Razer Kraken 7.1 Chroma

Det største problemet er ikke at de er harry, men prisen.

(Pcworld.no): Siden Razer mer eller mindre skapte spillutstyrssegmentet med sine første spillmus (den gang den svært så avansert Boomslang), har selskapet vokst til å bli blant de aller største produsentene av spillutstyr til både pc og konsoll.

Selskapet har et enormt utvalg av tastaturer, mus, hodesett, musematter og alskens annet dilldall en kan finne på å trenge når en skal spille. Sist ut er Chroma-serien, som egentlig bare er allerede eksisterende produkter med litt mer avansert lys i seg enn tidligere.

Enn så lenge er det tre produkter å finne i Chroma-serien. Du har en ny versjon av spillmusa Deathadder, som vi kommer tilbake med test av, en litt mer fargesprakende versjon av Blackwidow Ultimate-tastaturet, som vi testet for kort tid siden, og du har hodesettet Kraken 7.1, som vi tar en titt på denne gangen.

Same, same, but different

Razer Kraken er ikke et helt nytt hodesett, men har vært med oss i ymse varianter en stund, både som stereohodesett og i en variant med simulert kringlyd, henholdsvis med minijack- eller usb-tilkobling. Og så klart med en liten forskjell i pris.

Vårt testhodesett var altså Razer Kraken 7.1 Chroma, utstyrt med usb-tilkobling, simulert kringlyd og lys i alle regnbuens farger - og noen til. Faktisk lover Razer at du selv skal kunne justere fargene på lysene i Razer-logoene som sitter på de to klokkene nøyaktig som du vil.

Razer Kraken 7.1 Chroma har en design som kanskje føles litt gammeldags. Her er det runde klokker med store og myke puter kledd i kunstkinn, av typen som passer godt rundt ørene dine, det er halvåpen design og en ganske bred, kantete og passe myk bøyle som hviler på skallen din.

I venstre klokke er det plassert en mikrofon som kan trekkes ut når du trenger den, og skyve den tilbake på plass når du er ferdig med den. Designen er litt kjedelig, men relativt funksjonell. Vi skulle ønske Razer hadde valgt et litt annet trekk til putene, for kunstkinnet ble en anelse klamt i løpet av lange spilløkter.

Lysende ører

Ettersom dette er Chroma-versjonen er det selvsagt plassert lysende Razer-logoen i begge klokkene. Det er for så vidt standard for Razer å gjøre, men her kan du altså justere fargene selv. Eller du kan velge mellom noe forskjellige lysprogrammer, som enten sakte skifter mellom de tilgjengelige fargene, pulserer eller viser en fast farge.

Har du misforstått litt, og kjøpt et Kraken 7.1 Chroma, men hater lys, er det også mulig å deaktivere lyset i de to logoene.

En ting vi ikke har funnet noen enkel løsning på, er å justere lyden og å dempe mikrofonen. Her glimrer både volumkontroll og dempeknapp til mikrofonen med sitt fravær. Spesielt det siste er tungvint.

For seg virker vel egentlig lysopplegget i Kraken 7.1 Chroma litt meningsløst. Sammen med resten av Chroma-utstyret blir det litt morsommere, og mer harry. Med driverne installert kan du nemlig synkronisere fargevisningen slik at alle de tre Chroma-enhetene viser samme farger (Se video).

Farger og gimmicks er selvsagt ikke nok i lengden. For det hjelper ikke stort om det lyser all verdens farger fra hodesettet ditt, om ikke lyden er noe å ha. Så hvordan står det egentlig til med lyden i Kraken 7.1? Og har den simulerte kringlyden noe for seg?

Litt billig lyd

Vi har brukt Razer Kraken 7.1 Chroma til relativt variert bruk. I løpet av testperioden har vi sett en drøss med Youtube-videoer, som man jo ofte gjør, vi har lyttet til musikk fra Spotify og fra ukomprimerte lydfiler.

Film og tv-serier har vi også tatt oss tid til å se på, og vi har snakket på Skype. Sist, men ikke minst, har vi så klart spilt pc-spill. Vi forsøkte å variere spillutvalget litt, men det gikk som det så ofte gjør, med at vi brukte det meste av tiden til «Battlefield 4».

