Apple Macbook Air

Ren evolusjon, med ett problem.

(Pcworld.no): For de fleste trenger Macbook Air ingen introduksjon. Siden lanseringen av den første modellen i 2008 har Air vært blant de mest ettertraktede ultrabærbare og en «inspirasjon» for mangt en designer hos andre pc-produsenter.

Rent utseendemessig har ikke Air endret seg så mye på fem og et halvt år – og det har det vel heller ikke vært et behov for heller.

Vi har nå testet både 11- og 13-tommers-modellen. Spesifikasjonsmessig er det små forskjeller mellom de to ut over skjermstørrelsen, men enkelte detaljer kan man merke seg.

Det man vel i utgangspunktet kan si er at 11-tommeren kan være litt bedre egnet for dem som skal bruke pc-en mye på farten – eller ønsker en maskin liten nok til at den får plass i en håndveske. Men med det sagt er ikke 13-tommeren stor og tung, og en del vil nok fortrekke den større skjermen som 13-tommeren har.

 

Tre nyheter

Sammenlignet med forrige generasjon Macbook Air er det tre nyheter som spesielt kan trekkes fram med 2013-modellen: Prosessoren, SSD og teknologi for trådløst nettverk. I denne artikkelen er det også disse nyhetene vi kommer til å legge størst vekt på.

Som mange andre pc-er lansert de siste par månedene benyttes Intels fjerdegenerasjons Core-prosessorer – gjerne referert til som «Haswell». Sammenlignet med forrige generasjon har man et redusert strømforbruk og en liten økning i ytelse sammenlignet med prosessorer med samme grunnspesifikasjoner.

I modellene vi testet fant vi en 1,3 GHz Core i5-4250U-prosessor. Alternativet vil være en Core i7-4650U på 1,7 GHz, hvilket krever at man i skrivende stund legger i 1200 kroner ekstra.

For de med litt mer krevende bruk innenfor blant annet bildebehandling og annet grafisk arbeid, eller hvis man også skal jobbe litt med video, kan det være verdt den ekstra kostnaden. Men for «vanlig bruk» vil nok Core i5-prosessoren for de fleste gjøre jobben utmerket og uten at man i praksis ville ha merket forbedringen i7 ville gitt.

Sammenlignet med forrige generasjon Macbook Air har man her imidlertid ingen reell økning i prosesseringsytelsen på de fleste områdene. Ytelsen for Core i5 1,3 GHz-prosessoren blir i stor grad den samme som for den forrige Core i5-prosessoren på 1,7 GHz.

Ytelsen holder til vanlig bruk, men for mer krevende bruk kan det naturlig nok være en fordel å se på Macbook Pro, som også i 13-tommers-utgaven kan leveres med en del raskere prosessorer enn det man finner i Macbook Air.

Som forgjengeren er det ingen muligheter for å oppgradere minnet. Ved kjøp har man valget mellom 4 og 8 gigabyte, og vår anbefaling her vil generelt være å gå for 8 gigabyte først som sist. Dette er et element som for en del brukere med litt tyngre bruk kan utgjøre en større ytelsesforskjell enn Core i5 vs. i7.

LES OGSÅ: Den viktige Intel Core-generasjonen

Rask SSD

Macbook Air kan leveres med SSD-lagringsenhet på 128, 256 eller 512 gigabyte. Tar man utgangspunkt i 13-tommers-modellen vil det koste cirka 1800 kroner ekstra å gå fra 128 til 256 gigabyte, og videre 2400 kroner å gå fra 256 til 512 gigabyte – en relativt stiv økning i pris, men så benytter Apple også en noe spesiell SSD.

SSD-ene som benyttes er de samme og er basert på tilkobling direkte mot PCI Express. SSD-er blir vanligvis koblet til via Serial ATA. Enten i form av en tradisjonell Serial ATA-tilkobling, eller mSATA som er en standard for SSD-er i liten formfaktor eller via proprietære grensesnitt.

Problemet med Serial ATA kan i teorien sies å være at båndbredden tilgjengelig er lavere enn hva dagens flashminneteknologi kan levere av ytelse. Med 6 Gbps Serial ATA vil SSD-er være begrenset til litt i overkant av 500 megabyte i sekundet. Med PCI Express 3.0 vil man per PCI Express-linje ha 985 megabyte i sekundet. PCI Express-enheter kan benytte fra én og opptil 16 linjer.

M.2 er en ny standard for PCI Express-baserte SSD-er, som på sikt er ment å erstatte mSATA. Apple benytter seg ut i fra det vi kan forstå ikke av denne standarden, men en proprietær løsning.

