(PressFire.no): Vi har gjennom et år fulgt Forbrukerrådets arbeid med å kartlegge forbrukerrett ved forhåndbestilling av dataspill på nett.
Først undersøkte Rådet en rekke nettbutikker for spill, der Nintendo ble utpekt som verst i klassen, takket være en svært restriktiv måte å håndtere forhåndsbestillinger på.
Les også: Vi testet angreretten på spillkonsollene.
Nintendo tillatter rett og slett ikke kansellering av forhåndsbestilte spill, noe Forbrukerrådet mener strider mot forbrukerloven i Norge og EU – dermed ble saken klagd inn for Forbrukertilsynet.
Nintendo på sin side kalte tolkningen av loven for «uholdbar», og mener de har loven på sin side. De sier du ikke kan avbryte en forhåndsbestillinge fordi kjøpskontrakten er fullført idet du laster ned spillet – ikke når spillet er spillbart.
Du kan lese et fyldigere innblikk i sakens kjerne nederst i artikkelen.
Tok det videre til Tyskland, som går til sak
Basert på klagen fra Rådet, valgte det norske forbrukertilsynet å sende en formell klage til tyske forbrukermyndigheter.
Dette fordi Nintendo of Europe holder til i landet.
Der har saken gått fra Justisdepartementet til det tyske forbrukertilsynet (VZBV), som har arbeidet med den siden slutten av august.
PressFire har sett kommunikasjonen mellom de norske og tyske instansene, der Forbrukerrådet den senere tiden har blitt bedt om å sende over ytterligere info og beviser i saken.
Blant annet har det blitt oversendt skjermdumper fra nettbutikken eShop på Nintendo Switch for å vise at forhåndsbestilte spill ikke er spillbare før lanseringsdato, selv om de lastes ned ved kjøpsøyeblikket.
Arbeidet med saken trappes nå opp:
I en e-post til Forbrukerrådet skriver VZBV at de, takket være arbeidet fra sine norske kolleger, nå går til formell sak mot Nintendo.
De har instruert advokatene sine til å utarbeide en rettserklæring, og saken skal føres i regionsretten (Landgericht) i Berlin.
Det forventes at den formelle rettslige igangsettingen skjer allerede innen tre til fire uker. Deretter vil det ifølge VZBV kunne ta over et år innen dom faller – før eventuelle anker kommer på banen.
Det er med andre ord en omstendelig prosess som neppe legges til ro før om svært lang tid.
Kan få følger for forbrukerretten i EU
Ifølge Thomas Iversen ved Forbrukerrådet har det vært et tett samarbeid mellom de, Forbrukertilsynet og tyske VZBV.
- Myndighetene mottok klagen, de har så gjort en vurdering og hadde til høsten bedt om ytterligere beviser, skjermdumper og sånt fra oss. Dette var for å få et tidsnært eksempel, og nå har det blitt gjort en avgjørelse på å gå videre, sier Iversen til PressFire.
De tyske myndighetene vil i teorien kjøre saken videre uten mer innspill fra Norge, men Iversen sier de selvfølgelig bistår om de trenger mer konkret info.
Har det vært ytterligere korrespondanse med Nintendo etter at Tyskland ble involvert?
- Nintendo ble informert om at klagen kom inn, men de står på sitt om at «ytelsen har startet» idet spillet lastes ned, ikke når det er spillbart. Det er en veldig bastant påstand, men vi vet i hvert fall hvor de står.
Iversen sier videre at en eventuell dom i saken mot Nintendo vil kunne få følger for forbrukerrett i EU og EØS som omhandler nedlastet materiale.
Kan det være aktuelt å ta dette videre til EU for å få klarhet i hva loven faktisk mener?
- Domstolens avgjørelse vil avgjøre hvordan dette vil gå videre, og det kan være naturlig å gå til EU-kommisjonen for å få en offisiell tolkningsuttalelse av loven fra de som opprinnelig skreiv den.
- Da vil denne tolkningen gjelde i alle EU og EØS-land.
Hva er sakens kjerne?
Hovedgrunnen til at Nintendo nå klages inn er nettopp fordi de rett og slett ikke tillater noen som helst form for kansellering av spill du forhåndsbestiller – selv om spillet ikke er ute enda.
Det er dette som er ulovlig, ifølge Forbrukerrådet. Forbrukertilsynet og nå det tyske Forbrukertilsynet.
Nintendo bestrider dette, og sier de ikke bryter angrerettloven fordi salgskontrakten med brukeren er fullført idet kjøpet er gjennomført og nedlasting av spillet (såkalt pre-loading, hvor du kan laste ned deler av spillet før lansering) er tilgjengelig.
Nintendo har sitert EUs forbrukerlov Artikkel 16 i Direktiv 2011/83/EU, som omhandler leveranse av digitalt innhold som ikke kommer på et håndfast medium (for eksempel disker eller minnekort).
I denne står det at angreretten automatisk forsvinner dersom «the performance has begun with the consumer’s prior express consent and his acknowledgment that he thereby loses his right of withdrawal».
Dette er den samme loven som den norske Angrerettloven §22 bokstav n.
Altså at angreretten forsvinner idet «ytelsen» har startet, og at du har fått beskjed om (og godtatt) at den forsvinner. Nintendo mener denne «ytelsen» starter med én gang du har gjennomført betalingen, og at salgskontrakten da er fullført fordi du får mulighet til å pre-loade spillet ditt.
Dette mener de forskjellige instansene derimot ikke er en riktig måte å tolke loven på, og dermed blir det nå rettssak.