Razer Kraken 7.1 Chroma koster omtrent 1 000 kroner inkludert frakt fra de nettbutikkene som har hodesettet til salgs. Det er knappe hundrelappen mer enn standardutgaven av Razer Kraken 7.1, som altså ikke lar deg leke med farger på lysene.

Inne i de to klokkene sitter det høyttalerelementer som er 40 millimeter store, en størrelse som normalt sett er forbeholdt rimeligere hodesett.

Den vanligste størrelsen i denne prisklassen er 50 millimeter som, om det er gjort riktig, gir mer fylde i lyden, kraftigere og mer kontant bass, og bedre balanse. Og de kan spille litt høyere - for dem som tenker at det å ha hørsel når en runder 40 ikke er så nøye.

Nå har ikke Razer Kraken 7.1 Chroma nevneverdige problemer med å spille høyt. De har imidlertid litt mer problemer med å spille høyt og rent samtidig. Det er kanskje like greit, så vil flere velge å skru lyden litt ned og spare hørselen litt til.

Ved litt lavere avspillingsvolum er lyden relativt god. Bassen er relativt kraftig og stram i de fleste tilfeller, men kan gå litt over i buldring når det blir mye av den. Diskanten kan i noen tilfeller virke litt vel skarp, mens mellomtonen ikke gjør mer ut av seg enn at det fungerer greit. Totalen er en relativt fyldig, men litt skarp lyd. Det er ikke dårlig, men i denne prisklassen er det bedre lyd å få - for eksempel med hodesett fra Qpad eller Corsair.

Best til spill

Lydbildet passer nok best til spill, selv om vi i «Battlefield 4» synes det til tider ble litt skarpt og skjærende. Da vi brukte hodesettet til film, fungerte mye av lyden fint, men når dialogen blir litt ullen og uklar, blir det med ett litt vanskelig å leve seg inn i filmen. Hvor godt Kraken 7.1 Chroma passer til musikk kommer, som normalt, litt an på sjangeren. Vi var greit fornøyd med det vi fikk levert da vi spilte av våre testlåter.

Vi har spilt og sett film både med og uten den simulerte kringlyden aktivert. Dette er relativt enkelt å styre i Razer Synapse, driverpakken som lar det kontrollere og justere forskjellige funksjoner i Razer-tilbehøret ditt.

Den simulerte kringlyden Kraken 7.1 Chroma leverer er relativt god både til spill og film. I mange tilfeller klarte vi fint å plassere hvor i terrenget ting skjedde da vi spilte, mens lydeffekter i filmer kom litt både herfra og derfra, akkurat som de skulle.

Den siste tiden har det dukket opp flerfargede lys i flere av de store produsentenes spillutstyr. På tastaturfronten er Logitech og Corsair de som stikker seg mest ut. Helt hva som egentlig er poenget med farger som skifter og pulserer er vi ikke helt sikre på. Det er harry og litt tullete. Likevel er det noe ved det vi liker.

Designmessig er ikke Razer Kraken 7.1 Chrome veldig spennende. Byggekvaliteten virker god, men vi lot plages litt av at putene på klokkene ble litt klamme. Vi liker trikset med mikrofonen som smetter inn i venstre klokke når du ikke trenger den.

Når det gjelder lyden er Razer Kraken 7.1 Chroma litt både her og der. Vi hadde kanskje forventet litt bedre generell lydkvalitet. Slik det er, vil det fungere fint til spill og den slags moro, og til og med gjøre en kurant jobb til musikk, men uten å briljere.

Hadde prisen vært litt lavere, hadde Kraken 7.1 scoret et hakk bedre, men slik det er nå, er det rett og slett for dyrt. Ikke minst med tanke på at en kan få gode hodesett fra andre produsenter som koster flere hundrelapper mindre.

Oppsummering
Positivt
Simulert kringlyd, lyseffekter.
Negativt
Volumkontroll mangler. Litt klamt. Litt skarp lyd.
Del gjerne:
Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3