En ulempe med dette blir at det for oppgradering vil være færre alternativer å velge mellom. Apple har hatt proprietære løsninger på flere tidligere Macbook Air SSD-er, og det har vært enkelte aktører som har kommet med oppgraderingsløsninger. Man har da riktignok måtte betale litt ekstra.

Ytelsesmessig ser vi høyere topphastigheter enn hva de tidligere SSD-ene Apple har benyttet leverer. Maksimalytelsen legger seg i våre tester på over 700 megabyte i sekundet, som da også blir et par hundre megabyte mer enn hva de fleste pc-ene på markedet har – riktignok har vi sett over 800 megabyte i sekundet lesehastighet på pc-er som Acer S7, Sony Vaio S13T og Asus U500Uz. Dette gjennom bruk av to SSD-er i RAID 0.

Det skal imidlertid sies at topphastighet for lese- og skriveoperasjoner er noe vanlige brukere gjerne kun vil se gjennom overføring av svært store filer – for eksempel mot Thunderbolt-lagringsenhet basert på SSD eller flere harddisker i RAID.

På operasjoner knyttet mer til vanlig applikasjonsbruk blir ytelsesforskjellen mot en rask vanlig SSD nødvendigvis ikke stor – her ligger faktisk SSD-ene på skriving noe bak de raskere SSD-ene på markedet ellers. I praksis vil det for en vanlig bruker imidlertid være mer snakk om målbare forskjeller enn merkbare forskjeller.

LES OGSÅ: Redusér ventetiden med SSD

Tilkoblinger og funksjoner

Andre tilkoblinger på pc-en er det to USB 3.0-porter, Bluetooth og naturligvis Thunderbolt. Thunderbolt-teknologien er som for forgjengeren, og ikke nye Thunderbolt 2 som ble lansert i forbindelse med lanseringen av nye Mac Pro. I motsetning til 13-tommeren har 11-tommers Air ikke integrert SD-minnekortleser.

Vi bemerker ellers at SD-minnekortleseren er rask, hvilket blir en fordel for dem med et raskt minnekort med mye data. Vårt minnekort var spesifisert til 80 megabyte per sekund lesehastighet og 35 megabyte per sekund skrivehastighet, noe som også ble resultatet i praksis. Det vi ellers ser for en del pc-er er at minnekortleseren internt er koblet til USB 2.0, hvilket begrenser ytelsen til rundt 30 megabyte i sekundet.

Siden starten har Apple ikke hatt kablet nettverk på Air. Man kan her enten benytte en usb-adapter eller Thunderbolt-adapter. Fordelen med Thunderbolt-adapteren er at den gir støtte for Gigabit Ethernet.

Maskinen er utstyrt med TPM-brikke, men det er ellers ikke gjort ekstra sikkerhetsmessig ut over den funksjonaliteten som finnes i OS X.

LES OGSÅ: Enkelt å hacke iCloud?

Wlan-problemer

Macbook Air er blant de første pc-ene tilgjengelig med støtte for 802.11ac. De første ruterne og aksesspunktene med støtte for denne nye generasjonen wlan-teknologi kom på markedet for rundt et år siden.

Man har i tillegg hatt usb-adaptere og PCI Express-kort for å gi klienter støtte for teknologien, samt enkelte mobiltelefoner i senere tid fra Samsung og HTC. Det er imidlertid først nå man ser bærbare pc-er med støtte for teknologien integrert.

Dagens 802.11ac-teknologi skal i teorien kunne gi opptil 1,3 Gbps båndbredde. Flere av ruterne på markedet støtter også opptil 1,3 Gbps. Kortet som Apple benytter i Macbook Air har imidlertid kun to antenner, hvilket begrenser ytelsen til teoretiske 867 Mbps.

Dette ser generelt ut til å bli det vanlige i første omgang, ettersom Intels første 802.11ac-kort også kun støtter denne hastigheten. Apple benytter imidlertid ikke Intels kort, men et kort fra Broadcom.

Rekkeviddemessig legger Macbook Air seg på et normalt nivå i forhold til pc-er i dette størrelsessegmentet. Ytelsesmessig med nettverk som bruker 802.11n-standarden er ytelsen som forventet. Med 802.11ac er det imidlertid problemer.

Vi hadde for litt siden en egen artikkel knyttet til problemene med 802.11ac-implementasjonen til Apple, hvor vi så ytelsestall ved for eksempel fra server til maskinen på maksimalt i underkant av 20 megabyte i sekunder (150-160 Mbps).

