Det spanske spillstudioet Pendulo ble for alvor kjent da de i 2001 ga ut det humoristiske eventyrspillet «Runaway: A Road Adventure», som siden har fått to oppfølgere. Med sin særegne og lett tilgjengelige spillstil bidro spanjolene sterkt til å holde den ellers lite omfavnede eventyrsjangeren i live i åra etter at LucasArts og andre premissleverandører hadde forlatt skuta.
«The Next Big Thing» er det første eventyrspillet etter «Runaway»-serien, og som navnet antyder har ikke Pendulo små forventninger til resultatet. Her følger vi de to journalistene Liz og Dan, som er blitt sendt ut for å dekke en stor gallamiddag hos William Fitzrandolph – millionær, eksentriker, filmmogul … og monster.
Fitzrandolph er grunnlegger av filmselskapet MKO, som organiserer de fleste av monstrene som spiller i Hollywoods skrekk- og grøsserfilmer. Verdenen er nemlig full av monstre av alle slag, men det var ikke før Fitzrandolph gjorde en jobb at de ble løftet fram som likeverdige verdensborgere.
Hvem sier du må være pen og smart for å bli Hollywoodstjerne?
I en verden der monsterfilmer lages med ekte monstre, er selvfølgelig ikke alt som det først virker – noe Liz og Dan raskt får oppleve gjennom spillets gang. Det hele er delt inn i kapitler, der du veksler mellom å styre de to journalistene – som trygt kan sies å være vidt forskjellige.
Noen år før Pendulo gikk i gang med «Runaway»-spillene, ga de ut et eventyrspill ved navn «Hollywood Monsters». Mer enn å være en oppfølger er «The Next Big Thing» (som lenge gikk under navnet «Hollywood Monsters 2») en slags gjenoppdagelse av den lite kjente originalen, uten å ta for seg like mange av de klassiske Hollywood-monstrene.
I stedet blir vi nå introdusert for en rekke originale beist med ymse skavanker, både fysisk og personlighetsmessig. Hvem sier at du må være pen og smart for å bli en Hollywoodstjerne?
Mye av spillets sjarm ligger i utforskingen av det originale persongalleriet og de vidt forskjellige miljøene du beveger deg gjennom – hele affæren er satt til et slags 40-talls-Hollywood der også tjenerroboter har funnet sin naturlige plass. Det blir sjeldent kjedelig, takket være en bisarr og uredd humor, samt en rekke samtaler som bare er … rare?
I motsetning til en rekke andre europeiske eventyrspill holder «The Next Big Thing» seg langt unna en selvhøytidelig form, men gjør sitt ytterste for å underholde spilleren.
Logiske gåter, stort sett
Stort sett er også gåtene av det logiske slaget, selv om også de innimellom beveger seg langt over i det bisarre. De når aldri opp til det nivået vi fortsatt savner fra 90-tallets LucasArts-spill – her er for eksempel ingen «monkey wrench»-gåter som i «Monkey Island 2» – men det er likevel nok av øyeblikk der du ikke vet om du skal le eller klø deg i hodet.
Et par steder faller gåtene litt gjennom, som der du skal løse noen hieroglyf-ordgåter, men det er ikke verre enn det vante eventyrspillere må regne med å tåle. De som ikke er like bevandrede i sjangeren kan ved starten av spillet velge en lettere vanskelighetsgrad, der du får pekepinner underveis – men husk at disse innstillingene ikke kan endres seinere.
Totalt sett er «The Next Big Thing» akkurat det vi trenger i en spillsjanger der det ikke akkurat er en overflod av nye, gode spill.
Med solide skuespillerprestasjoner, en særegen grafisk stil og humor i toppklasse, er det bare å hive seg uti monstermysteriet.
«The Next Big Thing» kan være vanskelig å finne i norske spillbutikker, men kjøpes lett digitalt på Steam eller GamersGate. Du kan laste ned en gratis demo her.