeg følger en fiende med siktet.

Du kan forresten bare glemme å spille online-spill, som introduserer forsinkelser oppå forsinkelsene.

Igjen, litt seigere spill går egentlig helt greit, men dette er ganske enkelt ikke bra nok for meg.

Lyden knitrer fryktelig, slik den gjør med Remote Play også på mobilen min, og av en eller annen grunn så bråker ristemotorene så mye at de høres ut som gamle PC speaker-høyttalere.

Jeg måtte skru av adaptiv risting helt på grunn av dette.


Umulig å spille borte

Så hjemme fungerer det bare halvt tålelig dersom alle planetene står i linje, sola skinner og naboene ikke har fylt lufta med andre wifi-dingser.

Det lover ikke godt for de som kanskje har lyst til å ta med seg Portal på tur.

For etter et par uker med testing hjemme i leiligheten i Oslo var det dags for å sette snuten til Trøndelag og juleribbe hos mor og far – og jeg tenkte at det var en ypperlig anledning til å både spille på flyplass, tog og langt vekk fra PS5-en.

Det skulle vise seg at det ikke fungerer i det hele tatt.

PS5-en min er koblet til med kabel i Oslo, så nære bredbåndsleverandøren at Speedtest.net sier jeg har null millisekunder forsinkelse – perfekte forhold med andre ord.

I Trondheim kunne Portal koble seg på PS5-en helt fint med full wifi-styrke, men bildet hakket, var svært uklart og kunne kanskje levere et halvt minutt i slengen uten at det frøs helt opp.

Så langt gikk vi at vi kjøpte inn en ny trådløsruter hjemme hos foreldrene mine for å «booste» signalet. Ingen endring.

Noen dager senere forsøkte jeg igjen, og denne gangen fikk jeg av en eller annen grunn en bedre opplevelse, der jeg spilte flere minutter med «Final Fantasy XVI» – riktignok med et ganske dårlig bilde – før jeg plutselig ble kastet ut av spillingen fordi Portal mente den mistet forbindelsen.

At dette er et produkt Sony ønsker vi skal betale for er forbi min fatteevne, og forsøkene mine med å koble meg på via mobilnettet mitt på Værnes og på flytoget resulterte i enda verre resultater.


Enda mer

Men vent, det er enda mer tøys her.

Fordi Portal har ikke en innebygd nettleser, så du får ikke til å koble deg til offentlige nettverk – som for eksempel på et hotellrom eller på en flyplass – som krever at du klikker på ting.

Portal har et jack-høl for å bruke headset, men skulle du derimot ønske å bruke et bluetooth-headset, som du kanskje allerede har til Switch eller mobil, så kan du ikke gjøre det.

Fordi Sony har bestemt at de eneste trådløse høretelefonene du kan gjøre er de nye Pulse ørepluggene (og headsettet) som kun fungerer med PlayStation, og som koster ytterligere 2-3000 kroner.

Bare ikke bruk de når du er ute og reiser da, for sprakingen fra det hakkende spillet vil drive deg til vanvidd nå som den leveres rett inn i øregangen din.

Du kunne bruke bluetooth-høretelefoner på PS Vita. Faktisk selv på PSP Go. Hva er unnskyldningen her?

Kun disse vil fungere trådløst med Portal.

En annen tåpelig greie er at PS5-en din blir stående påskrudd hjemme i stua dersom Portal mister tilkoblingen samtidig som du spiller.

Og som et siste øyerull: Siden du ikke kobler Portal direkte til PS5-en din kan du heller ikke benytte denne som en ekstra kontroller for flerspilling på TV-en.

Altså, jeg bare forstår ikke Sony her. Hva i all verden er det egentlig vi betaler 3000 kroner for?

Det er ingen forbedringer gjort for å gjøre Portal til et mer attraktivt kjøp. Sony har ikke forsøkt å skru opp bitraten på bildet, de har ikke gjort en innsats for å koble maskinene sammen på en bedre måte enn slik vi gjorde det med mobilene for ti år siden.

Det viser seg at Sony faktisk bare har sagd en PS5-kontroller i to og limt på en Android-tablet. Det er ikke godt nok.

Var det ingen hos Sony som tok med seg prototypen hjem og forsøkte å spille noe?

Portal er ganske enkelt udugelig ute på tur. Og den er egentlig udugelig utenfor rommet du har trådløsruteren din i (som du også bør ha PS5-en din i, fordi du bør ha koblet den til med kabel).

På sitt aller beste leverer PlayStation Portal en opplevelse som er vesentlig verre enn det å gjøre nøyaktig det samme på mobil eller tablet, med større restriksjoner og høyere prislapp enn å kjøpe et kontrollervedheng som Razer Kishi eller Backbone One.

I hvilken verden er det okay å reklamere for et produkt (slik Sony gjør på boksen) som et produkt som «legger PS5 i hånda di» – men som, uten å informere om det, av en arbitrær grunn låser ut alle PS5s medie-apper, videostrømming og skyspilling som du betaler for?

Som i tillegg er tilnærmet ubrukelig for alle nettspill og alle kjappere spill som krever litt finmotorikk på konsollen?

På det aller beste kan du spille treige eller statiske spill med forringet kvalitet og framedrops. For et produkt!

Ikke siden Wii Mini-fadesen har jeg sett et så dårlig og unødvendig produkt bli lansert av en av de store konsollprodusentene.

Om poenget er å kunne spille PS5 en annen plass når TV-en er opptatt, så kan du kjøre Remote Play på PC-en din gratis allerede. PS Portal eksisterer ikke i et vakuum, og for 3000 kroner kan du heller bare kjøpe enda en TV. Eller en tablet, så kan du se film og spille andre spill også.

Vi gir ikke terningkast på hardware her på PressFire, men om jeg skulle gjort det har terningen trillet av gulvet, ut døra og ned i nærmeste kum: Terningkast null.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3