Dette er langt under det man i utgangspunktet skulle forvente fra 802.11ac. Ved å installere Windows 8 via Bootcamp fant vi raskt ut at det ikke var et maskinvarerelatert problem, ettersom vi her så ytelse på over 50 megabyte per sekund. Jevnt over ville vi kunne si at ytelsen under Windows ikke var så langt unna tre ganger raskere. Med at det er et programvarerelatert problem, forventer vi at Apple snart kan komme med en løsning.

Foreløpig har vi ikke fått noen tilbakemelding fra Apple på problemet, annet enn at det jobbes med å finne ut av det. En del andre publikasjoner har også prøvd å analysere problemet, med litt varierende resultater.

Problemet ser for oss ut til å kun være knyttet til filkopiering via SMB/CIFS. Dette er den vanligste protokollen å bruke når det gjelder filkopiering mellom pc-er med blant annet Windows og Linux.

I vårt tilfelle gjorde vi blant annet filoverføringsoperasjoner mot en Synology DS1512+ NAS som er basert på Linux. Standard konfigurasjon her er å bruke SMB/CIFS. Hvis vi på denne i tillegg aktivert Apple Filing Protocol, AFP, gikk ytelsen opp til det samme som vi hadde sett under Windows-installasjonen på våre Macbook Air-maskiner.

For en del andre protokoller er det ingen problemer og god hastighet. Med det sagt blir for mange SMB/CIFS den protokollen der det er viktigst å ha høy ytelse.

At ytelsen er «begrenset» til 150 Mbps når man surfer på websider og andre vanlige operasjoner er knapt noen flaskehals, men den ekstra ytelsen er svært praktisk hvis man skal overføre større filer eller jobbe direkte mot en filserver. Ut i fra problems natur vil vi imidlertid tro at dette er en bug Apple ganske raskt vil kunne fikse.

For å få fordelen med 802.11ac trenger man også en wlan-ruter/aksesspunkt som støtter teknologien - for eksempel Apples egen Time Capsule.

LES OGSÅ: Slik får du bedre trådløsnett

Konstruksjon og skjerm

Det generelle kvalitetsinntrykket er det ikke noe å utsette på. Her føler Apple sin vanlige løsning for modeller de siste årene, med chassiset frest ut av ett stykke aluminium.

Under belastning støyer Macbook Air mer enn de fleste maskinene ellers i dette segmentet. Ved vanlig applikasjonsbruk, som kontorapplikasjoner, nettsurfing og lignende, er det ikke noe støy å snakke om.

11-tommeren legger seg på 1,1 kilo på vekten, mens 13-tommeren veier 1,35 kilo. Dette omtrent likt som forgjengerne. Til sammenligning må man opp på i overkant av 1,6 kilo hvis man ønsker en 13-tommers Macbook Pro  - så stor forskjell er det dermed ikke. 

Tastaturet er bra og selve styreflaten er blant de beste på markedet. I motsetning til konkurrentene på Windows-siden har Apple foreløpig ikke berøringsskjerm. Her har man sett en utvikling ellers at svært mange vanlige bærbare pc-er i senere tid har kommet med berøringsskjerm.

Noe savn er det ikke, og strengt tatt er OS X foreløpig heller ikke tilpasset for å bli brukt med berøringsskjerm. Hvordan Apple her ser for seg framtiden for OS X, blant annet med tanke på populariteten for hybridløsninger der man har pc-er som både kan fungere som nettbrett og som vanlig pc, gjenstår å se.

Når det gjelder egenskapene for skjermene ellers må de sies å være middels gode. Vi har etter hvert blitt litt vant til at selv noe rimeligere ultrabærbare pc-er leveres med IPS-basert skjermpanel.

Macbook Air har for så vidt god fargegjengivelse og er bedre enn maskiner flest med såkalt TN-panel, men blir litt følsom for innsynsvinkel før man får forvrenging av fargene. Dette er ikke med tanke på innsyn fra sidene, men vinkelen skjermen må stå i for at fargene skal bli riktig oppfattet av brukeren.

LES OGSÅ: TEST: Asus Zenbook UX31A: Ultrabærbar med superskjerm

Skjermene er lyssterke. 11-tommeren målte vi til cirka 350 cd/m2, hvilket er meget bra. 13-tommeren er ikke fult like lyssterk, men med rett i underkant av 300 cd/m2 er det fortsatt bra. Høyere lysstyrke har sine fordeler når maskinen benyttes steder der man får direkte lys mot skjermen. For dem som blant annet bruker maskinen på tog og buss blir dette ekstra merkbart.

