(PressFire.no): Ubisoft har varslet at de skal skru av online-spillingen i en rekke av sine spill fra 1. september i år, men samtidig virker det også som at flere spill ganske enkelt vil forsvinne fra PC-markedet på denne dagen.
Du kan se hele listen av spill som blir berørt på Ubisofts nettsider.
At online-spilling i spill forsvinner er blitt en lei realitet, men ikke en som har vært veldig kontroversiell i de tilfellene hvor spillet er svært gammelt – eller hvor online-delen har vært en mindre del av totalpakken.
I spill som «ZombiU» til Wii U vil du ikke kunne bruke online-funksjonaliteten (som gjorde at du kunne møte på folk fra vennelisten din som zombier), eller linke spillet opp mot din Ubisoft-konto, etter 1. september – ikke nødvendigvis et stort tap når resten av spillet fungerer helt fint.
Fjerner énspillerinnhold
Men det som er «nytt» her er altså at flere av spillene på Ubisofts liste rett og slett ikke skal kunne lastes ned mer på PC, selv om du har betalt for spillet tidligere og har det i ditt spillbibliotek på Steam eller andre tjenester.
Det er snakk om følgende spill til PC:
- Assassin’s Creed III (originalutgivelsen)
- Assassin’s Creed Brotherhood
- Assassin’s Creed Liberation HD
- Driver San Fransisco
- Far Cry 3 (originalutgivelsen)
- Prince of Persia: The Forgotten Sands
- Silent Hunter 5
Om du eier disse spillene vil du altså ikke lenger kunne laste ned installeringsfilene eller DLC-pakker, selv om du har kjøpt disse tidligere. I praksis vil spillene ikke lenger være tilgjengelige om du ikke allerede har de installert.
Kritikken har haglet mot Ubisoft etter dette ble kjent, spesielt etter at flere av disse spillene lå ute til salg under det store sommersalget på Steam.
«Assassin’s Creed Liberation HD» fikk prisen kuttet med 75 prosent for bare noen dager siden, men etter at salget var over ble beskjeden om at spillet ikke lenger kan kjøpes og ikke vil være tilgjengelig lagt til på butikksiden til spillet.
Flere av spillene, som «Assassin’s Creed Brotherhood» og «Far Cry 3» er fortsatt til salgs, men nå med en notis om at spillet ikke vil være spillbart etter 1. september.
Forbrukerrådet reagerer
Thomas Iversen, juridisk seniorrådgiver ved Forbrukerrådet, er ikke imponert over praksisen.
– Selv om jeg har respekt for at utviklere og plattformer på et eller annet tidspunkt må kutte porteføljen for å få plass til nye titler, så illustrerer denne praksisen kjernen i problemene vi står ovenfor når ting blir til tjenester, forklarer Iversen.
– Selv om spillene ikke lenge selges, så har jeg store utfordringer med å se fornuften i å fjerne dem fra spillernes bibliotek.
Han mener det er spesielt problematisk at spill som skal trekkes fra markedet blir lagt ut til salg kort tid før tilbaketrekkingen.
– Jeg er kjent med at utviklere og plattformer tar forbehold om slik tilbaketrekking i sine vilkår. Fra et avtalerettslig synspunkt vil vilkår som gir selskapet, den sterke parten i avtaleforholdet, ensidig rett til å trekke tilbake tjenesten fort kunne være urimelige - og dermed ulovlige - med mindre forbrukeren kompenseres på et eller annet vis.
Iversen viser til den kommende Digitalytelsesloven, som trer i kraft 1. januar 2023. Denne vil ta for seg leveranser av digitalt innhold og digitale tjenester, og omfatter blant annet dataspillkjøp.
Loven setter klare instrukser på hvilke rettigheter forbrukere og leverandører har i forskjellige scenarier, inkludert leveranse av ytelse og mangler.
Spesielt §32 virker å gjelde i situasjonen Ubisoft nå skaper, som går på retur etter levering, der det kan argumenteres for at Ubisoft hever kjøpet ved å «ta tilbake» produktet. Om dette stemmer, vil forbrukerens betalingsplikt kunne bortfalle. §44 og §45 snakker også om heving av kjøpet, der det i sistnevnte heter at «når avtalen er hevet, skal leverandøren betale tilbake mottatt vederlag til forbrukeren».
Om disse punktene vil være aktuelle her gjenstår å se, ifølge Iversen.
– Det gjenstår å se i hvilken grad denne reguleringen vil redusere denne typen hendelser, men jeg tviler sterkt på om vilkår som gir selskapet rett til å ensidig trekke tilbake spillet vil stå seg med det nye lovverket på plass, sier Thomas Iversen.
Ubisoft har ikke svart på henvendelser fra PressFire innen publisering av denne saken.