En del ville nok kunne foretrukket høyere skjermoppløsning på Macbook Air. 1366x768 punkter er for så vidt ikke en direkte lav oppløsning på en 11,6-tommers skjerm, mens 1440x900 er en litt høyere oppløsning enn hva man finner på de rimeligste ultrabærbare pc-ene.

Det er ikke sagt at man nødvenigvis hadde trengt oppløsninger på nivå med Retina-skjermene på Macbook Pro, men det kunne vært en fordel med Full HD-oppløsning – altså 1920x1080 punkter.

LES OGSÅ: Test: MacBook Pro 13" Retina - den nye favoritten

Super batteritid

For en god del av dem som velger blant de tynneste og letteste maskinene på markedet, kan bruk på farten være vanlig. Batteridriftstid kan da bli viktig, og nye Macbook Air blir her blant de ledende på markedet.

11-tommers-modellen som vi har testet er utstyrt med et 38 watt-timers batteri. 13-tommeren har et 54 watt-timers batteri, men har samtidig en skjerm som i teorien skal kreve litt mer strøm.

For vår test som kombinerer websurfing i Safari og Spotify-streaming klarte Macbook Air 11 og 13 henholdsvis rett i overkant av åtte timer og elleve og en halv time. Dette er særdeles gode resultater. Dette er en test som utføres gjennom et AppleScript som styrer lastingen av websider i Safari samtidig som en lang spilleliste streames i Spotify. V

i benytter en tilsvarende skript under Windows, der de beste maskinene har vært oppe i bortimot syv timer. Riktignok har vi så langt kun testet én bærbar Windows-pc basert på de nyeste prosessorene fra Intel, som gir klare forbedringer på batteridriftstiden.

For våre batteritester blir skjermene på alle maskinene kalibrert til 170 cd/m2. Full lysstyrke vil gi kortere batteritid. Enkelte maskiner ligger på rundt 200 cd/m2 som maksimal lysstyrke, mens andre klarer bortimot 400 cd/m2. For bruk under normale lysforhold vil 170 cd/m2 vanligvis gi et godt bilde. Anbefalt lysstyrke ved skrivebordsbruk er egentlig også lavere enn dette (120 cd/m2).

Bra blir det også for vår videoavspillingstest, bestående av en 720p x264-enkodet film avspilt i VLC. Her er det riktignok svært liten forskjell mellom 11- og 13-tommeren – begge legger seg på rundt seks og en halv time.

Vi kjørte i tillegg noen batteritester under Windows 8. Resultatene var her noe varierte, men på det jevne svært bra. For eksempel for kontorapplikasjonsbruk under Futuremark Powermark endte 11-tommeren opp på rett over åtte timer, mens 13-tommeren klarte ti timer. For 13-tommeren er dette det beste vi har målt i denne testen.

Batteritiden for Macbook Air kan på sikt også bli bedre. Med den kommende versjonen av Mac OS X, Maverick, skal energieffektivitet være spesielt vektlagt.

LES OGSÅ: OS X Mavericks under lupen

Sett opp i mot forrige generasjon Macbook Air er det moderate forbedringer. For den som allerede har en Macbook Air av de to foregående generasjonene vil det ytelsesmessig nødvendigvis ikke være de store forbedringene gjennom å kjøpe ny maskin. Batteritiden har blitt bedre – og er blant de aller beste på markedet. For en del vil dette kunne være et svært viktig element ved kjøp av ny pc.

Problemene med wlan-ytelsen vil være relevant for dem som for eksempel overfører større filer eller større datasett via det trådløse nettverket. Siden dette problemet etter alt å dømme er programvarerelatert, regner vi med at Apple vil komme med en oppdatering.

At det ikke er de store forskjellene betyr lite – Apple hadde her i utgangspunktet et godt og populært produkt som strengt tatt ikke trengte noen større oppdatering. Fortsatt blir Macbook Air en god maskin, men et ønske for neste versjon blir en forbedring av skjermene.

Men ikke alle bør fokusere for mye på den lave vekten og slanke designet. Med høyere ytelse og bedre skjerm vil Macbook Pro 13 kunne være aktuell. Vekten blir da rett over 1,6 kilo. Prismessig blir det ikke så forskjellig.

LES OGSÅ: Rå, ny Mac Pro i vente

Oppsummering
Positivt
Kompakt og lett. Godt tastatur og styreflate.
Negativt
Lav 802.11ac-ytelse. Lav skjermoppløsning. Viftestøy under belasning.
Del gjerne:
Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3